Magazin

Boljšoj teatar odlazi u zaborav - novo ruho ruskih novčanica

Samovar, prjaniki i žito skriveni su motivi nanovoj novčanici od 100 rubalja. Zbog čega moskovski Boljšoj teatar "odlazi u zaborav", kako je Spaska kula Kremlja zamenila Apolonov četvoropreg i zbog čega je na njenom satu prikazano vreme 20:22?
Boljšoj teatar odlazi  u zaborav - novo ruho ruskih novčanica© prinstcreen youtube/ Банк России

Inflacija, kriza, sankcije, već svima poznati pojmovi, sada su dobili pojačanje - u Rusiji se od 2023. do 2029. godine planira novčana reforma. Zvuči zastrašujuće, iako u suštini predstavlja modernizaciju postojećih novčanica i njihovu zamenu novijim, koje će biti lepše, izdržljivije i manje podložne falsifikovanju.

Boljšoj teatar odlazi u zaborav - dolazi vreme Spaske kule i samovara

Jedna od najpopularnijih novčanica u Rusiji, 100 rubalja, prva se našla na "udaru" kada je modernizacija u pitanju, a njen dizajn u potpunosti je promenjen: poznata kvadriga (četvoropreg) Apolona koja se nalazi na zgradi Boljšoj teatra zamenjena je Spaskom kulom moskovskog Kremlja, koja dominira dizajnom, i na kojoj kazaljke prikazuju 20:22 (označavajući 2022. godinu kada su se novčanice štampale), Moskovskim Državnim Univerzitetom, parkom Zarjadje i Ostankinskim TV tornjem. Poleđina novčanice takođe je dobila novi izgled - slika Boljšoj teatra, jednog od najpoznatijih pozorišta na svetu, zamenjena likom Sovjetskog Vojnika u Rževu, memorijalnog kompleksa posvećenog vojnicima koji su izgubili život u Velikom Otadžbinskom ratu. Zanimljivo je da se pod lupom mogu uočiti i drugi prepoznatljivi motivi Rusije - štit i šlem staroruskih vojnika, klasje žita, samovar i prjaniki (tradicionalni ruski medeni kolačići).

Izgled papirnih novčanica se nije menjao skoro tri decenije, a njihova modernizacija će se sprovesti do kraja 2025. godine, u opticaj će se puštati novčanice novog dizajna u apoenima od 10, 50, 100, 500, 1000 i 5000 rubalja. Savremene tehnologije omogućile su da se ovaj projekat realizuje sa relativno niskim ulaganjem, novčanice će biće izrađene od posebnog lakiranog materijala koji će otežati njihovo falsifikovanje i produžiti im vek trajanja. Novo ruho ruskih novčanica ruska vlada objašnjava potrebom da se "njihov zaštitni kompleks i dizajn usavrše".

Digitalna rublja

Pre godinu dana, kada je informacija o digitalnoj rublji izašla u javnost, žitelji Rusije doživljavali su je kao naučnu fantastiku. Sada, digitalna rublja predstavlja realnost, a novo finansijsko sredstvo imaće svojstva gotovinskog i bezgotovinskog novca. Digitalna rublja će postojati isključivo u elektronskoj formi (wallet - u elektronskim novčanicima), a omogućavaće kupovinu preko interneta, plaćanje svih računa i poreza i prenos sredstava bez provizije za sva fizička lica. Izdavaće će je Banka Rusije u vidu digitalnog koda koji će se čuvati u specijalnim digitalnim novčanicima.

image