Magazin

Sergijev Posad : Duhovna prestonica Rusije ali i prestonica igračaka

Prema legendi, dokle god postoji Sergijev Posad - postojaće i Rusija. Ovaj gradić koji se nalazi na svega tridesetak kilometara od Moskve, koji nazivaju i duhovnom prestonicom ali i prestonicom igračaka Rusije, već vekovima je i jedan od najposećenijih ruskih gradova.
Sergijev Posad : Duhovna prestonica Rusije ali i prestonica igračaka© Canva/ Oleksandr Umanskyi

Živopisni gradić, poznat po velikim spomenicima hrišćanske kulture, svake godine, a naročito za dva najveća hrišćanska praznika, Božić i Uskrs, posećuje na stotine hiljada vernika i ljubitelja verskih istorijskih znamenitosti. Koje su to zanimljivosti koje se vezuju za jedan od najlepših ruskih gradova koji svojoj bogatom istorijom i duhovnošću ostavlja bez daha?

  • Sergijev Posad jedini je grad Podmoskovlja koji ulazi sastav Zlatnog Prstena Rusije - poznate turističke rute po gradovima od istorijske važnosti. Svoj naziv ovaj gradić duguje prepodobnom Sergiju Radonježskomu, koji je svojevremeno ovde osnovao Trojice-Sergijevu Lavru, najvažniji ruski pravoslavni manastir, ujedno i najpoznatiju i najposećeniju turističku atrakciju Sergijevog Posada koju čini preko pedeset građevina. Ovaj najveći muški manastir Ruske pravoslavne crkve sa viševekovnom istorijom od 1993. godine nalazi se na spisku svetske baštine UNESKA.
  • Najveći manastir ovog kompleksa je Uspenski manastir koji je prepoznatljiv po svojim nebesno plavim i zlatnim kupolama, u kome se nalazi i drveni kovčeg Sergija Radonježskog, koji je bio osnivač Trojice-Sergijeve Lavre. Njegove mošti, kao i deo njegovih ličnih stvari, takođe su sačuvani u Sveto-Troickom saboru. Odmah pored, u crkvi Nikona Radonježskog, Sergijevog učenika, nalazi se i kamen iz Groba Gospodnjeg.
  • Nadomak Uspenskog manastira nalazi se i sveti izvor prepodobnog Save Storoževskog u kome se vernici tokom letnjeg perioda čak i kupaju. Drugi najpoznatiji izvor svete vode u Sergijevom Posadu, Gremjači ključ, nalazi se na 26 kilometara od grada.
  • Isprva se Sergijev Posad nazivao samo Sergijev i svoj naziv dobio je zahvaljujući upravo Trojice Sergijevoj Lavri, a savremeni naziv dobio je tek 1991. godine. Zanimljivo je da je i Sergijev Posad, kao i mnogi drugi ruski gradovi, kroz istoriju menjao naziv i nekoliko puta, pa se tako, u sovjetska vremena, u periodu od 1930. do 1991. godine zvao Zagorsk.
  • Sergijev Posad godišnje poseti preko 300 hiljada turista, što je skoro tri puta više od broja stanovnika ovog gradića. Najomiljeniji je među kineskim turistima, kojih ima čak i više nego ruskih.
  • Krajem XVIII veka na teritoriji Trojice Sergijeve Lavre sagrađen je i prvi petokraki zvonik, na kome se nalazi najveće od svih aktivnih zvona u čitavoj Rusiji, car-zvono, a ovaj gigant visine preko četiri i po metra teži neverovatne 72 tone.
  • Istorija Sergijevog Posada seže daleko u prošlost - osnovan 1337. godine, ovaj grad smatra se jednim od najstarijih ruskih gradova. Zanimljivo je i da se nastanak najpoznatijeg ruskog suvenira, babuške (matrjoške), vezuje upravo za Sergijev Posad.
  • Sergijev Posad je i mesto gde su se krstili ruski carevi, a upravo je car Ivan Grozni kršten baš na ovom mestu, dok su na hodočašća dolazili i Petar I, Jelizaveta Petrovna i Jekaterina II,  koja je i izdala naredbu da se okolna sela i zaseoci pripoje jedni drugima kako bi nastao ovaj gradić. Ipak, ovaj grad nije posvećen isključivo ruskim monarsima koji su u njega dolazili na hodočašća, već su svoj mir ovde nalazile i druge poznate istorijske ličnosti Rusije, poput Gogolja, Ljermontova i Ane Ahmatove, ali i francuski pisac Aleksandar Dima.
  • Moskovska duhovna akademija, najveći obrazovni centar Ruske Pravoslavne Crkve, nalazi se upravo u Sergijevom Posadu.
  • U Sergijevom Posadu nalazi se i muzej Sovjetskog detinjstva, u koji kada uđu, posetioci imaju utisak da su ušli u pravi stan jedne prosečne sovjetske porodice. Od igračaka, preko posuđa, izdvojenih soba, čiji dizajn odiše tom epohom pa do školskih dnevnika i uniformi tadašnjih učenika - sve podseća na srećna sovjetska vremena i period kada se odrastalo bez tableta, mobilnih telefona i ostalih savremenih "gedžeta".
  • Svaki turista sa putovanja voli da donese i igračku, a upravo zbog toga je i počela da se razvija industrija igračaka. Umetnik i kolekcioner Nikolaj Bartram još davne 1918. godine osnovao je prvi muzej u Rusiji igračaka, koji se tada nalazio u Moskvi. Ipak, 13 godina kasnije on je iz Moskve prebačen u Zagorsk, kako se tada nazivao Sergijev Posad. Prepoznatljiva zgrada od crvene cigle, muzej igračaka nalazi se tačno preko puta Trojice-Sergijeve Lavre, a njegove police krasi preko 150 hiljada eksponata iz raznih zemalja i epoha, pa čak i igračke kojima su se igrala deca Nikolaja II.
image