Magazin

Muškarci koriste veštačku inteligenciju za uspešan onlajn dejting

Smišljanje interesantnih tema za razgovor više nije potrebno, jer veštačka inteligencija može biti od pomoći u ljubavnom životu. Mnogi muškarci dele svoja iskustva dopisivanja na aplikacijama za upoznavanje, uz malu pomoć unapred isprogramiranih rečenica.
Muškarci koriste veštačku inteligenciju za uspešan onlajn dejting© Pexels/Ivan Samkov

AI (Artificial Intelligence) se primenjuje sve više, ne samo u poslovanju, tehnici i kreativnom svetu, već i u svakodnevnom životu. Mnogi koriste AI softvere za pisanje seminarskih radova, "kreiranje" ilustracija, muzike i sl., ali najnoviji trend je traženje pomoći veštačke inteligencije za dogovaranje sastanaka preko Tindera.

"U životu moraš biti prilagodljiv. Sa razvojem novih tehnologija, važno je iskoristiti sve što možemo i primenjivati ih u takmičarskom okruženju, kakvo je Tinder", rekao je TikTok korisnik koji je objavio "uputstvo" za korišćenje Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT) programa prilikom dopisivanja na dejting aplikaciji. Prikazao je kako je, uz pomoć digitalnog softvera, "napisao" poemu za devojku sa kojom je u komunikaciji prreko aplikacije, kojoj se navodno svideo gest.

Vest o novoj vrsti "udvaranja" se brzo proširila i mnogi korisnici društvenih mreža su počeli da objavljuju i pišu o sopstvenim iskustvima, davajući i predloge za digitalno programiranje savršene poruke, koja će navodno pomoći u ugovaranju sastanaka sa devojkama.

Ukucavanje generalne ideje/teme poeme ili komplimenta u AI program je sasvim dovoljno, jer će softver odmah pokazati nekoliko opcija poruka koje se mogu iskoristiti. Na stotine korisnika tvrdi da su imali mnogo veći uspeh u onlajn dejtingu od kako koriste AI.

'Mogu da potvrdim da je ovo delotvorno', 'Brat živi u 2080. godini', 'Bolje da se metoda sačuva kao tajna,' i mnogi drugi komentari na TikToku hvale novi "trik" u savremenom zabavljanju.

Ipak, postoje i oni koji se ne slažu sa "veštačkim flertom" i smatraju da, iako isprva deluje blesavo, trend može biti pokazatelj mnogo većeg problema.

'Muškarci će radije koristiti AI program da pričaju s devojkama, nego da porade na sopstvenoj ličnosti,' piše jedan korisnik na Tviteru.

'Došli smo do toga da nam treba tehnologija kako bismo razgovarali sa drugima...' dodaje još jedan korisnik, dok drugi veruju da će dejting aplikacije u budućnosti uvesti posebne AI opcije, kako bi zadržale korisnike.

Postoji nekoliko perspektiva vezane za ovaj fenomen. Pojedini smatraju da nije preozbiljno, da je sve samo zabava i ako uspe da poveže dvoje ljudi, onda ne bi trebalo da bude posmatrano kao nešto negativno. Druga strana veruje da su navedene komunikacije izuzetno površne, neiskrene i da uništavaju suštinu pravog ljudskog razgovora i razvijanje osećanja.

Trenutno nije moguće predvideti budućnost AI tehnologije, ali sigurno je da se razvija veoma brzo i da ljudi svakodnevno nalaze nove načine da ih primenjuju. Debate o etičkoj korektnosti digitalnih "pomoćnika" se nastavljaju, bilo da je u akdemskom/poslovnom/umetničkom svetu, pa i na Tinder profilima.

image