Magazin

Finska, najsrećnija zemlja na svetu, nudi "Masterklas sreće"

Moguće je prijaviti se za besplatni masterklas, na kome polaznici mogu naučiti kako da budu srećni. Program obuhvata plaćene troškove putovanja, luksuzni smeštaj privatnu saunu i spa centar, zanate u prirodi...
Finska, najsrećnija zemlja na svetu, nudi "Masterklas sreće"© Pexels/Rachel Claire

Zemlja koja je u šestoj godini zaredom proglašena najsrećnijom na svetu nudi besplatan program za deset polaznika, koji mogu naučiti kako da osete sreću i poboljšaju kvalitet života kroz uspostavljanje veze sa prirodom. Kategorije su: zdravlje i balans, dizajn i svakodnevne navike, hrana i blagostanje, priroda i stil života.

Prema Svetskom izveštaju o sreći, objavljen ranije ove nedelje, Finska se ponovo nalazi na prvom mestu. Glavni kriterijumi su dužina životnog veka, socijalna podrška, velikodušnost u zajednici, sloboda donošenja odluka i dr.

Organizacija "Poseti Finsku" je objavila proces prijavljivanja za konkurs, kao i da su unajmljeni vrhunski specijalisti koji će održavati časove za svaku od navedenih kategorija programa. Kao deo prijave, potrebno je snimiti TikTok koji pokazuje da zainteresovani pojedinac zapravo "potajni Finac".

Program se održava u regionu koji ima mnoštvo jezera, što će navodno pomoći polaznicima da se zaista osećaju bliže prirodi. Moguće je prijaviti se do drugog aprila, a ogranizacija dodaje da će se masterklas dokumentovati, kako bi poslužio kao reklama za naredne krugove prijavljivanja. Za one koji nisu uspeli da se prijave na proleće, biće omogućen i letnji onlajn kurs.

Sreća predstavlja jedan paradoks - nije prirodni resurs koji se može "potrošiti", ali isto tako ju je teško "pronaći". Heli Himenez, PR direktor organizacije "Biznisa Finske", izjavila je za javnost da zasluženo prvo mesto Finske potiče od osećaja zajedništva i skromnog načina života, kao i da sreća nije "mistično stanje". Dodala je da je sreća veština koja se može usavršiti:

"Uvek nas pitaju: Kako ste tako srećni? Verujemo da finska sreća potiče od povezanosti sa prirodom. Finska je puna iskustava koja čoveka navode na interakcije sa živim svetom oko njega. Naše šume, jezera i vibrantni pejzaž arhipelaga su savršena mesta za opuštanje i uspostavljanje unutrašnje sreće i mira. Odabrali smo najbolje specijaliste, najlepše lokacije i lepotu početka leta."

image