Magazin

Umetnost kao lek za dušu, um i telo - unapređuje i imuni i respiratorni sistem

Pravilna ishrana i rekreacija su neophodne za dobro zdravlje, ali postoji nešto što donosi brojne benefite za čovekov imuni sistem – umetnost. Kreativna rutina u toku dana može postati nova zdrava navika.
Umetnost kao lek za dušu, um i telo - unapređuje i imuni i respiratorni sistem© Pexels/Karolina Grabowska

Naučnici su u proteklih nekoliko godina počeli dublje da istražuju vezu između umetnosti i nauke kroz analiziranje osnovnih neuroloških mehanizama (koji su odgovorni za mnoge hemijske i fizičke reakcije u telu). Na primer, varenje hrane se dešava pomoću nekoliko mehanizama, a pošto čovek razume kako i zašto se hrana vari, telo i um su povezani i proces se obavlja pravilno.

Isto tako, razumevanje određenih mehanizama potrebnih za stvaranje i posmatranje umetnosti može pomoći u njihovom razvoju. Studija objavljena u žurnalu "Lanset Psihijatrija" pokazuje da učestvovanje u kreiranju umetnosti pospešuje rad više od 600 telesnih, bioloških, društvenih i bihevioralnih mehanizama čoveka. Ležerne aktivnosti koje pospešuju kreativnost (crtanje, slikanje, muzika i druge vrste umetnosti) takođe mogu znatno pomoći u unapređenju respiratornog i imunog sistema.

"Ljudi često posmatraju vezu umetnosti i zdravlja kao polje farmakologije... Drugim rečima, određeni lek ima aktivne sastojke koji pospešuju rad jednog ili dva mehanizma, dok negovanje kreativnosti pomaže u funkciji na stotine različitih mehanizama. Svaki od njih funkcioniše i može da se razvija na dva ili više načina, pod uticajem spoljašnjih faktora, u ovom slučaju stvaranja umetničkog dela," objasnila je Dejzi Fankor, vodeći istraživač studije.

Dodaje je da je izuzetno važno da se odnos umetnosti i čovekovog zdravlja shvata kao kompleksni sistem, koji ne može biti precizno i pojednostavljeno objašnjen kao korišćenje određenog leka.

Umetnost se danas koristi na minimum šest različitih načina u procesu isceljenja tela i uma: kao preventativna medicina, olakšanje za mnoge simptome, kao terapija za bolesti, probleme u razvoju ili nakon povrede, kao psihološka podrška, alat za kvalitetniji život za one koje pate od hroničnih bolesti, za pridavanje utehe i svrhe u životu pojedinca...

Osim što pomaže u funkcionisanju mnogih neuroloških mehanizama, veliki uticaj umetnosti na razvoj mozga i mentalno zdravljee (kreativnost, nove veštine, zadovoljstvo nakon postignutog projekta, umanjenje stresa...) poboljšava celokupan kvalitet života.

image