Magazin

Strah od vožnje - glavni uzroci i kako pronaći pomoć

Imate vozačku dozvolu godinama a ne vozite? Neprofesionalni instruktor , neprijatno iskustvo iz prošlosti i nepoznati putevi su neka od objašnjenja "iracionalnog" straha od vožnje.
Strah od vožnje - glavni uzroci i kako pronaći pomoć© Pexels/Peter Fazekas

Postoji nekoliko razloga za razvijanje straha od vožnje, a neki čak mogu osetiti ozbiljne simptome aksioznosti, koji mogu dovesti i do napada panike. Slučajevi mogu biti toliko esktremni da određeni ljudi ne vole da se nalaze ni na suvozačkom mestu u automobilu. Osećaj neprijatnosti prilikom vožnje automobilom se može objasniti na nekoliko načina:

Loše iskustvo

Prvi i uzrok je ujedno i jedan od najčešćih. Strašno ili traumatično iskustvo iz prošlosti može biti razlog za razvijanje dubokog straha, koji je teško iskoreniti. Može se javiti kod onih koji su prethodno bili u saobraćajnoj nesreći ili poznaju nekoga ko jeste. Ipak, nije uvek u pitanju teška nezgoda za razvoj straha. Ponekada je dovoljno doživeti i manje neprijatna iskustva, poput ozbiljne svađe sa drugim vozačem ili nebezbedne vožnje nepoznatim putem za razvijanje anksioznosti.

Neadkvatan instruktor

Jedan od razloga koji se retko spominje, a može imati najveći uticaj, je tip instruktora vožnje. Kada je instruktor strpljiv, profesionalan i uspostavlja dobru saradnju, polaznik može efikasno naučiti sva pravila i steći potrebno samopuzdanje. S druge strane, ako je instruktor isuviše strog, nervozan ili bezvoljan, osoba koja uči da vozi se može osećati nesigurno a vremenom se ta nesigurnost može razviti i u strah od vožnje.

Nepoznata okolina i putevi

Pojedini ne osećaju nikakav strah kada voze na mestima kroz koja svakodevno prolaze, ali problem nastaje kada se trasa promeni. Novi deo grada ili države, putevi i ulice mogu biti zbunjujuće, pogotovo za početnike. Osim straha od gubljenja orijentacije, javlja se i nervoza zbog potencijalne nesreće, kvara u kolima, sumnja u sopstvene veštine...

Gubljenje kontrole

Može se javiti strah od gubljenja kontrole nad vozilom, što može dovesti do nesreće. Strah može biti iracionalan i javiti se bez prethodno neprijatnog iskustva. Moguće je da se strah podsvesno razvija kada pojedinac sluša o nesrećama na putu i mogućih problema koji mogu nastati prilikom vože.

Prevazilaženje straha

Moguće je prevazići strah na nekoliko načina, ali najvažnije je postepeno pokušavati i izbegavati akumuliranje dodatnog stresa. Prvo je važno prepoznati odakle dolazi strah, pa zatim odlučiti se kako ga prevazići. Redovno vežbanje vožnje, po mogućnosti sa iskusnim vozačem, može biti od pomoći.

Ukoliko je mnogo vremena prošlo od kad ste bili za volanom, uzmite dodatne časove vožnje, da izvežbate vožnju u svim situacijama koje kod vas izazivaju nelagodnost, kao što može da bude, npr. vožnja u kružnom toku, skretanje na prometnim raskrsnicama i slično. Kako je svojevremeno Majkl Džordan rekao: "Rad eliminiše strah."

Vožnja noću uvek je zahtevnija od vožnje danju, te čak i da nemate strah od vožnje, ako ste početnik za volanom, preporučljivo je da počnete od dnevne vožnje. Naravno, vremenom, nakon što savladate vožnju danju i nakon što se lišite straha od samostalnog upravljanja automobilom, bićete u mogućnosti da usavršite svoje vozačke sposobnosti i prilikom vožnje noću.

Ipak, ako je izuzetno teško osećati se sigurno i samouvereno za volanom (ili u kolima), onda je možda bolje potražiti pomoć stručnjaka.

 

image