Magazin

"Roze zastavice" - Kako izbeći konflikt i ojačati emotivni odnos

Često se govori o crvenim zastavicama u međuljudskim odnosima, kada se opisuju toksične navike i ličnosti koje predstavljaju nekompatibilnost među dvoje ljudi. Suprotno od toga su zelene zastavice, koje ukazuju na pozitivne aspekte veze. U sredini se nalaze roze zastavice.
"Roze zastavice" - Kako izbeći konflikt i ojačati emotivni odnos© Freepik/Storyset

Mogući problemi u emotivnom odnosu često deluju samo kao male frustracije koje će se nestati "same od sebe". U većini slučajeva, desi se suprotno i dolazi do pogoršavanja problema koji su mogli biti rešeni razgovorom. Kako bi se sprečio rastanak, dobro je obratiti pažnju sada i na "roze zastavice".

Roze zastavice predstavljaju određene prepreke koje nisu "previše ozbiljne" i ne zahtevaju raskidanje odnosa, već se mogu razrešiti uz određenu dozu strpljenja i iskrene komunikacije. Najčešće su to problemi koje je moguće prevazići i za koje se skoro uvek može naći kompromis, dokle god su obe strane voljne da unaprede odnos.

Međutim, ako se navedene stavke ne reše na vreme, onda može doći i do ozbiljnijih frustracije koje mogu oštetiti odnos, a prilika za ispravljanje grešaka će biti propuštena. Analiziranje sledećih primera može biti ključ do otvorenije komunikacije i izbegavanje velikih problema u budućnosti.

Nikada nije bilo svađe

U slučaju da nikada ne dolazi do konflikta među partnerima, to može biti znak roze zastavice. Naravno, nije poželjno da svađe budu isuviše česta pojava, ali "previše" idealan odnos može značiti da ne postoji dovoljno autentičnosti u vezi. Koliko god da se neko poznaje ili voli, uvek će postojati drugačija mišljenja i perspektive vezane za određene teme. Isprva može delovati kao da je manjak nesporazuma dobra stvar, ali velika je verovatnoća da jedan ili čak oba partnera skrivaju svoje pravo lice, kako bi se "zadržao mir". Vremenom može doći do frustracije, jer svaki zdrav međuljudski odnos uključuje i uspešno rešavanje konflikta.

Ljubav se pokazuje na različite načine

Svaki čovek se oseća voljeno na drugačiji način - neko voli da prima poklone, fizički dodir, često dopisivanje, pomaganje oko kućnih poslova... Veoma je važno imati otvorene razgovore o emotivnim potrebama između dvoje ljudi, jer uvek može doći do nesporazuma. Na primer, jedan partner može smatrati da je dopisivanje po ceo dan besmisleno, dok drugi želi takvu vrstu pažnje, jer se oseća sigurno.

Mnogi se ustručavaju od takvih razgovora, jer zahtevaju emotivnu ranjivost i iskrenu komunikaciju, ali uvek je najbolje poslušati šta partner zaista želi od nas, a zatim podeliti kakve znakove ljubavi mi očekujemo. Uvek je potrebno naći kompromis.

Intimni život ne ispunjava očekivanja

Mnogi mogu misliti da veza ne funkcioniše ako seksualni odnos nije savršen. Ipak, takav način razmišljanja može biti roze zastavica. Umesto strepnje o budućnosti odnosa, najbolje je otvoreno razgovarati na temu seksualnih želja, očekivanja, preferenci... Ako se ne preduzmu ispravni koraci, nedostatak komunikacije može napraviti mnogo veći problem.

Navedena stavka pogotovo važi za nove veze. Potrebno vreme da se druga osoba zaista upozna, pogotovo kada je seks u pitanju. Dokle god su oba partnera potpuno iskrena o svojim potrebama, moguće je uspostaviti kompromise i ojačati vezu.  

Odnos je nedefinisan

U slučaju da se viđamo sa određenom osobom nekoliko meseci, stupamo u seksualni ili emotivni odnos, onda je važno definisati kakva je veza u pitanju. Da li se druga osoba ustručava od takvog razgovora i izbegava spominjanje ljubavne veze? Takođe, važno je postaviti sebi pitanje - da li nam odgovara trenutno nedefinisana situacija ili tražimo nešto ozbiljnije? Iako pričati o tome može biti nelagodno, izuzetno je bitno za emotivnu sigurnost i sopstveni mir.

image