Magazin

Glumac Hju Džekmen poziva na korišćenje krema za sunčanje nakon saznanja da možda ima rak kože

"Želeo sam da čujete od mene, u slučaju da me neko vidi na ulici," rekao je australijski glumac u snimku koji je je podelio na društvenim mrežma, gde nosi flaster preko nosa i govori obožavaocima da nikako ne zapostavljaju korišćenje zaštitnog faktora.
Glumac Hju Džekmen poziva na korišćenje krema za sunčanje nakon saznanja da možda ima rak kožeGetty © Lisa Maree Williams

Hju Džekmen je postavio snimak na svoj Instagram i Tviter, objašnjavajući da ima flaster preko nosa jer je skoro završio dve biopsije. Dodao je da je njegova doktorka pronašla moguće 'male znakove raka bazalnih ćelija', ali da ništa nije zasigurno.

"Kada saznam rezultate za dva do tri dana, javiću vam odmah. Hteo bih da vas podsetim da je rak bazalnih ćelija najblaži oblik raka kože. Ipak, ovom prilikom bih želeo da vas podsetim da dolazi leto i zamolio bih vas da nosite kremu sa zaštitnim faktorom," rekao je u snimku.

"Koliko god želite da dobijete preplanuli ten, verujte mi, nije vredno, sve ovo mi se dogodilo i pre dvadeset pet godina i sada se ponovo vraća. Koristite zaštitni faktor od sunca, odmor će vam i dalje biti zabavan. Molim vas, čuvajte se," dodao je. U opisu snimka je napisao da je i ranije pričao o svojoj borbi sa rakom kože i da će nastaviti da priča o tome, ako bude potrebno. Dodaje i da mu je drago ako je snimkom uspeo da nagovori barem jednu osobu da se zaštiti od sunčevih zraka.

Džekmen je godinama unazad delio svoje iskustvo sa rakom kože i obožavaoci su mogli videti komplikacije kroz koje je prolazio. Ranije je objašnjavao da je kao mali uvek izlazio na sunce bez pravilne zaštite i da je "savršen kandidat" za rak kože.

Korisnici društvenih mreža su hvalili glumca za iskrenost i korišćenje platforme na ovakav način. Snimak je ohrabrio i mnoge korisnike da podele svoje sopstveno iskustvo sa rakom kože i mnogi se slažu sa izjavom da je neophodno nositi SPF kreme za zaštitu od sunca, čak i kada ga napolju nema previše.

U proteklih nekoliko godina stručnjaci sve više urgiraju da je zaštitni faktor neophodan čak i kada je napolju oblačno ili kada pojedinac provodi dan pored prozora, jer rizik od dobijanja raka kože postoji sve dok ne dođe veče.

image