Magazin

Stara slika godinama stajala iza vrata porodične sobe, njena vrednost zapanjila je i stručnjake

Uljana slika, koja je godinama stajala iza vrata u porodičnoj kući na severu Francuske, zapravo je originalni rad Pitera Brojgela Mlađeg, sina istoimenog čuvenog flamanskog slikara. Porodica koja ju je posedovala je verovala da je u pitanju kopija.
Stara slika godinama stajala iza vrata porodične sobe, njena vrednost zapanjila je i stručnjake© Wikimedia Commons/Public Domain

Francuska porodica je bila iznenađena kada je saznala da je slika koju su držali okačenu iza vrata u jednoj od prostorija u kući, izgubljeno delo majstora Pitera Brojgela Mlađeg.

Slika pod nazivom "Seoski advokat" je prikaz žanr-scene u kojoj se vidi advokatska kancelarija, puna dokumenata na stolovima i ljudi koji čekaju na red. Isprva se pretpostavljalo da je u pitanju prikaz plaćanja poreza, ali crna advokatska kapa na jednom od likova sa slike služi kao pravo objašnjenje scene. Seljaci prilažu kokoške ili jaja namenjena kao poklon ili naplata radnicima. Stručnjaci pretpostavljaju da datira iz perioda između 1615. i 1617. godine.

Prošle nedelje je prodata na aukciji u Parizu za sedamsto osamdeset hiljada evra. Vrednost slike je otkrivena kada su ukućani odlučili da prave spisak inventara i tražili stručnjaka da analizira uljanu sliku.

"Generacije porodice su je više od jednog veka zvali 'Brojgel', jer niko nije bio siguran koliko je autentičan rad," izjavio je aukcionar Malo de Lusak za "Art njuzpejper (The Art Newspaper)". Lusak je predvodio inventar.

Ono što čini sliku drugačijom od ostalih dela Brojgela je njena veličina. Dimenzije slike su 111 x 184 centimetara, duplo veće od drugih radova umetnika. "Format ovakve veličine omogućuje posmatranje detalja izbliza, kao što su prljavština ispod noktiju pojedinih aktera ili strah u njihovim očima. Slika je u sjajnom stanju," rekao je de Lusak.

Slika je poslata kod tri različita stručnjaka za procenu: dva u Franuskoj i kod jednog specijaliste za Brojgelova dela u Nemačkoj. U decembru prošle godine su svi potvrdili da je u pitanju original. Postoji oko dvadeset potpisanih slika "Seoskog advokata", neke su izrađene na platnu, a neke na bakru. Sama kompozicija ima dve varijacije, sa manjim izmenama detalja, a pronađeno delo predstavlja prvobitno zamišljenu verziju scene.

Piter Brojgel Mlađi je poznat po slikanju kopija radova svog oca, Pitera Brojgela Starijeg, a imao je i sopstveni opus. Teme njegovih slika su često bile religijske, a radio je mnoge pejzaže i scene iz svakodnevnog života.

image