Magazin

Tipovi intimnosti u zdravoj vezi

Intimnost je ključni element izgradnje i stabilnosti odnosa. Kada je veza zdrava, partneri mogu rasti i cvetati i kao pojedinci i kao par. Koji su tipovi intimnosti koje bi svaki par trebalo da razvije u svom odnosu, kako bi bio skladan?
Tipovi intimnosti u zdravoj vezi© freepik/teksomolika

"Intimnost nastaje kroz izražavanje i prihvatanje nečijih najdubljih kvaliteta kako bi se stvorila autentična, zdrava veza između dvoje ljudi u vezi", kaže Medelin Lukas, terapeut.

Kada se pomisli na intimnost, prva stvar koja verovatno pada na pamet je seksualni odnos. Ali mnogo više faktora doprinosi izgradnji i održavanju intimnog odnosa sa partnerom. 

Reč intimnost potiče od latinske reči "intimus", što znači prisni, bliski prijatelj, osoba kojoj poveravamo sve svoje dobro čuvane tajne. U svom najjednostavnijem obliku, to je stepen bliskosti i veze koja postoji između partnera. Kvalitet prisnosti para jedan je od najznačajnijih preduslova zdravlja i stabilnosti veze. Zdrava bliskost je povezana sa srećom, posvećenošću i fizičkim i emocionalnim blagostanjem.

O bliskosti se može razmišljati kao o lepku koji drži dvoje zajedno. Intimnost je višedimenzionalna i utiče na nekoliko različitih aspekata veze.

1. Fizička intimnost

Fizička intimnost može uključivati seksualnost, koja je sastavni deo odnosa zdravog para, ali je mnogo više od samog čina seksa. Ovakva vrsta intimnosti se gradi i jača dosledno kroz sve oblike dodira jer je ljudskim bićima, bez obzira na pol, potreban dodir da bi se osećali voljeno.

Nežna dodirivanja, kao što su držanje za ruke, zagrljaji, poljupci i maženje, usko su povezani sa osećajem zadovoljstva u vezi, i igraju vitalnu ulogu u izgradnji osećaja bliskosti između dvoje ljudi. Trebalo bi postati svestan značaja fizičkog kontakta i misliti o tome kako dodirivati svog partnera. Staviti ruku na njihova leđa, grliti ih kada idu ili se vraćaju kući, držati ih za ruku u šetnji parkom, nasloniti ruku na njihovu nogu dok voze. Stalan i topao fizički dodir zbližava i pomaže u jačanju i održavanju veze koja se deli. Ovo su radnje rezervisane samo za partnera, tako da njihovo zanemarivanje oduzima nešto što samo jedno drugom mogu dati - dar fizičke naklonosti.

Svi imaju različite potrebe kada je u pitanju fizička bliskost. Takođe, ona se menja tokom vremena i može da raste i nestaje tokom različitih životnih doba. Najvažnije je održati otvorenu komunikaciju kako bi se obezbedilo da oboje ispune svoje potrebe za fizičkim kontaktom.

2. Društvena intimnost (pogled na život)

Veza je u suštini preplitanje života dvoje ljudi. Potrebno je uzeti dva "ja" i napraviti jedno "mi". Stilovi života i pogled na svet trebalo bi da budu povezani kao i emocije. Prisnost u stilu života je deljenje zajedničkih interesa, hobija, društvenih navika, avantura, aktivnosti... To je zajedničko bavljenje stvarima u kojima oboje uživaju.

Društvena intimnost je stepen u kojem emotivni partneri dele međusobna interesovanja i provode vreme zajedno. Jedan sjajan način za izgradnju društvene prisnosti je zajedno isprobavati nešto novo. 

Bez bliskosti u zajedničkom stilu života, emotivni partneri se mogu osećati kao da žive dva odvojena života pod istim krovom. Naravno, svaki partner može imati svoje hobije i strasti koje možda neće uključivati drugog, i to je u redu. Ali, trebalo bi stvoriti zdravu ravnotežu koja može pomoći da oboje ostanu povezani sa sobom i stvarima koje vole, ali i spremni na zajedničke aktivnosti i istraživanje.

Zajednički život je kulminacija iskustava u jednu priču na koju će se jednog dana pogledati sa ponosom. Biti u vezi, je zalog i želja da voljena osoba bude drugi glavni lik u životnoj priči, i obrnuto.

3. Emocionalna intimnost

Emocionalna intimnost je stepen do kojeg su partneri voljni i sposobni da se povežu na dubokom, značajnom emocionalnom/osećajnom nivou. To je više od toga da se samo kaže kako se osećaju - zahteva poverenje i spremnost na otvorenost i ranjivost u izražavanju dubljih misli, osećanja i potreba.

Kada vide da su bezbedni, dvoje dele još veće delove svog života. Ali - duboko brinu i vole i čuvaju osećanja sa istom pažnjom kao što čuvaju svoje tajne i intimu. To je razlog zašto je poverenje tako krhko, jer jedan pogrešan korak, jedan čin neverstva, jedna izdaja poverenja, lako može dovesti do toga da se sva naslagana osećanja sruše, kao kula od karata.

Međutim, što je ta gomila veća, to je i osećaj povezanosti jači. Intimnost prerasta u ljubav, koja se projektuje i pokazuje kroz fizički dodir i naklonost, ali se takođe oseća kroz ljubav i zahvalnost koju osećaju jedno prema drugom. 

4. Intelektualna/mentalna intimnost

U svom najjednostavnijem obliku, intelektualna intimnost je zdrava radoznalost i učenje jedno od drugog. Zdravu intelektualnu bliskost karakteriše osećaj sigurnosti da se razgovara o različitim temama i dele stavovi i perspektive. "Za neke ljude, ovo je duhovitost i pričanje šala. Razgovori o filmovima ili predstavi koju ste gledali, ili karijeri u kojoj ste oboje, ili o svetskim događajima koji su vam važni", kaže doktor Helen brener, klinički psiholog.

Uzajamno poštovanje omogućava povezivanje i razgovore o temama izvan uobičajenog svakodnevnog odnosa, čak i kada se mišljenja razlikuju. Intelektualna intimnost ne mora da bude složena ili duboko politička. To su razgovori koji izazivaju radoznalost i intelektualno stimulišu, bilo o novim temama, zajedničkim interesima ili smisleni razgovori o životu.

5. Duhovna intimnost

Duhovna intimnost je stepen u kome partneri dele svoje misli, osećanja, uverenja i iskustva o religiji, duhovnosti, moralnim vrednostima, životu posle smrti i drugim srodnim pitanjima. Duhovnost nije uvek vezana za religiju, iako verska uverenja i običaji mogu biti deo nečije duhovnosti, već je širi koncept koji obuhvata vezu sa nečim većim od čoveka i potragu za smislom života.

Zdrav stepen duhovne prisnosti može poboljšati komunikaciju i osećaj povezanosti. Razgovorima o etici, osećaju svrhe i ličnim definicijama duhovnosti, produbljuje se njihovo međusobno razumevanje. Duhovna intimnost omogućava transcendentnu vezu - izvan logike i svesnog mišljenja. 

 

image