Magazin

"Apliciranje iz besa" - rizičan trend u poslu koji uzima maha

Frustracije koje doživljavamo na poslu svako od nas kanališe na različite načine - jedni jednostavno prećute i odluče da nije vredno nerviranja, drugi u naletu besa uđu u konflikt sa kolegama, a treći odmah razmišljaju o davanju otkaza i kreću manično da apliciraju kod drugih poslodavaca. Da li je ovaj trend adekvatan način za rešavanje spornih situacija na poslu ili postoji neka bolja opcija?
"Apliciranje iz besa" - rizičan trend u poslu koji uzima maha© Canva / relif

"Apliciranje iz besa" novi je trend u poslovnom okruženju koji dolazi sa TikTok-a: težak dan na poslu okidač je za instinktivno traženje novog posla i apliciranje za pozicije koje iole odgovaraju kriterijumima. Nakon trendova poput "tihog odustajanja" i "tihog zapošljavanja", sve više zaposlenih počelo je svoje nezadovoljstvo situacijom na poslu da prividno rešava konkurisanjem na oglase za posao, iako to i nije najracionalniji potez koji mogu povući.

"Apliciranje iz besa" nosi sa sobom realne rizike

Za one kojima je posao prestao da pričinjava zadovoljstvo, a kolektiv počeo da unosi nemir i frustracije, otvorene pozicije u drugim kompanijama mogu se učiniti dosta primamljivim. Ipak, eksperti iz oblasti ljudskih resursa naglašavaju da je od velikog značaja odluku o promeni radnog mesta donositi "hladne glave", a ishitrene poteze poput "apliciranja iz besa" ostaviti po strani.

Zbog čega "apliciranje iz besa" može biti opasno? Ne samo da se u stresnim okolnostima mnoge stvari doživljavaju daleko gorim nego što one zaista jesu, već prilikom "maničnog" konkurisanja za posao iz vida se mogu izgubiti mnogi važni faktori, poput vrednosti koje kompanija gaji, kulture koja se neguje u potencijalno novom kolektivu, udaljenosti između kuće i posla i slično. Fokus često padne samo na finansijski aspekt i eventualno radno vreme.

"Pre nekih dve nedelje na poslu sam doživela veliku nepravdu, a kako to nije bio jedinstven slučaj, rešila sam da ovoga puta uzmem stvar u ruke. U naletu besa, uzela sam slobodan dan i ceo dan provela tražeći nove poslove: radnu biografiju sam slala svima redom, čim bi mi se na prvi pogled učinilo da to može biti dobra zamena za postojeći posao", navodi Aleksandra. "Naravno, čim sam se "ohladila", shvatila sam da bi, od svega za šta sam se prijavila, tek jedan ili dva posla zapravo ušli u uži izbor da nisam konkurisala impulsivno."

"Apliciranje iz besa" nije isto što i svesno i kontinuirano traženje boljeg posla

"Apliciranje iz besa" ne bi trebalo mešati sa hroničnim nezadovoljstvom na poslu i traženjem alternativa u skladu sa jasno definisanim kriterijumima: zarade, vrste ugovora, radnog vremena, benefita iz radnog odnosa (poput fleksibilnih oblika rada, privatnog zdravstvenog osiguranja, organizovanih obuka, tim-bildinga i slično), udaljenosti od mesta stanovanja ili broja dana plaćenog godišnjeg odmora. Sagledavanjem ovih aspekata i "stavljanjem na papir" svih pluseva i minuseva, stiče se jasna slika o tome kakve mogućnosti postoje na tržištu i da li one odgovaraju našim zahtevima i potrebama. Takođe, ne treba zanemariti ni vrednosti kompanije i njenu misiju i viziju - neretko se dešava da baš ovi faktori mogu biti od presudnog značaja za kompatibilnost sa novim poslodavcem ili ostanak u kompaniji.

Ne bi trebalo prevideti činjenicu da je pojedinim ljudima jedini pokretač iz zone komfora kada se nađu u "slepom crevu" - bezizlaznoj situaciji u kojoj su svesni da bolje neće biti i da njihova karijera može napredovati tek kada napuste kompaniju u kojoj rade. Ipak, u takvom slučaju odluka da se krene dalje u potragu za poslom koji će pružiti lični i karijerni rast nije ishitrena, već nešto što se dugo "kuvalo u njima".

Kako odoleti želji za "apliciranjem iz besa"

Pandemija Korona virusa dala nam je vetar u leđa za promenu odnosa prema poslu, a sloboda koja je došla sa "lokdaunom" otkrila nam je do tada neviđene mogućnosti - rad na daljinu, fleksibilnije radno vreme i slično. Sa tom slobodom došao je i podsticaj da stvari menjamo u hodu, da budemo fleksibilniji, manje razmišljamo o tome šta će biti sutra i da li smo doneli pravu odluku, jer neizvesnost u kojoj smo živeli nosila je sa sobom sve osim sigurnosti. Ipak, u situaciji kada na poslu prolazimo kroz nešto turbulentniji od uobičajenog period, "apliciranje iz besa" ima svoje alternative:

Razgovarajte sa rukovodiocem ili poslodavcem - predočite šta je to što čini da se osećate isfrustrirano, na koji način biste voleli da poboljšate mikroklimu u organizacionom delu ili kompaniji i pokušajte da date vremena da se stvari poboljšaju, pružite drugu šansu i sebi, ali i poslodavcu, naročito ukoliko na toj poziciji sve ostalo dobro funkcioniše.

Jasno definišite svoje prioritete - ukoliko ipak odlučite da napustite trenutno radno mesto, dobro sagledajte šta je to što je za vas od presudnog značaja. Možda vam zarada i ne igra toliku ulogu, koliko je to recimo rad na daljinu - da možete provoditi vreme u vikendici umesto u stanu. Ili vam možda više odgovara pozicija na kojoj ćete raditi po smenama, tako da imate više vremena za sebe, porodicu i prijatelje.

"Isfiltrirajte" aplikacije za posao

Umesto da u naletima besa konkurišete na sve oglase redom, fokusirajte se samo na one koji zaista odgovaraju vašem profilu. Naravno, potraga za specifičnim poslovima koji odgovaraju svim vašim kriterijumima zahteva više vremena i ostanak na trenutnoj poziciji možda i duže nego što biste voleli, ali zato je rizik od ponovnog proživljavanja iste, ili slične, situacije daleko manji.

image