Magazin

Personalizovani plan ishrane prema temperaturi i energiji hrane

Na Zapadu se hrana najčešće bira po nutritivnoj vrednosti i količini proteina, šećera, masti i kalorija koje sadrži. U tradicionalnoj kineskoj medicini, posmatraju se energija i temperatura hrane, kao i na koji način one mogu uticati na telo čoveka.
Personalizovani plan ishrane prema temperaturi i energiji hrane© Pexels/Alexy Almond

Postoje četiri kategorije po kojoj se hrana deli u kineskoj medicini: hladna, topla, suva i vlažna. Pravilnim balansiranjem navedenih svojstava u namirnicama i celokupnoj ishrani se može odrediti šta je telu najviše potrebno za izbegavanje određenih bolesti.

Pravilnim "slušanjem" sopstvenog tela i pravljenjem različitih kombinacija iz navedenih kategorija se može doći do odgovarajućeg režima, koji je poptuno usklađen sa potrebama pojedinca. Sledeća podela može biti dobar orijentir za skalapanje novog spiska kupovine i pripremanje jela koje organizam traži:

Hladna hrana:

U hladnu kategoriju spada voće poput banana, jagoda, lubenice... Druge namirnice su uglavnom sirovo povrće kao što su krastavac ili kupus, kelj i gorke biljke poput indijanske slačice, cikorije i listovi maslačka. Pića su voda sa ledom, hladni čajevi, najčešće od nane, napici od zove i sojino mleko.

Previše hladne hrane - loše varenje i iscrpljenost

Mogući znakovi preteranog konzumiranja hladne hrane su loša cirkulacija (hladne šake, stopala), usporeno varenje, mali apetit, jaki menstrualni bolovi, poremećaji štitne žlezde (umor, gojaznost), nedovoljno koncentracije i otežana sposobnost pamćenja, iscrpljenost i depresija. Pojedinci kojima je organizam previše hladan često imaju bledu kožu, zimogrožljivi su i osećaju emotivni premor.

Balansiranje količine hladne hrane se može izvesti izbegavanjem namirnica i napitaka koji se konzumiraju direktno iz frižidera (sladoled, ledena pića). Potrebno je da se ne pokušava bilo koja vrsta detoksa ili izgladnjivanja. Najbolje je piti samo topla pića i vodu na sobnoj temperaturi. Hrana bi takođe trebalo da bude topla: supe, kuvana jela sa dodacima začina kao što su đumbir, luk, biber i cimet. Dobro je planirati povremeni odlazak u saunu i imati intenzivnije treninge.

Topla hrana:

Hrana koja "greje" organizam najčešće ima i jak ukus: luk, paprike, đumbir, jaki začini kao što su čili, korijander, kumin, kurkuma. Jela se mogu spremati sa uljem i preporučuje se konzumiranje crvenog mesa. Toplo povrće je paradajz, a voće može biti mango i pomorandža. Što se tiče pića, dobro je spremati kafu ili povremeno popiti energetsko piće, koje sadrži kofein.

Previše tople hlane 

Kada dođe do previše toplote u ishrani, pojedinac može imati crvenkast ten, česte upale, lošu stolicu i "vatrene" emocije, kao što su frustracija i razdražljivost. Simptome uključuju i cistitis, sinusitis, česte migrene, akne na koži i rane koje se lako inficiraju, gastritis i problemi sa kontrolisanjem besa.

Smanjenjem količine konzumiranja prethodno navedenih namirnica je prvi korak ka balansiranju "pregrejanog" ogranizma. Dobro je izbaciti kafu i alkohol i jesti više svežih i sirovih salata, koje treba da sadrže prethodno navedene namirnice koje hlade. Povremena detoksikacija, isplanirana prema potrebama pojedinca, može biti od velike pomoći.

Suva hrana:

Hrana koja "isušuje" organizam je ona koja "krcka": različit keks, krekeri, šargarepe, celer, orašasti plodovi, semenke... Namirnice koje imaju skrob takođe pripadaju ovoj kategoriji – hleb, pasta, pirinač, krompir, kus-kus, kao i pasulj, sočiva i mahunarke. Što se tiče povrća, ono može biti grilovano i blago začinjeno, a suvo piće je najčešće zeleni čaj.

Previše suve hrane uzrokuje nesanicu i nadutost

Kada se telo "presuši", može doći do naglog gubljenja telesne težine, suve kože i pojave bora, svraba i iritacije. Suvo grlo, kašalj i usta su svakodnevni, često dolazi do osećaja nadutosti, kamena u bubregu, osteoartritisa (bolest zglobova). Mentalni simptomi uključuju anksioznost i insomniju.

Smanjenjem suvih namirnica i izbegavanjem zelenog čaja i cimeta se mogu izbeći nepoželjne posledice previše suvog organizma. Preporučljivo je piti dosta filtrirane vode i drugih napitaka i jesti hranu koja je kuvana ili spremljena na pari, zajedno sa slatkim voćem, korenskim povrćem, a dobro je piti bademovo mleko ili mleko indijskog oraha.

Vlažna hrana:

Mlečni proizvodi, hrana koja sadrži gluten (peciva), slatko voće puno vode (lubenica, ananas), šećer i drugi zaslađivači, jaja, meso, proizvodi od soje, pečurke i hladni napici spadaju pod kategoriju vlažne hrane.

Previše vlažne hrane uzrok gojaznosti

Može se reći da je došlo do previše vlage u organizmu kada dolazi do viška kilograma ili čak ozbiljne gojaznosti, zadržavanja vode u organizmu, pojave cista, alergija i upornog kašlja, prekomernog znojenja i gljivičnih infekcija.

Najbolje je umanjiti količinu mlečnih proizvoda i, po mogućnosti, potražiti veganske alternative. Potrebno je izbegavati voće i povrće koje sadrži visok procenat vode, kao i izbaciti hranu koja ima mnogo šećera, glutena i rafinisane ugljene hidrate (pica, hleb, testenine). Dobro je dodati celer, bundevu, đumbir i aromatične biljke u ishranu. Što se tiče pića, prporučljivo je umanjiti unos alkohola i češće piti zeleni čaj.

image