Magazin

Hladan čaj: leti vas hladi, a zimi greje

Kada pomislimo na čaj, prva asocijacija nam je topla šolja, kako bismo se zagrejali tokom hladnih dana. Ledeni čaj je uglavnom piće za vrelo leto. Međutim, on ima određene zdravstvene prednosti koje mogu biti značajne tokom cele godine.
Hladan čaj: leti vas hladi, a zimi greje© Unsplash/The Matter of Food

Čaj je zdravo konzumirati u toplom, a i u hladnom obliku. Nije zvanično određeno koja je temperatura ''bolja'', već sve zavisi od naše preference. Ne morate da se ustručavate da probate hladan čaj, jer on ne gubi zdrava svojstva. Postoji nekoliko razloga zašto je dobar za naše telo: 

1. Manje kofeina

Ako pokušavate da unosite manje kofeina u toku dana (ili ste kafu potpuno zamenili čajem), hladna varijanta može biti dobra za vas. Istraživanja su pokazala da listovi sadrže manji procenat kofeina kada se pripremaju i serviraju hladni.

2. Antioksidativna svojstva su pojačana

Dokazano je da kada kesice ili listići čaja koji duže stoje u hladnoj vodi imaju više istaknuta antioksidativna svojstva. Ovo je slično kao kada se zdravstvene beneficije meda mogu izgubiti kada se odmah stavi u tek skuvani, vruć čaj, pa je preporučeno malo sačekati pre zaslađivanja. Međutim, ovo može da zavisi i od načina na koji su listovi uzgajani, kvaliteta biljke, filtera...

3. Može pomoći u mršavljenju

Znamo da je zeleni čaj popularan kada je u pitanju mršavljenje. Prema istraživanju iz 2018. godine, analiza nekoliko učesnika koji su isti napitak popili kao topao i hladan, dokazala je da se ledeni zeleni čaj bolje pokazao u oksidaciji masti i termogenezi.

4. Podstiče češću hidrataciju

Iako nas hidrira i kada je topao, retko nam je to prvi izbor kada želimo da ugasimo žeđ u toku dana. Ako želite ukusno piće bez dodatih šećera koje možete piti ceo dan, hladna voda sa nekoliko kesica vašeg omiljenog čaja uz led, mogu biti pravi izbor.

Priprema i serviranje

Pored ovih koristi za naše zdravlje, hladan čaj se veoma lako priprema. Možete ostaviti kesice ili listiće u bokalu sa hladnom vodom u frižideru preko noći. Ne bi trebalo da proces traje duže od osam do deset sati. Ako želite brže rešenje, možete ostaviti potopljen čaj na sobnoj temperaturi oko dva sata. Takođe, možete da sipate vrlo malo vrele vode preko kesice, kako bi čaj odmah ispustio ukus, pa ostatak čaše napunite ledom i hladnom vodom. Ovako je odmah spreman za piće.  

Postoji mnogo opcija za eksperimentisanje sa ukusima. Možete da kombinujete više vrsta čajeva (zeleni sa nanom, crni sa hibiskusom, kamilica sa rtanjskim...), ali ovo može biti i samo baza pića u koje možete dodati komade citrusa, cimeta... Takođe, dodatak mineralne vode sa zaslađivačem po izboru je zdravija verzija slatkih sokova. Ako želite da odete korak dalje i baza čaja je dovoljno jakog ukusa, možete ga ukombinovati sa gaziranim ili čak alkoholnim pićem. Uz led, ovo može biti ''zdrav'' koktel.

image