Magazin

Neobični svadbeni običaji širom sveta

Ukoliko se venčavate u Kongu, nikako se ne smejte na dan venčanja, a ukoliko ste mlada u Kini trebalo bi da plačete svaki dan po sat vremena, i to ne sami već sa članovima vaše porodice. I dok u Japanu nevesta stavlja belu kapu da sakrije ljubomoru prema budućoj svekrvi, mi se pitamo koji su to najneobičniji svetski običaji koji i se i dan danas poštuju?
Neobični svadbeni običaji širom sveta© freepik/freepik

Običaji svakog naroda postoje vekovima, pa se spontano ponavljaju u svim važnim datumima bez pitanja zašto je to tako. Kada su u pitanju običaji vezani za sklapanje braka, mnogi su stvoreni da bi se oterali zli duhovi ili omogućila plodnost i potomstvo.

Običaj ili adet je nepisani zakon koji je regulisao život tradicionalnih društava. Kao takvi, oni su tesno povezani sa verovanjima u magijske moći duhova, bilja, životinja i kultove predaka. Ako sledite ove tradicije kada su venčanja u pitanju, smatra se da ćete naći večnu radost sa svojom srodnom dušom. Kada se radi o ljubavi i sreći "zauvek" u pitanju, parovi su spremni da primene i najsmešnije običaje.

Kongo

Dok je većina ceremonija prepuna uzbuđenja i iščekivanja, kongoanski parovi moraju svoju sreću držati pod kontrolom. Tokom celog dana venčanja, od ceremonije do prijema, njih dvoje ne smeju da se smeju. Ako to urade, to bi značilo da nisu ozbiljni u vezi sa brakom.

Kina

Neveste u Kini mesec dana pred venčanje praktikuju jedna neobičan običaj. Naime, mlada plače jedan sat svakog dana. Nakon deset dana, pridružuje joj se njena majka, a nakon narednih deset i baka. Do kraja meseca svaka žena u porodici plače pored mlade. Veruje se da je tradicija izraz radosti, jer žene plaču različitim tonovima, podsećajući na pesmu.

U Kini, budući muž će nekoliko puta gađati svoju mladu lukom i strelom (bez oštrog dela), a zatim sakupljati strele i lomiti ih tokom ceremonije kako bi osigurao da njihova ljubav traje zauvek.

Takođe, u ovoj zemlji porodica neveste će unajmiti ženu koju smatraju "srećnom" da se brine o njoj dok putuje od svoje kuće do mladoženjine u raskošno ukrašenoj stolici. A svatovi će zaklanjati mladu suncobranima i bacaće pirinač na nju (simbol zdravlja i blagostanja).

U ovoj tradiciji, kineske deveruše otežavaju dan mladoženji ujutru na dan venčanja, stavljajući ga (a ponekad i momke iz njegovog okruženja, kao što su kod nas deveri) kroz niz testova i izazova, nazvanih "igre na vratima venčanja", kako bi dokazale da je dostojan svoje izabranice. Zatim, mora da isplati devojke kovertama punim novca. 

Grčka

Grčki kum sa muške strane ima obavezu da na dan venčanja obrije mladoženju. A nakon što je sveže obrijan, tašta će budućeg zeta hraniti medom i bademima.

Norveška

Jedna norveška tradicija kaže da mlada nosi kitnjastu srebrnu i zlatnu krunu koja zvecka kako bi terala zle duhove.

Meksiko

Tokom ceremonije, dok meksički par razmenjuje svoje zavete, brojanica i cveće su upletene u šal koji se ogrće oko ramena mladenaca u obliku osmice. Ne samo da predstavlja zajednicu para, već oblik takođe podseća na simbol beskonačnosti, što označava koliko se nadaju da će brak trajati.

Japan

Na dan venčanja, japanska mlada koja slavi tradicionalnu šintoističku ceremoniju nosi belo od glave do pete, uključujući šminku, kimono i kapuljaču. Bela označava njen status devojke, a kapuljača krije takozvane "rogove ljubomore" koju oseća prema budućoj svekrvi.

Rusija

Novopečeni ruski parovi dele svadbeni kolač koji se zove "karavaj", ukrašen pšenicom za prosperitet i isprepletenim prstenjem za vernost. Ko uzme najveći zalogaj, muž ili žena, bez korišćenja ruku, smatra se glavom porodice.

Slično našim običajima u Srbiji, ruski muškarac mora da ode u dom nevestinih roditelja ujutru, da dokaže svoju vrednost tako što će platiti "otkupninu" za svoju damu, obasipati nevestinu porodicu poklonima ili će jednostavno plesati i pevati dok porodica ne kaže da je dosta.

Vels

Velške neveste ne misle samo na sebe na dan svog venčanja, već i na svoju svadbenu zabavu. Svadbeni buket uključuje mirtu, biljku koja simbolizuje ljubav, a mlada svakoj svojoj deverušama daje sadnicu ovog cveta (Kejt Midlton je imala mirtu u svom buketu). Verovanje kaže da će, ako deveruša posadi mirtu i ona procveta, ona biti sledeća mlada.

Irska

U Irskoj, kada mlada i mladoženja plešu, mlada mora stalno da drži bar jednu nogu na podu. Irski folklor kaže da će, ako to ne učini, zle vile doći i pomesti je.

Indija

Neposredno pre venčanja, uobičajeno je da indijske žene okupe svoje najbliže devojke i sede satima kako bi pravile crteže na koži slične tetovažama, vrstom boje napravljene od kane. Složena i lepa umetnost kože traje oko dve nedelje.

Na dan venčanja, nestašne sestre indijske neveste i rođake pobegnu sa mladoženjinim cipelama i traže novac za otkup za njihov siguran povratak.

Ako ste hinduistička žena rođena tokom astrološkog perioda kada su i Mars i Saturn ispod sedme kuće, prokleti ste i bićete udovica. Srećom, postoji lek, prvo se udaj za drvo, a zatim ga odseci da razbiješ zlu čaroliju.

Nemačka

Nakon venčanja, parovi u Nemačkoj dobiju veliki balvan i testeru. Timski sečenjem trupla na pola, veruje se da dokazuju svoju sposobnost da zajedno sarađuju u prevazilaženju teških prepreka. U svom prvom zajedničkom poslu u domaćinstvu, nemački parovi takođe tradicionalno čiste gomile porcelanskog posuđa, koje su njihovi gosti bacili na zemlju da bi oterali sve zle duhove.

Rumunija

U Rumuniji, pre venčanja, gosti zajedno "otimaju" mladu, odvodeći je na nepoznatu lokaciju i zahtevajući otkupninu od mladoženje. Tipični zahtevi? Nekoliko flaša alkohola ili, za one koji žele da se mladoženja zaista pomuči, pevanje ljubavnih pesama pred svim svatovima.


Italija

Noć pre venčanja, italijanski mladoženja tradicionalno može prirediti zabavu iznenađenja ispred prozora svoje buduće mlade. "Serenada" počinje tako što mladoženja, uz podršku muzičara, izvodi ljubavnu pesmu svojoj verenici. Zatim se slavlje pretvara u pravi provod, upotpunjen raskošnim bifeom a kome su prisutni svi prijatelji i porodica mladog para.

Španija

Na nekim španskim venčanjima, mladoženjini prijatelji će uzeti makaze i iseckati njegovu kravatu, a zatim prodavati komade gostima kako bi prikupili više novca za mladence. Ista praksa se ponekad primenjuje i na nevestinu podvezicu.

Stvari koje nikako ne bi trebale raditi na dan venčanja

  • Ispustiti prsten tokom svečanog čina venčanja

Tradicija kaže da ako neko ispusti prsten tokom ceremonije, ta osoba će umreti. I to se odnosi na bilo koga: na propovednika, na nosioca prstena ili čak na kuma. U Srbiji ukoliko se desi da padne burma, to je znak da brak neće dugo trajati.

  • Poklanjati noževe

Naravno, skupi set noževa bi mogao biti na vrhu liste, ali ako ste sujeverni, preskočite ovaj poklon na listi vaših želja. Veruje se da baš kao što nože seče stvari na dva dela, tako može preseći i brak dvoje ljudi.

  • Poklanjati sat 

U kineskoj kulturi dobijanje sata kao svadbenog poklona je loša sreća, jer reč za "sat" na mandarinskom takođe znači "kraj". 

  • Videti mladu pre venčanja

U vreme kada su ugovoreni brakovi bili česti, bilo je protiv tradicije da se mlada i mladoženja vide pre venčanja, osim ako, neko od njih nije promenio svoju odluku o stupanju u brak. Ovo sujeverje datira od tada, ali i sada je rasprostranjeno širom sveta.

  • Žute ruže - simbol ljubomore

Tokom viktorijanske ere, knjiga koja je cveću pripisivala različita značenja, pod nazivom "Jezik cveća", navela je ljude da na cveće boje sunca, gledaju kao na nešto što izaziva pojavu svađe u vezi.

  • Biseri

Iako mnoge žene nose nisku bisera svoje majke ili bake kao deo porodične tradicije, neki veruju da one predstavljaju buduće suze i bol u srcu u braku.

  • Venčanica pogrešne boje

Tradicija da neveste nosi belo, pojavila se sa venčanjem kraljice Viktorije, ali stara dečija pesma kaže da će "crvena, žuta, zelena, ružičasta, siva i crna doneti sve negativno u brak". Konkretno, verovanje kaže - crvena će vas naterati da "poželite da ste mrtvi".

  • Ukoliko same šijete svoju haljinu

Naravno, "uradi sam" venčanja su popularna, ali neki ljudi veruju da ako sami napravite svoju haljinu, svaki šav koji sašijete biće suza koju ćete proliti tokom budućeg braka.

image