Magazin

Zašto ne bi trebalo da počnete sa dijetom u ponedeljak

Mnogi će nakon uskršnjih praznika i uživanja u porodičnim ručkovima i poslasticama, želeti da izgube koji kilogram. I mnogi će za taj početak čekati "ponedeljak". Ali koliko njih realno to stvarno uradi tog ponedeljka? Koliko ste samo puta sebi obećali da ćete od ponedeljka prestati da pušite, prestati da jedete slatko, početi da vežbate, a ipak još pušite, jedete slatko i ne idete u teretanu. Ponedeljak nije baš dobar dan za nove početke a pojasnićemo i zašto.
Zašto ne bi trebalo da počnete sa dijetom u ponedeljak© freepik/master1305

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "European Journal of Clinical Nutrition" pokazalo je da većina ljudi najmanje vodi računa o ishrani vikendom i ipraznicima, kada se jede najviše mesa, ugljenih hidrata, konzumira alkohol,  a samim tim unese se i najviše kalorija. A kad dođe taj ponedeljak (od kada se počinje promena koju smo sami sebi obećali) kao da nikakav plan nije ni postojao. Ili se dešava da se naglo i radikalno promeni način ishrane, pa se naravno posle određenog broja dana se odustane.

Šta se dešava dok čekamo "ponedeljak"

I onda se postavljaju dva pitanja: "Kako oslabiti?" i "Kada početi sa dijetom"  Nakon što ste pročitali sve o osnovnim principima mršavljenja, zatim napravili kratak plan - dijeta plus trening, ostaje samo da počnete. A onda se javalja drugi problem. A nastaje zato što niko (ili skoro niko) ne želi odmah da počne sa dijetom, odnosno restrikcijama u ishrani.

Gubitak težine je povezan sa nekim strogim zabranama i ograničenjima. Štaviše, čak su i oni koji su planirali da krenu sa blagim korekcijama ishrane na zdrav način, i koji znaju da neće morati da gladuju ili da jedu bezukusnu dijetalnu hranu, svesni da će im ipak biti potrebno da ulože neki trud da bi promenili način života u cilju gubitka kilograma. Upravo se u tom momentu  javlja ideja da od određenog dana krenemo sa dijetom: od sledećeg ponedeljka, sledećeg meseca, posle predstojećih praznika itd. A šta se dešava u međuvremnu, do tog "ponedeljka"? Tako je - koristeći trenutak, jedete sve što vam dođe pod ruku, jer uskoro počinju ograničenja. I kao rezultat takvog "bindžovanja hranom", dobija se dodatna težina i onda ćete morati da smršate umesto pet – sedam kilograma, ili više, u zavisnosti od toga koliko je dugo i intenzivno bilo prejedanje u tom periodu odlaganja, osnosno čekanja idealnog dana. Dodatno, mogu se desiti i neki događaji koji će vas naterati da odložite početak mršavljenja, bilo da je u pitanju nečiji rođendan ili venčanje, ili je samo šef vikao na poslu na vas pa ćete "morati"  nekako da se oraspoložite uz pomoć kolača. I tako da će proces mršavljenja morati da se odloži do sledećeg ponedeljka (ili početka meseca), a može biti i neki drugi "dobar" razlog.  Na ovaj način će vaša polazan tačka, tj. težina biti veća od prvobitne, a vaš cilj - još dalje, što dodatno utiče na motivaciju. 

Ovaj princip "sve ili ništa" vodi do krajnje nezdravog pristupa navikama u ishrani i životu uopšte", smatraju dijeteičari.

Uopšteno govoreći, da biste postigli rezultate, bolje je započeti akciju odmah nakon što ste shvatili da želite da korigujete težinu. A ako iz nekog razloga imate blokadu, i ako vam se desiti da nekad prekršite režim neplaniranim obrokom za "varanje", nemojte to smatrati katastrofom, već samo kao kao malu prepreku na putu koja se može zaobići i mirno nastaviti dalje.

Ali, nemojte da vas ovo obeshrabri u nameri da počnete da živite i hranite se zdravo. Prosto izaberite neki drugi dan i upustite se u tu "avanturu". "Ono čemu treba da težite je zdraviji stil života, a ne dijeta.

To znači da treba da promenite svoj pogled na svet i doživljaj hrane, a odličan prvi korak je da ne čekate "ponedeljak". Tajna uspeha je u tome da usvojite zdravije životne navike, a ne da ih sebi namećete samo zato što je ponedeljak.

image