Magazin

Skelet Ti - reksa prodat za skoro 6 miliona evra: Koje su još neobične stvari prodavane na aukcijama

Skelet Tiranosaurusa, star 67 miliona godina, prodat je na aukciji u Cirihu  za oko 5,6 miliona evra. Delovi dinosaurusa odlaze u privatne kolekcije akcionara koji su spremni da plate ogromne sume. Prethodnih godina, na aukcijama su se našli i Čerčilovi zubi i deo svadbene torte kraljice Elizabete II. Šta sve akcionari širom sveta kupuju i koliko su spremni da plate delove privatnosti ili istorije, pa čak i svemira?
Skelet Ti - reksa prodat za skoro 6 miliona evra: Koje su još neobične stvari prodavane na aukcijamaGetty © Amanda Edwards

Najspektularniji skelet Ti-reksa koji postoji, dug 11,6 metara i visok 3,9 metara, prodat je u aukcijskoj kući "Koler" u Cirihu za 5,6 milion evra. Nazvan je "293 Triniti", jer je sklopljen od tri različita dinosaurusa, pronađena na američkom tlu, u okolini Montane i Vajominga. Ovaj primerak dinosaurusa predstavlja raritet jer više od polovine kostiju zaista pripadaju dinosaurusu, za razliku od većine skeleta dinosaurusa koji se prodaju na aukciji, a koji su delimično sastavljeni od odlivaka ili zamene.   

Nakon ove prodaje, naučnici su zabrinuti zbog sve većeg broja fosila dinosaurusa koji završavaju u privatnim kolekcijama.

Koje su to najčudnije stvari koje su sa aukcije, za visoke iznose, završile u privatnim kolekcijama

Ukoliko vas je začudio dinosaurus na aukciji, znajte da je aukcijski svet prepun čudnih i neobičnih predmeta, a najunikatnije stvari nalaze najširu publiku. Aukcija je namenjena ljudima koji žele nešto retko i jedinstveno, a u prošlim vremenima moglo je da se kupi sve, od odeće slavnih do čitavih imperija, a to se do današnjih dana ne menja.

Merilin Monro - od haljina do privatnih predmeta

Decenijama je glumica Merilin Monro, zvezda zlatnog Holivuda i večiti seksi simbol interesantna akcionarima. Tako je haljina koju je čuvena glumica nosila tokom snimanja scene iz "Sedam godina vernosti", na jednoj od aukcija dostigla cenu od čak 5,6 miliona dolara. I dok su se prodavale haljine korišćene u kultnim filmovima ili nošene tokom određenih događaja, prošle godine se otišlo korak dalje, pa su se na jednoj aukcijskoj prodaji u ponudi našle i privatne stvari čuvene MM. Ovaj put u privatne kolekcije otišla je prazna ambalaža karmina, lažne trepavice, korišćene senke za oči. Nekoliko njenih haljina, ali i beleške, pisma, fotografije, čak i medicinska dokumentacija njenog estetskog zahvata, ponuđene su znatiželjnim akcionarima dubokog džepa.

Pramenovi kose koji vrede hiljade dolara

Pravljenje kolekcije od kose svojih idola, praktikovalo se još i u vreme Betovena, pa kako su se lokne ovog kompozitora pokazale vrednim za DNK istraživanja, možda i pramen kose Elvisa Prislija, prodat za 90.370 funti posluži u iste svrhe. Interesovanje obožavaoca za kosu svojih idola poput muzičara Džona Lenona, ali i Džona Kenedija, rezultiralo je aukcijom koja je dostigla visoke cifre. Ali, ovoj pomami za intimnim delovima nisu odoleli ni obožavaoci Če Gevare, a za uzorak njegove kose postarao se, ni manje ni više, već bivši agent CIA.

Nakon nervnog sloma pevačice Britni Spirs, kojem je svedočio ceo svet, ona je ošišala svoju kosu, a pramenovi njene kose prodati su za milione evra ubrzo nakon toga.

Dah bračnog para Džoli/Pit i parče svadbene torte kraljice Elizabete II 

Nakon što je prodato parče venčane torte kraljice Elizabete II za 560 britanskih funti, svet se zapitao kome je crni komad ovog svadbenog kolača mogao biti interesantan. Ali, ovde nije kraj ovoj neobičnoj kupovini. Dah bračnog para Džoli/Pit za koji nije jasno kako je uzet a ni "upakovan", prodat je za oko 380 evra 2010. godine.

Za neke akcionare je pravo blago ako pronađu u prodaji malo vode koju je Elvis Prisli popio na pauzi koncerta u Severnoj Karolini, a kupili su je za 455 dolara. A pored vode, u prodaji se našao i jedan do kraja nepojedeni tost koji je ostao iza glumca i pevača Džastina Timberlejka iz 2000. godine, koji je prodat za hiljadu dolara.

Intimni predmeti poznatih osoba

Džon Lenon, muzičar i pevač, jedan od osnivača kultne grupe Bitlsi, zanimljiv je decenijama i njegove intimne stvari često su na aukciji. Tako je na aukciji za 15.000 dolara prodata njegova WC šolja.

Ukoliko šolja za toalet ne deluje dovoljno intimno, možda bi Čerčilova proteza bila nešto intimniji poklon za nekog od akcionara? Upravo je na jednoj od aukcija prodata proteza sa nekoliko veštačkih zuba ovog političara za 15.200 funti.

Javna dobra i delovi svemira

Tri mala kamena, koje je sovjetska misija iz 1970. godine donela sa Meseca, prodata su na aukciji za 855.000 dolara. Ovo je prvi put da je "deo drugih svetova" ponuđen i prodat javnosti.

Za razliku od kamenja sa drugih planeta, dobro poznati natpis Holivud, koji stoji na brdu iznad Los Anđelesa, zapravo njegovo originalno izdanje, prodato je u novembru 2005. godine za 450.400 dolara.

Još jedan simbol poznat celom svetu, Ajfelov toranj, to jest jedan deo njegovog stepeništa, takođe se našao u javnoj ponudi, a prodat je za 169.000 evra. Stepenište je prvobitno povezivalo drugi i treći nivo kule, pre nego što su uvedeni liftovi. Ovo nije bio prvi put da su delovi stepeništa poznate kule prodati, a sada se nalaze u Japanu, Njujorku i Švajcarskoj.

image