Magazin

Putujte zdravo: Vodič kako da ostanete u formi tokom putovanja

Dosadilo vam je da se vraćate sa odmora i da osećate se tromo i van forme? Plašite se da napustite svoju fitnes rutinu dok ste na putu? Između dugih letova, ukusnih i obilnih obroka i nepoznatog okruženja, lako je skrenuti sa koloseka i ulenjiti se. Mnogima ovaj ritam prija, jer i telu je potreban odmor, ali ima i onih kojima je posle ovakvih odmora teško da se vrate svojoj rutini. Uz malo planiranja i kreativnosti, moguće je da ostanete aktivni i zdravi na putu, bez obzira gde vas put odvede.
Putujte zdravo: Vodič kako da ostanete u formi tokom putovanja© freepik/lookstudio

Jedan od najvećih izazova putovanja može biti održavanje vaše fitnes rutine. Putovanje je uzbudljivo iskustvo koje nam omogućava da istražujemo nova mesta, upoznajemo nove ljude i stvaramo nezaboravne uspomene. Međutim, to takođe može poremetiti našu dnevnu rutinu, uključujući i naš režim fitnesa. Na sreću, ostati u formi tokom putovanja moguće je uz malo planiranja i posvećenosti. Od pakovanja opreme za vežbanje do isprobavanja novih fitnes aktivnosti, ovi saveti će vas držati na pravom putu i motivisati, omogućavajući vam da uživate u putovanjima bez žrtvovanja svojih zdravstvenih i fitnes ciljeva.

Spakujte svoju opremu za vežbanje

Jedan od najboljih načina da ostanete posvećeni svojoj fitnes rutini dok putujete je da spakujete opremu za vežbanje. Ovo uključuje vašu odeću za vežbanje, obuću, elastične trake za vežbanje (ne zauzimaju skoro ni malo mesta u koferu) i bilo koju drugu opremu koja vam može zatrebati -  veća je verovatnoća da ćete ostati motivisani i posvećeni svojoj fitnes rutini, ukoliko imate opremu pri sebi.

Izaberite smeštaj sa fitnes sadržajima

Kada birate smeštaj, potražite mesta koja nude fitnes sadržaje kao što su teretana, bazen ili studio za jogu. Ovo će vam olakšati nastavak fitnes rutine dok ste na putu. Ukoliko ovo niste u mogućnosti, možete odabrati i smeštaj koji se nalazi u blizini parkova ili drugih rekreativnih područja na otvorenom.

Istražite lokalno područje peške

Hodanje je odličan način da ostanete u formi dok putujete. Umesto da se vozite taksijem ili javnim prevoz, istražite lokalno područje peške. Ne samo da ćete na ovaj način biti aktivni već ćete i izbliza iskusiti lokalnu kulturu i znamenitosti.

Pronađite društvo za vežbanje

Ako putujete sa nekim ko deli vašu strast prema fitnesu, udružite se da biste se međusobno motivisali. Možete zajedno da vežbate, isprobate nove časove fitnesa ili čak zajedno da idete na trčanje ili planinarenje. Društvo za vežbanje može učiniti vašu fitnes rutinu zabavnijom i prijatnijom.

Isprobajte nove fitnes aktivnosti

Putovanja su odlična prilika da isprobate nove fitnes aktivnosti kojima možda nemate pristup kod kuće. Na primer, možete probati surfovanje, veslanje na dasci ili planinarenje na novoj lokaciji. Isprobavanje novih aktivnosti učiniće vašu fitnes rutinu zanimljivom i izazovnom.

Napravite izbor zdrave hrane

Zdrava ishrana tokom putovanja može biti izazov, ali je od suštinske važnosti za održavanje vaših fitnes ciljeva. Izaberite zdrave opcije u restoranima, kao što su salate, meso sa roštilja i povrće. Takođe možete spakovati zdrave grickalice, kao što su voće, orasi i proteinske pločice, koje ćete imati pri ruci.

Koristite aplikacije za fitnes

Dostupne su mnoge aplikacije za fitnes koje vam mogu pomoći da ostanete na pravom putu dok putujete. Možete da koristite aplikacije za praćenje treninga, ili vođene vežbe u hotelskoj sobi. Neke popularne aplikacije za fitnes su, Fitbit (Fitbit) i Maj fitnes pal (MyFitnessPal).

Ostanak u formi tokom putovanja zahteva određeno planiranje i posvećenost, ali je definitivno ostvarivo.  Dakle, spakujte kofere i opremu i spremite se na put.

image