Magazin

Otkrivamo 10 najlepših plaža na svetu

Plaža prekrivena crnim peskom, koju zapljuskuju ogromni talasi, nalik na scenu iz čuvenog serijala "Igre prestola", jedna je od najlepših na svetu, prema mišljenju turista. Malo više truda trebaće vam za dolazak na najlepšu plažu sveta, na koju morate doploviti ili se spustiti niz strme stene merdevinama sve do toplog peska.
Otkrivamo 10 najlepših plaža na svetu© freepik/ wirestock

"Bez obzira da li želite da spakujete vetrovku ili kupaći kostim, naša lista ima pravo mesto za širok spektar putnika. Možda čak i ubedimo najvatrenije skeptike da provedu malo vremena na pesku", rekla je Sara Firšejn, urednik na portalu Tripadvajzer (Tripadvisor), u saopštenju za javnost, preneo je Si-En-En.

Listu najleših plaža svake godine objavljuje portal Tripadvajzer, a predstavlja izbor putnika (Tripadvisor’s Travelers’ Choice Awards). Ova lista se pravi na osnovu miliona komentara, koje su turisti napisali nakon poseta u prethodnoj godini. 

1. Baía do Sancho, smeštena je na arhipelagu Fernando de Noronja (Fernando de Noronha), koji se nalazi oko 354 kilometra od kopnenog dela Brazila, a posetioci do njega mogu stići avionom ili brodom ili se spustiti niz strme stene merdevinama. Prošle godine se nalazila na 7. mestu liste.  

2. Eagle Beach na Arubi, prošle godine ova plaža se nalazila na 5. mestu, a još dve plaže sa Kariba našle su se ove godine na top 10 listi najlepših plaža.

3. Cable Beach u Zapadnoj Australiji. Jedno od najtraženijih iskustava koje su posetioci naveli je vožnja kamilama u zalasku Sunca. Duž trase od 22 kilometra, suncem obasjanog belog peska, pored tirkizne vode na kamilama su mnogi turisti uživali u spektakularnom zalazaku, dok nebo dobija boju mandarine. 

4. Reynisfjara Beach na Islandu, plaža sa crnim peskom nastalim od izlivanja lave, smatra se izuzetno opasnom, jer postoji mogućnost iznenadne pojave talasa (imena ovih talasa idu od sniker - od engleski reči "sneaker" onaj koji se šunja; uspavani, kralj talasa ili nepredvidivi talasi). Vreme između pojave ovih džinovskih talasa može da varira, ponekad jedan dolazi odmah za drugim, ili može biti i do nekoliko manjih talasa između. Talasi mogu da narastu veoma brzo, neposredno pre nego što udare o obalu. Osim toga, okeanske struje su veoma moćne i dodatno povećavaju opasnost.

Dodatnu opasnost predstavljaju stene iznad istočnog dela plaže Rejnisfjara koje su strme i nestabilne, pa su odroni uobičajeni. Upravo je ova plaža poslužila kao prirodni set za snimanje čuvenog serijala "Igra prestola".

5. Grace Bay Beach - Turks and Caicos, Caribbean. 

6. Praia da Falésia u prevodu znači "plaža litica", jer je more okruženo visokim crvenim liticama. Zlatni pesak i bistra voda na 6 kilometara dugoj plaži, oduševio je mnoge posetioce.

7. Radhanagar Beach, plaža u Indiji.

8. Spiaggia dei Conigli, što u doslovnom prevodu znači "zečeva plaža", odlikuje plitka tirkizna voda. Ova destinacija na Siciliji se našla na listi najlepših na svetu koje se moraju posetiti.

9. Varadero Beach - Cuba, Caribbean "Beli pesak, kristalno čista plava voda, raj na zemlji, ponešto za svakoga."; "Naše srećno mesto", samo su neki od komentara turista nakon posete ove plaže. 

10. Ka'anapali Beach - Maui, Hawaii. Smeštena je na na zapadnoj obali ostrva Havaji, a može se pohvaliti sa 4 kilometra dugom plažom prekrivenom belim peskom i poznatim ritualom ronjenja sa litice. Naime, svake večeri pri zalasku Sunca, baklje duž litice pali ronilac koji zatim skače sa stene u rekonstrukciji podviga Mauijevog kralja Kahekilija Drugog.

 

image