Magazin

Predstavljena Barbi lutka sa Daunovim sindromom

"Naš cilj je da omogućimo svoj deci da vide sebe u Barbi lutkama, istovremeno podstičući ih da se igraju i sa lutkama koje su drugačije od njih", izjavila je Liza Meknajt, globalni direktor za Barbi lutke u kompaniji "Metel". 
Predstavljena Barbi lutka sa Daunovim sindromomGetty © Frazer Harrison

Proizvođač igračaka, "Matel", predstavio je najnoviju lutku iz kolekcije popularnih Barbika, sa Daunovim sindromom, kako bi svoj poznati asortiman lutaka učinio inkluzivnijim, prenosi Tanjug. 

Kompanije za proizvodnju igračaka je u saradnji sa Nacionalnim društvom za Daunov sindrom u SAD izradila lutku.  "Ova Barbika služi kao podsetnik da nikada ne treba da potcenjujemo moć reprezentacije. To je ogroman korak napred za inkluziju i trenutak koji slavimo,"izjavila je predsednica društva, Kendi Pikard, je povodom izlaska lutke.

Lutka ima duži torzo od drugih Barbi lutaka, a njeno lice je okruglo, ima bademaste oči, manje uši i ravan nos, opisali su ovu lutku njeni tvorci. "Dlanovi na ovoj lutki imaju jednu liniju, što je karakteristično za osobe sa Daunovim sindromom", navodi se u saopštenju kompanije.

Barbi nosi haljinu sa puf rukavima ukrašenu leptirima i cvećem u žutoj i plavoj boji, koje se povezuju sa svešću o Daunovom sindromu. Na njenoj pink ogrlici nalazi se ukras sa tri kraka koji predstavljaju tri kopije 21. hromozoma, a na nozi je roze ortoza. 

Ovo nije prvi put da je kompanija u svoj asortiman lutaka uključila inkluzivne elemente. Već 2015. godine predstavljene su realnija tela ove lutke i pojavljuje se visoka, niska i Babri sa oblinama, kako se navodi na sajtu ove kompanije. Istovremeno su se u naredne dve godine razvijali i muški modeli lutaka koji odudaraju od dotadašnje idealne slike, pa je Ken sada i sa pegicama, dužom kosom vezanom u punđu ili rep.   

Kada su u pitanju trajni fizički nedostaci, kompanije je do sada imala Barbi u kolicima i Barbi koja ima veštačku nogu. 

image