Magazin

"Pametni" stanovi: Ruski izum poslužio kao inspiracija savremenim sistemima

U 2023. godini "pametni" stanovi više nikoga ne iznenađuju i odavno su prestali da budu na granici naučne fantastike. Ipak, mnogi smatraju da su ovakve stanove izmislili Amerikanci, iako je to daleko od istine: zapravo, ovaj izum pripada ruskim inženjerima koji su još 1987. godine kreirali prvi sistem za "pametno upravljanje" životnim prostorom.
"Pametni" stanovi: Ruski izum poslužio kao inspiracija savremenim sistemima© Canva / alexsl

Šta danas životni prostor čini "pametnim"? Najprostije rečeno - rešenja koja pomažu čoveku da u najvećoj meri automatizuje procese, a sebe "poštedi" rutine: tu su robotski usisivači kojima se upravlja na daljinu, senzori za svetla koja štede električnu energiju i gase sve nepotrebne izvore svetlosti, ali i "pametne" utičnice koje onemogućavaju protok električne energije samo jednim klikom na telefonu, čime se bezbednost života povećava i sprečavaju havarije. Do pre 30 godina sve ovo delovalo je futuristički, ali ne i nemoguće - makar u Sovjetskom Savezu.

SFINKS - sistem "pametnog stana"

Još 1987. godine u sovjetskom časopisu "Tehnička estetika" pojavio se članak o "superfunkcionalnom integrisanom komunikacionom sistemu", odnosno SFINKS-u, a koncept ovog kompleksa razrađen je od strane Saveznog istraživačkog instituta tehničke estetike - ovaj sistem može se smatrati pretečom današnjih "pametnih stanova".

Sovjetski "diveloperi" potrudili su se da sve rutinske uređaje objedine u jedan sistem, a oni su se delili na tri različite grupe: nosive, povezane sa životnim prostorom i povezane sa transportom. Na skicama mogu jasno da se uoče i neki savremeni uređaji poput naočara sa displejem, "pametnih" satova i smartfona. "Kućni" deo "pametnog" stana obavljao bi neograničen broj novih, do tada neviđenih funkcija: informacionu, dijagnostičku, kontrolnu, a poseban akcenat stavljen je na razonodu i slobodno vreme.

Zabavni sadržaj i "mesindžeri" za komunikaciju između "pametnih" stanova

SFINKS je trebalo da informacije distribuira po celom stanu, na primer, u jednu sobu procesor bi slao na ekran televizora signal da pusti film, u drugu - da se pokrene video igrica, a da se u kuhinji reprodukuje audio knjiga. Zabavno, zar ne? Po ideji "divelopera", sasvim je realistično bilo i implementiranje "prijateljskih telemostova" između stanova, nešto nalik današnjem Skajpu ili drugim "mesindžerima".

Standardna komplektacija SFINKS-a sadržala je tanki ekran, sferne ili pljosnate zvučnike, daljinski upravljač sa displejem, veliki daljinski upravljač sa slušalicom i procesor, a broj uređaja koji su se mogli povezati zavisio je od potreba domaćinstva.

Sovjetski "diveloperi" inspiracija ostatku sveta

Pretpostavljalo se da će adaptacija "pametnih" stanova po sistemu SFINKS započeti 2000. godine, međutim, iz nepoznatih razloga projekat nikada nije ugledao svetlost dana. Ipak, predložene ideje poslužile su drugim inostranim "diveloperima": kako je svojevremeno naveo i sam direktor za razvoj Saveznog istraživačkog instituta tehničke estetike, Sergej Moisejev, koncept "pametnog" ekosistema koji danas pruža svetski lider "Epl" veoma je sličan sovjetskom SFINKS-u. Štaviše, sličnosti je toliko da je mogućnost da su one slučajne gotovo ravna nuli.

image