Magazin

Gde ćete za 1. maj? Deset najboljih izletišta u Srbiji

Srbija ima mnogo lokacija koje imaju prelepu prirodu i bogatu istoriju, što ih čini savršenim destinacijama za prvomajske izlete. Predlažemo deset opcija mesta koja bi mogla biti odličan izbor za vaš odmor.
Gde ćete za 1. maj? Deset najboljih izletišta u Srbiji© Wikimedia Commons/Гојко Гаврило

Pravo radovanje proleću i toplom vremenu sigurno obeležavaju prvomajski praznici, kada je vreme za društvena i porodična okupljanja, uživanje u piću, hrani i okolini. Traženje pravog mesta za odmor može delovati komplikovano, jer postoji toliko opcija, ali sledećih osam mesta mogu biti dobar izbor za ovogodišnji Međunarodni praznik rada:

Srebrno jezero

Veštačko jezero se nalazi u Istočnoj Srbiji, na udaljenosti od dva kilometra od Velikog Gradišta. Ukoliko vreme bude dovoljno vedro, posećivanje "Akva kluba (Aqua Club)", velikog kompleksa bazena, može biti sjajan izbor. Osim kupanja, postoje mnogi tereni za tenis i mini golf, kao i biciklističke staze i parkovi za decu.

Osim uživanja u prirodi, postoje i određene kulturno-istorijske znamenitosti u blizini jezera. Na četrdeset kilometara od jezera se nalazi rimski grad i vojni logor Viminacijum. Istorija grada je veoma dugačka (period između prvog i četvrtog veka) i predstavlja jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Srbiji. Nešto bliže jezeru, na udaljenosti od dvadeset kilometara se nalazi tvrđava Golubački grad, a deset kilometara od njega se nalazi Manastir Tumane, sazidan u četrnaestom veku.

Planina Goč

Jedna od nižih planina u Srbiji, planina Goč, nalazi se južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje. Udaljena je oko dvesta kilometara od Beograda. Na Goču se može pronaći veliki broj šumskih jagoda i raznovrsne lekovite biljke. Površine Goča su bogata medonosna ispaša za pčele, što dokazuje da je okolina puna raznovrsne flore i faune. Odlazak na planinu može biti prava prilika za "punjenje baterija" tokom praznika. Osim prirode, na Goču se nalazi i Rimsko groblje na kome su sahranjeni Sasi, rudari koji su na istom mesti vadili rudu i topili gvožđe u vreme Nemanjića.

Pešačke staze su jasno obeležene za posetioce. Jedna od trasa koja vodi od Plave staze do Velike livade je dugačka deset kilometara i vodi do mesta sa koga se mogu videti planine Željin i Kopaonik. Tokom pešačenja se preporučuje odlazak do Drveta ljubavi, to jest dve bukve čija se stabla uvijaju, prepliću, pa samim tim spajaju.

Palić

Istoimeno naselje i jezero se nalaze osam kilometara istočno od Subotice, blizu granice sa Mađarskom. Palić je jedno od omiljenih mesta za odmor zbog svojeg zelenila, parkova, jezera i hotela.

Ove godine se od petka do ponedeljka organizuje Prvomajski uranak, kada ceo Palić postaje zabavno-rekreativni prostor sa luna-parkovima, restoranima i pijacama na kome će izlagači prodavadi domaće proizvode i rukotvorine.

Na obali jezera se nalazi Ženski štrand, gde su se u prošlosti žene skrivale kada su želele da se kupaju u jezeru. Danas predstavlja jedno od najposećenijih mesta na Paliću i značajan je za istoriju umetnost, jer predstavlja autentični primer mađarske secesije (koji se može videti na Vodotornju, Vleikoj terasi, Muzičkom paviljonu i spomen česmi). Još jedna velika prvomajska atrakcija su vinske ture, u kojima se obilaze poznate vinarije u okoloni jezera. Najpoznatija je vinarija Zvonko Bogdan.

Banja Koviljača

Nalazi se na zapadu Srbije, u podnožju planine Gučevo. Najpoznatije mesto je veliki banjski park, koji zauzima četrdeset hektara i sadrži preko sedamdeset vrsta drveća. Park je savršeno mesto za odmor u prirodi i šetnju po širokim zelenim površinama.

Postoji i nekoliko istorijskiho objekata koji se mogu videti, kao što su vila Dalmacija i Hercegovina i kupatilo kralja Petra I. Postoje opcije za odlazak na izlete do Gučeva i Zvorničkog jezera. Na planini Gučevo se nalazi spomenik poginulima u Prvom svetskom ratu i planinarski dom, a Zvorničko jezero ima mnogo prostora za ribolovce.

Borsko jezero

U podnožju Crnog vrha se nalazi veštačko Borsko jezero, u blizini grada Bora. Na obali postoje četiri velike i nekoliko malih plaža na kojima se može uživati u društvenim i prvomajskim okupljanjima. Na Glavnoj plaži se svake godine održava kulturno-zabavni program za Međunarodni praznik rada, što predstavlja glavnu atrakciju. Na sedam kilometara od jezera se nalazi Brestovačka banja, koja ima mnoge termomineralne izvore.

Izletište Zabran

Još jedan način korišćenja sunčanih dana može biti odlazak do izletišta Zabran, koje se nalazi u okolini Obrenovca, uz reku Sava. Savršeno je mesto za opuštanje i posmatranje prirode. Postoji i igralište za decu, stenu za penjanje, trim stazu i nekoliko restorana.

Zanimljiva atrakcija može biti etno kuća "Zabranska bajka", koja je smeštena uz Kolubaru. Okružuju je šuma i trim staze, a preko puta se nalazi avantura park. Iz Zabrana se može otići i do sela Zabrežje, koje ima hotel sa restoranom koji se nalazi na obali leke, sa pogledom na "Termoelektranu Nikola Tesla".

Vršac

Obilazak grada koji se nalazi sat i po od Beograda se može početi od Vršačke kule, koja je nekada imala vojnu namenu. Sa kule se prostire pogleda na ostatak grada i može biti dobra prilika za iskorišćavanje sunčanih dana. Po povratku sa vidikovca se može produžiti do odmarališta "Crvenog krsta", koje ima baštu, dečije igralište i mini zoološki vrt, u kome mališani mogu da nahrane ponije, kozice, srndaća, guske... Nakon toga se može otići u obilazak manastira Mesić, koji je nastao u petnaestom veku.

Planina Kosmaj

Druga najniža planina u Srbiji (posle Avale) se nalazi u okolini Mladenovca. Ima tri vrha (Mali, Goli, Rutavi) i preko devedeset izvora vode. Planina je bila mesto mnogih ratovanja tokom istorije, a poslednja bitka na Kosmaju se održala tokom Drugog svetskog rata.

Može se posetiti manastir Tresije, koji je poznat po legendi o liku Bogorodice koji se navodno pojavio na zidu pre šest godina. Pored njega se u blizini nalaze manastiri Kastaljan, Pavlovac, crkva u Nemenikućama i ostale znamenitosti koje predstavljaju "Kosmajsku Svetu Goru".

Sledeća lokacija je izletište na planini Kosmaj. Na vrhu se nalazi spomenik posvećen Kosmajskom partizannskom odredu, koji je podignut 1971. u čast palim borcima iz Drugog svetskog rata. Zatim, na ručak se može otići u etno selo "Amerić", ili u pivaru "Kabinet", koja nudi opciju sedenja na livadi uz suncobrane.

Mokra Gora

Ušuškana na brdovitim i šumovitim obroncima Tare i Zlatibora, nalazi se magična i čarobna Mokra Gora, mesto toliko jedinstveno i bajkovito da deluje kao prizor iz nekog filma. Mokra Gora će vam pružiti idealan izlet, savršen balans između potpunog opuštanja i aktivnog odmora. 

Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo našeg proslavljenog filmskog režisera Emira Kustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu. Posetioci ovde mogu da udahnu jedinstvenu atmosferu, uživaju u prirodi, da probaju lokalnu hranu i da kupe ručno izrađene suvenire.

Popularna atrakcija je i stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu. Šarganska osmica je posebna lokomotiva čija je trasa sada već kultna i kao takava je postala neizostavan deo bogate turističke ponude Drvengrada. Reč je o muzejsko-turističkom kompleksu pruga čiji je kolovoz jako uzak i specifičan, te se nalazi se u vlasništvu Muzeja železnica Srbije. Ova značajna pruga jedna jedna je od najpopularnijih u celoj zemlji i sprovešće vas kroz zakonom zaštićen park prirode koji se nalazi na zadivljujućem mestu, između Tare, Zlatara i Zlatibora. Putovanje čuvenom "Nostalgijom" vodi vas od Mokre Gore na 15.400 metara dugačku vožnju kroz 22 tunela i preko 5 mostova, zaustavljajući se povremeno na mestima vredim fotografisanja. 

​Istočno od Mokre Gore nalazi se selo Kremna, nadaleko poznato po prorocima Milanu Tarabiću (1809-1854) i njegovom rođaku Mitru Tarabiću (1829-1899).

Ergela Ljubičevo, Požarevac 

Priča o ergeli "Ljubičevo" počela je potragom kneginje Ljubice za prebivalištem udaljenim od grada, najpogodnijem za njenog sina Milana, koji je bio malokrvan i često bolestan. Godine 1858. na desnoj obali Velike Morave nastala je jedna od najvećih ostavština kneza Miloša Srbiji, iz perioda vladavine,a u spomen na knjeginju Ljubicu, ženu kneza Miloša, imanje je nazvano Ljubičevo. Na raspolaganju su vam staze za šetnju pored kojih šetaju konji, brojne klupe za odmor, avantura park za decu, trim staza i teretana na otvorenom, a možete obići i konjušnicu u kojoj borave trkački konji.

Nakon posete ergeli, izlet možete nastaviti u centru Požarevca i posetiti Narodni muzej, koji je posle beogradskog Narodnog muzeja, najstariji u Srbiji. Ne smete propustiti ni Galeriju Milene Pavlović - Barilli koja je smeštena u slikarkinoj rodnoj kući. Na periferiji grada, nalazi se etno park "Tulba"koji predstavlja muzej u prirodi. Najupečatljivija atrakcija je Obeležje Požarevački mir, koje predstavlja repliku šatora gde je potpisan tzv. Požarevački mir između Austrije i Turske 1718. godine, upravo u Požarevcu, po kome nosi ime.

image