Magazin

Spakujte se kao profesionalac: ultimativni vodič za pakovanje za put

Neseseri prepuni kozmetike i šminke, časopisi, skupocen nakit - koje još stvari treba isključiti sa spiska kada krenete da se spremate na put, a šta je ono što obavezno treba da ponesete kako biste bili sigurni u svakom trenutku?
Spakujte se kao profesionalac: ultimativni vodič za pakovanje za put© Canva / Pilin_Petunyia

Kako nam se bliži vreme praznika, mnogi će poželeti da otputuju makar na kratko, a gradsku vrevu zamene prirodom ili nekim odmorom u SPA centru. Najteži zadatak pred vama je spakovati taman onoliko koliko je potrebno - ni manje, ni više od toga. Kako bismo makar malo olakšali pakovanje za putovanje, napravili smo kratak pregled stvari koje najčešće prave "gužvu" u koferu, a koje najverovatnije već postoje u smeštaju:

Štapići za uši, tupferi i kupke

Umesto da svoj neseser bespotrebno punite štapićima za uši, pakovanjima tupfera i ostalim sitnim higijenskim "inventarom", pobrinite se da ponesete samo ono osnovno, poput četkice i paste za zube, posebnog šampona i regeneratora za kosu i sredstava za intimnu negu. Većina hotela i apartmana koji su danas svojim gostima stavljaju na raspolaganje kupke, tečnost za ispiranje usne duplje, kreme za brijanje a ukoliko niste sigurni, uvek ih možete kontaktirati da biste proverili.

Svakodnevna kozmetika

U svakodnevnoj rutini često ima mnogo više kozmetike od one koja nam je potrebna tokom par dana odmora. Da biste uštedeli mesto u koferu, pre pakovanja nesesera sa kozmetikom pažljivo proberite sve proizvode za negu i odvojite samo one koji su vam zaista neophodni, kao što su SPF, da biste se zaštitili od sunca, tonik za čišćenje lica i krema ili serum za dnevnu i večernju negu. Što se tiče dekorativne kozmetike, pokušajte da se ograničite što je više moguće: maskara, karmin, tonirana krema i olovka za obrve su sasvim dovoljni za svakodnevnu šminku.

Presa za kosu, figaro 

Ostavite kod kuće sve kabaste uređaje poput prese za ispravljanje ili figara za uvijanje kose, zauzima mnogo mesta u koferu, a napraviće i pometnju u hotelskoj sobi. Neka odmori i vaša kosa, ne samo vi.

Kada smo već kod uređaja, pegla je još jedna od stvari koje ne bi trebalo da nosite, a ukoliko ipak garderoba zahteva peglanje kontaktirajte smeštaj i proverite da li imaju jednu na raspolaganju u periodu vašeg boravka.

Časopisi i knjige

Mnogi od nas vole da tokom odmora prelistavaju stranice omiljenih časopisa dok uživaju u jutarnjoj kafi ili popodnevnoj čaši vina. Ipak, nošenje časopisa na putovanje otežaće vaš prtljag za par kilograma, a velike su šanse i da ih nećete otvoriti kada stignete na destinaciju. Da biste uštedeli prostor u koferu, umesto časopisa i knjiga ponesite tablet na koji ćete instalirati aplikaciju sa knjigama u elektronskom formatu - ne samo da je kompaktniji i lakši, već ćete moći i da pročitate nešto što možda i niste planirali.

Laptop

Ukoliko vaše putovanje ne podrazumeva posao, službeni laptop ostavite kod kuće. Svi noviji telefoni sada imaju i elektronsko sanduče i pristup svim neophodnim aplikacijama, ukoliko budu postojali neki "gorući problemi" uvek možete pristupiti preko telefona. Prilikom pakovanja ograničite se na najviše dva "gedžeta" - telefon i tablet, kako bi vaš odmor bio opuštajući.

Posteljina i peškiri

Osim ukoliko vaš odmor nije u prirodi (u šatoru ili kući na točkovima) posteljina i peškiri su potpuno nepotrebni u vašem koferu. Svaki smeštaj danas gotovo obavezno ima čak i zamenu posteljine i peškira na dnevnom ili nedeljnom nivou, a ukoliko to nije tako, možda bi trebalo da razmislite o tome da potražite drugi hotel ili apartman. Izuzetak bi mogao biti jastuk, ukoliko imate problema sa snom ili bolove u leđima zbog položaja u kome spavate - u tom slučaju potražite jastuk koji će vam služiti za putovanja i biti kompaktniji.

Oprema za trening

Iako je zdrav način života poželjno održavati i tokom dana odmora, pre nego što spakujete nekoliko pari helanki, topova za trening i patika, dobro razmislite da li su vam oni zaista potrebni. Sve što ponesete "za svaki slučaj" najčešće ne bude ni upotrebljeno, a među najčešćim stvarima su upravo stvari za trening.

Nepraktična odeća i obuća

Nema ništa gore nego kada vam putovanje upropaste neudobne pantalone ili cipele koje vas žuljaju. Prilikom pakovanja stvari za put, obratite pažnju na to da sve što spakujete bude ne samo uklopivo, već i udobno, budući da ćete verovatno obilaziti nova mesta i provoditi dosta vremena van smeštaja. Kada smo već kod obuće i odeće, nemojte nositi sa sobom ni bade-mantile i kućne papuče, već se obratite smeštaju da vam pripreme za vaš dolazak.

Skup i unikatan nakit i dizajnerski komadi

Danas je slikanje obavezan deo svakog putovanja, a želja za što boljim fotografijama često nam ponese da spakujemo sve najlepše satove, ogrlice i narukvice, kao i dizajnerske tašne ili druge komade garderobe. Ipak, to nije najpametnija odluka, premda su upravo oni glavna meta lopova na turističkim destinacijama. Osim toga, rizikujete i da ih slučajno izgubite ili oštetite u gužvi, ili zaboravite u hotelu prilikom povratka nazad.

Šta bi obavezno trebalo da ponesete sa sobom na putovanje

Na spisku stvari koje je neophodno poneti na svako putovanje nalaze se:

Neophodni lekovi i ostala medicinska sredstva - pre putovanja uvek proverite da li se neophodni lek nalazi na spisku zabranjenih za unos u određenu državu.

Fotokopije ili očitane verzije svih važnih dokumenata - a još bolje bi bilo da sa sobom ne nosite papire, već napravite folder na telefonu i skladištite ih u elektronskom formatu.

Polisu putnog osiguranja u elektronskom formatu - u slučaju bilo kakve nepredviđene okolnosti posedovanje polise znatno vam može olakšati procedure.

image