Magazin

Počeo je 76. filmski festival u Kanu

Kanski filmski festival, 76. po redu, svečano je otvoren u prisustvu filmskih zvezda, među kojima su Džoni Dep, Helen Miren, Majkl Daglas i Katrin Denev. Svetskom premijerom kostimiranog biografskog spektakla, filmom "Žan di Bari" počeo je najvažniji filmski festival u svetu. U konkurenciji za Zlatnu palmu je 21 film.
Počeo je 76. filmski festival u KanuGetty © Mike Coppola

Depovo pojavljivanje prvog dana festivala je bila glavna vest uoči premijere filma "Žan di Bari", u kojem glumi, preneo je AP. Njemu je priređen svečan doček, dok se Dep smeškao pred kamerama i fanovima koji su uzvikivali "Džoni!"

Za Džonija Depa, premijera istorijske ljubavne drame u kojoj oživljava lik kontroverznog francuskog kralja Luja XV i prvi put glumi na francuskom, svojevrstan je povratak nakon turbulentnog životnog perioda, a sedmominutne ovacije publike u Džoniju su izazvale buru emocija.

Kako dodaje AP, i glumica Helen Miren je ostavila izuzetan utisak na premijeri sa svojom kosom ofarbanom u plavo (da se slaže sa haljinom) i lepezom sa odštampanom frazom #WorthIt - heštegom za koji se smatra da podržava Amber Herd, bivšu suprugu Džonija Depa, koja ga je tužila za zlostavljanje nakon čega je u junu prošle godine izgubila spor.

Noć je takođe pripala glumcu Majklu Daglasu, koji je dobio počasnu nagradu Zlatna palma tokom ceremonije otvaranja. Daglas je prisustvovao premijeri u društvu supruge Ketrin Zita-Džons i njihove kćerke Keris, koje su ga poljubile u obraz pred brojnim auditorijumom.

U okviru programske celine "Bioskop na plaži" Kanskog festivala, biće prikazana i digitalno restaurisana verzija filma "Podzemlje" (1995), sa kojim je reditelj Emir Kusturica osvojio "Zlatnu palmu", najavio je Filmski centar Srbije (FCS).
"U pitanju je 4K restauracija koju je uradio TF1 Studio, uz podršku francuskog fonda CNC, a na osnovu izvornog negativa i izvornog zvuka. Planirano je da film tokom ove godine ponovo bude deo repertoara francuskih bioskopa. U Kanu će ga predstaviti francuski distributer Malavida films", naveo je FCS.

Povratnik u Kan je i reditelj Vladimir Perišić, predstavnik srpske kinemaografije, u programu "Nedelja kritike" čiji će film "Izgubljena zemlja" ovde imati svetsku premijeru.

Kanski festival, na kojem će biti premijerno prikazani "Indijana Džons i artefakt sudbine" i najnoviji film Martina Skorsezea, trajaće do 27. maja.

image