Magazin

Sedam toksičnih fraza kojima uništavamo naše samopouzdanje

Toksično i negativno obraćanje sebi, kao i nimalo laskajući epiteti koje koristimo u razgovoru sa sobom veoma negativno utiču na naše samopouzdanje. Koje su to "najpopularnije" rečenice koje izgovaramo sebi i koje nas ometaju u postizanju ciljeva.
Sedam toksičnih fraza kojima uništavamo naše samopouzdanje© Canva / Image Source

Ponekada o sebi govorimo u negativnom kontekstu i tonu, a naša psiha sa užasom "posmatra" to sa strane i malo po malo se zatvara u sebe i počinje da veruje da je sve to istina - da nismo dovoljno dobri i da ne zaslužujemo najbolje od života. Kao posledica javljaju se loše raspoloženje, nisko samopouzdanje i prvi simptomi depresivnosti.

Kojih sedam rečenica bi trebalo da potpuno izbacimo iz našeg rečnika ukoliko želimo da svoje samopouzdanje sačuvamo?

"Nisam lepa"

Iako u većini slučajeva ovo ne mislimo za sebe, čak i u takvom kontekstu ova rečenica može prouzrokovati nastajanje kompleksa i nesigurnosti u nama. Pojam ženske lepote je individualan, ali čak iako smatrate da nemate klasičnu "holivudsku" lepotu, to ne znači da niste lepi.

Lepota dolazi iznutra! Pokušajte sebe da pogledate sa strane i svoje nedostatke prihvatite, a akcenat stavite na ono čime se ponosite - na harizmu koju posedujete, šarm koji vas krasi i individualnost svoje ličnosti - to će vam pomoći da zavolite sebe i svoj fizički izgled i zauvek samokritičnost postavite po strani.

"Debela sam"

Koji god da je razlog zbog koga mislite da imate koji kilogram viška, ovakva toksična rečenica ne bi trebalo da postoji u vašim mislima. Skoncentrišite se na svoj osećaj i ukoliko primetite neželjene kilograme donesite odluku: da li je to vama sasvim u redu ili nije, a ukolkiko nije, prionite na posao: neznatne korekcije u ishrani, malo više fizičke aktivnosti i redovan san mogu vam pomoći da svoju liniju dovedete ponovo u željeno stanje.

"Nikada neću sresti ljubav svog života"

Svi problemi i životne situacije dele se na rešive i nerešive, ali i na one na koje možemo uticati i one čiji tok ni na koji način ne možemo izmeniti. Pogrešna uverenja neretko nas sputavaju u doživljaju sreće i zadovoljstva, a depresivne replike poput ove govore i o pesimizmu i zarobljenosti u ulozi žrtve.

Ukoliko zaista verujete u to da nećete upoznati čoveka svog života, zbog čega se i dalje uzrujavate oko toga, kada smatrate da nikako ne možete to promeniti? Sa druge strane, ukoliko možete nekako uticati na to (a možete, radom na sebi) - zbog čega sebi stvarate dodatnu patnju umesto da sagledate stvari objektivno i sa pozivitne tačke gledišta?

"Nemam sreće u životu"

Ne postoji univerzalni recept za sreću, niti su svi oni za koje mislimo da su rođeni pod srećnom zvezdom i zaista srećni. Mnogima od nas vladaju infantilna uverenja - maštamo o sudbinskom susretu sa srodnom dušom, poslu iz snova i životu bez ijedne stresne situacije. Ipak, malo ko je spreman da preuzme na sebe odgovornost za stvaranje takvog jednog života i ostvarenje svih svojih snova i fantazija, a većina za neuspehe krivi sticaj nesrećnih okolnosti ili višu silu.

Razmišljanje poput "Nemam sreće u životu" ne vodi nikuda - umesto toga, sedite i stavite na papir šta je to što ne ide po planu i koje vi korake možete preduzeti da izmenite tok dešavanja. Kada toksiče misli pretočite u produktivna dela promena će se nezaobilazno desiti.

"Glupa sam"

Spremanje teškog kolokvijuma, polaganje državnog ili stručnog ispita ili novi posao često sa sobom nose i osećaj da nedovoljno dobro vladamo nekom materijom, a taj osećaj postaje još jači kada sebe "otrujemo" rečenicama poput "Glupa sam", "Ja ne mogu ovo da naučim, moj mozak nema kapaciteta" i slično.

Umesto da odmah pohrlimo da podcenjujemo svoje sposobnosti, treba prvo da se fokusiramo na svoje kvalitete i pređašnja dostignuća - koje su naše jače strane, što smo naučili na prethodnim iskustvima i greškama i šta je to što nam je pomoglo da "doguramo" do ove tačke. Svako od nas doživeo je neki fijasko, a ključ uspeha leži u tome da svaku grešku sagledamo i iz nje izvučemo najbolje lekcije.

"Nesposobna sam"

Iza rečenice ovog tipa veoma lako može se skrivati uživanje u zoni komfora i nepostojanje želje za promenama. Svaka promena zahteva trud i rad koji bez obzira na neznatne prepreke prevazilazimo zarad nekog "višeg cilja" - poslu iz snova, kući o kojoj ste maštali ili nešto treće.

Pokušajte ovako jednu toksičnu rečenicu da zamenite pozitivnim konstatacijama kojima ćete osvestiti svoje sposobnosti i motivisati sebe na poszizanje ciljeva.

"Lenja sam"

Pojam lenjosti u suštini ne postoji - postoji odsustvo motivisanosti da krenemo u smeru ostvarivanja ciljeva. Ovo se najčešće dešava kada ne vidimo smisao da nešto uradimo, a kada ne vidimo smisao - zašto bismo nešto uopšte radili?

Kako biste se pokrenuli sa mesta, počnite od toga što ćete napraviti plan i jasne korake, a zatim te korake raščlanite na manje, jednostavnije aktivnosti koje neće izgledati kao bauk. Za svaki završeni zadatak sa spiska možete odrediti simboličnu nagradu koja će vas motivisati da nastavite dalje.

image