Magazin

Njujork tone zbog težine oblakodera, do dva milimetara godišnje

Njujork zbog velike težine zgrada i oblakodera tone prosečno do dva milimetra godišnje, pokazalo je istraživanje Geološkog zavoda SAD. Težina zgrada kojih u Njujorku ima više od milion, uzrokuje ne samo da grad tone između jednog i dva milimimetra godišnje, već ga to čini i ranjivim za prirodne katastrofe, kaže glavni istraživač i geolog Tom Parsons
Njujork tone zbog težine oblakodera, do dva milimetara godišnjeGetty © Drew Angerer

Studija pokazuje da je posebno ugožen Donji Menhetn, ali i da postoji zabrinutost za Bruklin i Kvins.

"Poenta studije je da se podigne svest o tome da bi svaka dodatna visoka zgrada izgrađena na obali, rekama ili jezeru mogla da doprinese budućem riziku od poplava", kaže geolog Tom Parsons iz Geološkog zavoda Sjedinjenih Država.

Takođe, geolozi su hteli da istaknu štetnost savremene gradnje, s obzirom da zgrade i putevi teže više od svih stabala i žbunja zajedno a plastika je udvostručila težinu svih životinja na planeti Zemlji.

Američki istraživači izračunali su kumulativnu masu tih više od milion zgrada na oko 764.000.000 tona, a zatim su ceo prostor podelili na površine od 100 kvadrata i tako izračinali pritisak na svaku zonu, prenose američki mediji.

Kako mediji dodaju, izračunata je i brzina kojom svaka od tih zona tone, ali istraživači u tom proračunu nisu uzeli u obzir i kumulativnu težinu mostova, železnica, puteva i drugih konstrukcija, što znači da podaci koje imaju daju blaže vrednosti.
Pritisak koji se vrši na tlo već dovodi do deformacija, na isti način koji se uočava na tektonskim pločama u slučaju otapanja glečera, a što može, kako ocenjuju, dovesti do problema za 8,4 miliona stanovnika metropole.
Njujork se, kako naglašavaju suočava sa značajnim izazovima i zbog opasnosti od poplava.

Pretnja od porasta nivoa mora je tri do četri puta veća od globalnog proseka duž atlantske obale Severne Amerike.
Velika koncentracija Njujorčana suočava se sa različitim stepenom opasnosti od poplava, navedeno je u izveštaju u kome se podseća da je ''Velika Jabuka'' već pretrpela posledice na koje upozoravaju.

Dva nedavna uragana izazvala su žrtve i veliku štetu u Njujorku - ''Sendi'' je 2012. ubacio morsku vodu u grad, dok su jake padavine iz uragana ''Ida'' 2021. preplavile sisteme za odvodnjavanje.
"Njujork tajms "piše i o sličnoj ali i težoj sudbini indonežanske prestonice Džakarte koja, kako naovde stručnjaci, ima mnogo probelma, a jedan je da tone brzinom znatno većom od Njujorka.

Pojedini delovi grada tonu više i od stope godišnje (30,48 cm) zbog čega predviđanja kažu da će najmanje četvrtina prestonice Indonezije, ako se ništa ne promeni, biti pod vodom do 2050. godine.

image