Srbija i Balkan

Od "Radničke kasine", preko uranka, do nestašice radne snage: 1. maj u Srbiji nekad i sad

Toga dana, već u osam sati ujutru beogradska kafana "Radnička kasina" kod sadašnjeg Doma omladine bila je krcata ljudima
Od "Radničke kasine", preko uranka, do nestašice radne snage: 1. maj u Srbiji nekad i sad© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Od kada se obeležava, 1. maja 1889. godine, građane više od 150 zemalja podseća na borbu radnika za bolje uslove rada u Čikagu. Istoričar Predrag Marković za RTS kaže da je u vreme prvih prvomajskih proslava u Srbiji, u 19. veku, bilo svega nekoliko radnika, ali su znali šta su radnička prava.

U Srbiji je prva Prvomajska proslava održana nekoliko godina posle čikaških događaja, tačnije 1893. na uglu Dečanske i Skopljanske ulice, sadašnje Nušićeve.

Toga dana, već u osam sati ujutru beogradska kafana "Radnička kasina" kod sadašnjeg Doma omladine bila je krcata ljudima.

Crvenele su se trake s parolom "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!".

Marković kaže da su naši radnici znali za svetske trendove, da su se okupili svega nekoliko godina nakon što je Internacionala proglasila Prvi maj za dan radnika.

"To malo radnika u Beogradu i u Srbiji zna za to šta su radnička prava, to pokazuje dosta visok politički nivo tadašnjih naših radnika", dodaje Marković.

Uranci jedino ostali od Prvog maja

Posle Drugog svetskog rata, kaže da se nekako čini da se praznik rada više slavio, ali te proslave su vrlo često ličile na Đurđevdanske proslave, zbog toga što su oni koji su slavili praznik rada, dvorišta i tarabe kitili cvećem.

Uspešni praznici, kaže Marković, kombinuju starije tradicije, pa se tako 29. novembar preklopio sa svinjokoljem, po čemu zapravo ljudi i pamte taj datum.

"Kao što se svi verski praznici nadovezuju na praznike starijih vera, tako isto i komunizam, koji je bio nova vera. Zgodno se Prvi maj preklopio sa praznikom proleća, to je Đurđevdan, otprilike, nije isti dan, ali ta atmosfera. Ovo što je danas jedino ostalo od Prvog maja, to su ti uranci. Znači roštiljanje u prirodi je neka vrsta označavanja početka, kako se klima promenila, moguće je da kažemo početka leta", objašnjava istoričar.

Protesti bez efekta

Ipak, istoričar napominje da nekadašnji prvomajski protesti u Srbiji nisu imali efekta.

"Prvo, generalno protesti retko kada imaju efekat, ali položaj radničke klase se poboljšavao u celom svetu zbog niza složenih okolnosti. Sada je položaj radničke klase bolji nego ikad u svetu, zato što je nestašica radne snage. I sada svako ko nešto zna da radi rukama u zapadnom svetu, u daleko je boljem položaju nego ikada ranije u prošlosti", smatra Marković.

Košutnjak tradicionalno pun

Bez obzira što košava duva na području šireg dela grada, na Košutnjaku je tradicionalna gužva.

Šatori, muzika, roštilji, miris mesa već od ranog jutra širi se poznatim beogradskim izletištem. 

Najmlađi među onima sa kojima smo razgovarali, kažu da su svoje pozicije zauzeli već kasno sinoć. Igra se fudbal, badminton ili samo okreće belo meso, roštiljske kobasice i pljeskavice.

Slično je i na Zvezdarskoj šumi, Adi Ciganliji, Avali...

image