Magazin

Prvi maj na sovjetski način: Kako se praznik rada proslavljao u doba SSSR

Bez obzira na to što je doba Sovjetskog Saveza sada već davna prošlost, ono se često spominje, naročito u kontekstu upoređivanja sa današnjim životom. Neko se priseća političkih događaja, drugi porede životni standard, a novim generacijama je zanimljivo kako se proslavljao praznik rada u to vreme.
Prvi maj na sovjetski način: Kako se praznik rada proslavljao u doba SSSR© Риа Новости / Николай Максимов

Danas se 1. maj u Rusiji proslavlja približno kao i u Srbiji - odlazi se u prirodu sa društvom i porodicom, gde se uz piće i čašicu razgovora pravi i roštilj. Ovakav beg od realnosti danas je poprilično zahtevna investicija, premda su cene, a i apetiti, više nego ranije. Ipak, interesantno je prisetiti kako se praznik rada proslavljao u doba Sovjetskog Saveza?

Prvi maj u SSSR - svako je imao svoje zaduženje kada je reč o organizaciji

Odmor za prvomajske praznike je u sovjetsko doba bio dosta skromniji nego što je danas, a umesto pozajmljenice iz engleskog jezika "barbekju", koristio se termin "piknik". Ove manifestacije bile su ispraćene velikim veseljem, a svako društvo sadržalo je nekoliko različitih "profila" ljudi: jedan je uvek sa sobom nosio gitaru ili neki drugi muzički instrument i bio zadužen za sviranje i pevanje, jedan je bio roštilj-majstor, jedan - obezbeđivao ležaljke i šatore, a jedan se brinuo da nikome čašica ne bude prazna.

Nije stvar u tome gde se proslavlja, već u tome kakva je atmosfera

Svakako, najvažniji element prvomajskih praznika bila je atmosfera koja je vladala. U to vreme nije bilo mobilnih telefona, tableta i drugih gedžeta, te je odlazak u prirodu, na svež vazduh bio idealan trenutak da se sa prijateljima uživa u kvalitetnom razgovoru, pevanju i igranju. Na kraju krajeva, i teme su u ono vreme bile drugačije - nije se toliko pričalo o poslu i svim "čarima" sveta u kome danas živimo, već o književnosti, arhitekturi, umetnosti, kulturi, pa čak i politici. U suštini, za svakoga ponešto, ali sa merom i ukusom.

Kulturne manifestacije širom SSSR, a za kraj dana okupljanje u dvorištu

Naravno, bilo je i onih koji za 1. maj nisu "bežali" u prirodu. Ni to nije bio toliko loš provod, jer su se u svakom naseljenom punktu, bilo da je u pitanju grad, selo ili manje naseljeno mesto svake godine organizovale razne kulturne manifestacije koje su bile namenjene i deci i odraslima. Ljudi bi šetali ulicama noseći plakate na kojima piše "Mir! Trud! Maj!" i zastave svih saveznih republika, pevali i veselili se, a najmlađi u svečanim kostimima puštali u nego papirne golubove i šarene balone. Na kraju dana komšije bi se okupljale u dvorištima zgrade i uz piće i hranu pričali o životu.

image