Magazin

Najplaćeniji poslovi u SSSR: Plate i po nekoliko puta veće od prosečne, povlastice samo za odabrane

Danas su profesionalni sportisti, istaknuti glumci i drugi pripadnici džet-seta ti koji zarađuju basnoslovne svote novca, dok su ostale profesije u neku ruku u senci, barem kada su plate u pitanju. U sojvetsko doba je to bilo potpuno drugačije, a pored državnih vođa, odlično su zarađivali i ovi stručnjaci.
Najplaćeniji poslovi u SSSR: Plate i po nekoliko puta veće od prosečne, povlastice samo za odabrane© Canva / Mehaniq, Wпаков

Sovjetski Savez je bio zemlja u kojoj se težilo ka jednakosti, ali je i pored toga postojala velika razlika između staleža: jedni su živeli potpuno lagodan život i ni u čemu sebe nisu ograničavali, dok su se drugi trudili da uštede gde god je to moguće, jer je samo tako njihova egzistencija bila zagarantovana.

Prosečne plate omogućavale su skroman život

Prosek zarada se u vreme SSSR, zavisno od profesija, kretao između 80 i 200 rubalja na mesečnom nivou, odnosno između 400 i 1000 evra ukoliko se "prebaci" na današnje vrednosti. Pritom, higijeničarke su imale platu od oko 70 rubalja (dakle, ispod proseka), bibliotekari oko 120, a inženjeri u pogonima fabrika između 150 i 200 rubalja.

Sa ovim novcem moglo se živeti, istina - skromno i bez ikakvog rasipanja. Međutim, postojale su i profesije koje su građanima SSSR donosili mnogo više novca, a da pritom nisu zahtevale aktivno angažovanje na političkom planu ili bilo kakvo propagiranje sovjetskih ideala. Koji su to poslovi i kolike su bile plate ovakvih zaposlenih?

Kosmonauti

Uspesi kosmonauta su se u Sovjetskom Savezu veoma vrednovali - oni su smatrani herojima nacije čije se ime izgovaralo sa strahopoštovanjem, čija su dostignuća proslavljana na svakom koraku i koji su važili za elitu društva. Shodno tome, i njihove zarade bile su više od proseka.

Obično su ruski kosmonauti mesečno zarađivali nešto više od 500 rubalja, ali su za svaki odlazak u svemir dobijali i dodatnih 5.000 rubalja. Jurij Gagarin je, kao najbolji od najboljih, za svoj istorijski let u kosmos zaradio i dodatnh 15.000 rubalja, ali i brojne benefite, poput automobila, stana, kuće za porodicu i garderobe.

Geolozi

Posao geologa bio je od izuzetnog značaja za Sovjetski Savez, budući da su upravo oni bili ti koji su otkrivali mesta na kojima se nalazi nafta. Ali, njihov posao ne samo da nije bio lak, već se smatrao i visokorizičnim. Samim tim, bio je veliki izazov privući ljude u ovu branšu.

Visoke zarade su bile samo jedan od načina. Na mesečnom nivou ovi stručnjaci zarađivali su najmanje 2.000 rubalja, dok su svaki odlazak na teren bili dodatno motivisani sa još najmanje 1.000 rubalja. Uz to, imali su i razne povlastice.

Rudari

Težak fizički posao na nekoliko desetina, a nekada i stotina metara ispod zemlje rudarima u Sovjetskom Savezu je bio jako dobro plaćen. A kako i ne bi, kada im je život praktično svakodnevno visio o koncu i kada je bilo pitanje trenutka kada se sa posla neće vratiti kući.

Njihove zarade varirale su od 500 rubalja mesečno za obične "fizikalce" koji vade već otkrivene rude, pa sve do 1.000 rubalja koliko su dobijali oni koji su bili na prvoj liniji iskopavanja i koji su u pravom smislu te reči pronalazili dragoceno kamenje i metale.

Naftaši

Nalazišta nafte i prirodnog gasa su u većini slučajeva bila skoncentrisana u severnim i dalekoistočnim regionima zemlje, gde su klimatski uslovi bili izuzetno teški, praktično nemogući za život. Zbog toga su naftaši takođe bili plaćeni iznad proseka.

Prosečna zarada ovih stručnjaka kretala se oko 1.000 rubalja, dok su za jednu "turu" na terenu kao bonus dobijali značajne svote novca, koje su nekada dostizale i višegodišnje prosečne zarade običnih radnika. Pored naftaša, dobre plate imali su i drugi zaposleni koji su radili u ekstremnim klimatskim uslovima.

Zavarivači

Građevinarstvo i mašinstvo su bile veoma unosne branše u vreme Sovjetskog Saveza, u kojima su iskusni zavarivači bili zlata vredni. U ovoj profesiji jaz između zarada zavisio je od tipa poslova na kojima su specijalisti bili angažovani.

Oni koji su radili na manje značajnim projektima mesečno su zarađivali oko 400 rubalja, dok su oni angažovani na izgradnji gasovoda i vojnih objekata prihodovali sasvim solidnih 1.000 rubalja. Podsećanja radi, prosečna plata u SSSR bila je maksimum 200 rubalja.

image
VV inauguration
banner