Magazin

Koliko je Gagarin zaradio za istorijski let u kosmos: Čitavo bogatstvo za "samo" 108 minuta

Heroj ruske i svetske kosmonautike, Jurij Gagarin, ostavio je duboko urezan trag u istoriji kada je tog 12. aprila 1961. načinio prvi let u svemir u letelici "Vostok 1". Za ovaj podvig Gagarin je odlikovan najvišim priznanjima i titulama, ali i pozamašnom svotom novca. Koliko je to Gagarin zaradio od svog prvog (i poslednjeg) leta u svemir?
Koliko je Gagarin zaradio za istorijski let u kosmos: Čitavo bogatstvo za "samo" 108 minuta© РИА Новости / РИА Новости

Takmičenje dve supersile u kosmosu, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, počelo je tačno 30. jula 1955. godine, kada su povodom Međunarodne geofizičke godine SAD objavile svoju nameru da lansiraju prve veštačke satelite. Svega četiri dana kasnije, Sovjetski Savez je saopštio da će "u bliskoj budućnosti" i sam lansirati satelit. Tako je svemirska trka počela, a uskoro se Gagarin našao u epicentru dešavanja.

Istorijski let u "limenoj konzervi", u jednoj sasvim maloj i jednostavnoj svemirskoj letelici, Jurija Gagarina vinuo je u nebesa - i bukvalno i figurativno, budući da mu je taj hrabri podvig doneo ne samo svetsku slavu, već i unapređenje: sa Zemlje je poleteo kao stariji poručnik, a samo 108 minuta kasnije prizemljio se kao major. Međutim, to nije sve: Gagarin je dobio i pozamašnu svotu novca, koja je tada Sovjetskom običnom građaninu bila apsolutno nedostižna.

Koliko je Gagarin zaradio tokom istorijskog leta u kosmos?

Sve do 2008. godine svi podaci vezani za kosmičke misije bile su strogo čuvana tajna, pa se niko naročito nije ni bavio temom zarada ili premija koje su dobijali sovjetski kosmonauti. Naravno, od kada su podaci postali javno dostupni, tema finansija Gagarina i drugih heroja kosmonautike se nekako sama nametnula. Koga ne bi zanimalo koliko je to dobio prvi čovek u svemiru za 108 minuta leta? 

Za uspešnu realizaciju prvog leta u kosmos Savet ministara SSSR je izdvojio fond od 15.000 rubalja, što je, ukoliko se prevede na današnju vrednost, nešto više od 70.000 eura. Poređenja radi, prosečna mesečna zarada običnog sovjetskog građanina iznosila je oko 81 rublje. Dakle, za istorijski let u svemir Gagarin je dobio 185 prosečnih plata!

Gagarinu je pripao i najskuplji automobil tog vremena, kao i stan

Osim finansijske nadoknade, Jurij Gagarin je od države dobio i Volgu, koja se smatrala najskupljim i najpouzdanijim četvorotočkašem tog vremena. Na taj način, vlasti su želele ne samo da ga nagrade već i ispromovišu domaću auto-industriju. Volge u SSSR nisu bile za svakoga - na njima se vozila samo elita tog vremena, poput inostranih diplomata ili važnih državnih činovnika. 

Za zasluge u kosmonautici, Gagarinu je pripao i četvorosoban stan u potpunosti opremljen nameštajem i tehnikom. Vlasti su se itekako potrudile oko opremanja ove nekretnine, a vođeno je računa o svemu do najsitnijih detalja: Gagarin nije morao da kupi čak ni zavese, ni posteljinu ili igračke za dečiju sobu, sve je bilo unapred obezbeđeno. U stanu se po nalogu državnog vrha nalazio čak i klavir.

Kuća za roditelje i stvari za sve članove porodice

Roditelji sovjetskog heroja su takođe dobili poklon od države - trosobnu montažnu kuću opremljenu nameštajem i, naravno, najsavremenijom tehnikom. Osim kuće, njima je uručen i, komplet deficitarne garderobe u to vreme, poput kabanica i kaputa, haljina, košulja i odela, donjeg veša i cipela.

Prigodni pokloni nisu zaobišli ni suprugu Jurija Gagarina, Valentinu, kao ni njihovu prvu ćerku, Galinu, koje su dobile i letnju i zimsku garderobu, donji veš, kape, rukavice, sezonsku obuću, tašne, dečja kolica i igračke. Dvojica braće i sestra Gagarina su za njegov podvig dobili po 1.000 rubalja od države, odnosno 12 prosečnih mesečnih plata.

image