Magazin

Jurij Gagarin - put oko sveta za 108 minuta

Istorijski let u "limenoj konzervi", u jednoj sasvim maloj i jednostavnoj svemirskoj letelici Jurija Gagarina vinuo je u nebesa - i bukvalno i figurativno, budući da mu je taj hrabri podvig doneo ne samo svetsku slavu, već i unapređenje: sa Zemlje je poleteo kao stariji poručnik, a samo 108 minuta kasnije prizemljio se kao major. Koje se još zanimljivosti vezuju za prvi let u svemir, ko je bio Ivan Ivanović i zbog čega se Gagarin na Zemlju vratio praznog dnevnika?
Jurij Gagarin - put oko sveta za 108 minuta© canva/ autor wrangel

Pobeda koju je u trci protiv Sjedinjenih Američkih Država odneo Sovjetski Savez nesumnjivo je ušla u istoriju, a 12. april 1961. godine, kada je ruski kosmonaut Jurij Gagarin obleteo krug oko Zemlje, smatra se danom trijumfa i međunarodnim Danom kosmonautike. Ipak, sam let ispratilo je nekoliko zanimljivosti (ali i komičnih situacija) o kojima se i danas priča.

TASS (državna informaciona agencija Svojetskog Saveza) pripremila je tri različite vesti

Sovjetski kosmonauti i ineženjeri veoma realistično su pristupili prvom osvajanju kosmosa, a budući da se do Jurija Gagarina niko nije osmelio na poduhvat tog tipa, njegov ishod bilo je nemoguće predvideti. Problemi su mogli da se pojave u svim fazama leta. Ipak, Sovjetski Savez imao je nameru da sve informacije o letu komunicira potpuno transparentno (nezavisno od ishoda), pa je tako pripremljeno čak tri različita naslova i vesti - za svaki slučaj.

Prvi (svečani) tekst objavio bi se u slučaju uspešnog leta, drugi - ukoliko bi se Gagarin prizemljio u nekoj drugoj državi, kao upozorenje da se na njihovoj teritoriji nalazi kosmonaut kome je možda potrebna pomoć, i treći - ukoliko bi se let završio tragično. Na sreću, prvi let u kosmos završio se uspešno, a svoje svečano obraćanje javnosti TASS je objavio 12. aprila 1961. godine.

Ivan Ivanović i Zvezdica

Kako bi potpuno zbunili Amerikance koji su u stopu pratili ruske izume i naučna istraživanja, Rusi su došli na vickastu ideju. Naime, nekoliko nedelja pre planiranog lansiranja Gagarina u kosmos, oni su plastičnu lutku kojoj su dali ime Ivan Ivanović obučenu u skafander, zajedno sa psom Zvezdicom, poslali u kosmos. Sa njima, zemljinu orbitu napustio je i kasetofon, sa koga su se na Zemlju slali kulinarske recepte i pesme. Možete samo da pretpostavite koliko je vremena trebalo Amerikancima da dešifruju ovako "kodirane" informacije i kako su se samo iznenadili kada su shvatili da su nasamareni.

"Pajehali!"

Čuvena fraza "Pajehali!" ("Idemo"), postala je prava krilatica i nacionalni simbol koji je označavao novu, kosmičku eru u istoriji čovečanstva. Naime, prema unapred usaglašenoj proceduri, Gagarin je prilikom lansiranja morao da kaže "Posado, polećem", ali je on odlučio da taj protokol naruši i izgovori "Pajehali!" Ovu frazu Gagarin je pozajmio od svog instruktora letenja, budući da mu nije bilo jasno zašto da se obraća posadi, ako je on jedini koji se nalazi u letelici. Inače, krajem 2020. godine "Roskosmos" je odlučio da patentira ovu popularnu frazu Gagarina kako bi se zaštitio od nekorektne i nedobronamerne konkurencije.

Let na autopilotu

Prvi let čoveka u kosmos podrazumevao je mnogo izazova, a naučnici i istraživači nisu mogli ni pretpostaviti na koji način će ljudski organizam i psiha odreagovati na uslove bestežinskog stanja, i da li će Gagarin ostati pri čistoj svesti i zdravoj pameti. Kako bi se svi rizici sveli na minimum, let je realizovan u režimu autopilota, a Gagarin je mogao da uzme kontrolu u svoje ruke tek u ekstremnoj situaciji - ali, ne tek tako: za dobijanje komandi bilo je potrebno da se unese specijalan kod koji je predstavljao rezultat aritmetičkog zadatka i bio sakriven u koverti pored njegovog mesta u kabini. Psiholozi su procenili da samo osoba sa zdravim razumom koja ne paniči može da otvori koverat i unese kod, te da nema pretnje da nešto može krenuti po zlu.

SSSR - natpis na šlemu ispisan u poslednjem trenutku

Za samo 20 minuta do lansiranja u kosmos, njegov instruktor i ostatak ekipe setile su se da je Gagarinov šlem bio bez ikakvog obeležja te da ga mogu pomešati sa nekim inostranim agentom. Naime, samo godinu dana ranije u vazdušnom prostoru iznad SSSR našao se špijunski avion amerikanca Frensisa Pauersa koji je uspešno oboren, a kako ista sudbina ne bi sustigla Jurija Gagarina, odlučeno je da se samo rukom, ne skidajući šlem, crvenim slovima dopiše "SSSR".

Dnevnici sa leta bili gotovo prazni

Prvi let u svemir od samog početka pratile su sitne neusalašenosti, pa su tako na primer, ukupna težina Gagarina pod punom letačkom opremom, uključujući skafander i njegovu stolicu premašivali ukupnu dozvoljenu masu za 13,6 kilograma, zato su inženjeri morali da u poslednjem trenutku demontiraju deo unutrašnje aparature letelice "Vostok" kako bi smanjili masu. Na sreću, tokom leta nije bilo značajnih problema, ali sitni nisu mogli da se izbegnu - u uslovima bestežinskog stanja, grafitna olovka kojom je Gagarin pisao letački dnevnik, iskliznula mu je iz ruku i zagubila se, pa Gagarin nije mogao da vodi zapis svog 108 minuta dugog leta oko Zemlje. Vratio se na tlo sa gotovo praznim dnevnikom.

image