Magazin

"Mašina vremena": Ove 3 navike se i dan danas neguju u Rusiji, a potiču još iz vremena SSSR

Neke navike je jednostavno nemoguće iskoreniti, ma koliko društvo napredovalo, a vremena se menjala. Ta "kulturna zaostavština" ostaje i prenosi se sa kolena na koleno, kreirajući kontrast koji je drugim narodima prosto nezamisliv. Tri specifične navike se u Rusiji i dan danas neguju a nastale su još u vreme Sovjetskog Saveza.
"Mašina vremena": Ove 3 navike se i dan danas neguju u Rusiji, a potiču još iz vremena SSSR© Canva / Photos.com

U doba Sovjetskog Saveza kod stanovništva tadašnje države formirao se vrlo specifičan stil življenja, koji se prenosio sa generacije na generaciju bez izuzetaka. Većina tih navika se u današnji stil života apsolutno ne uklapa, ali su poneke i pored velikog napretka i "ubrzanja" životnog stila ipak uspele da opstanu, podsećajući nove naraštaje na (relativno) davna vremena. Šta to Rusi i dan danas rade što su radili još u doba SSSR?

Čišćenje tepiha snegom

Opsednutost tepisima je u Sovjetskom Savezu bila enormnih razmera - oni ne samo da su prekrivali podove u stanu, već su korišćeni i kao dekoracija na zidu. Samim tim, na njima se skupljalo i dosta prašine, pa su s vremena na vreme morali dobro da se istresu i očiste. Najbolji efekat postizao se zimi, kada bi tlo prekrio debeli sloj snega.

Kako bi se stanovništvu ova rutinska kućna obaveza olakšala, vlasti su u dvorištima postavljale čak i posebne čelične konstrukcije koje po izgledu podsećaju na golove za fudbal. Na njih bi se, nakon što se dobro istrljaju snegom, kačili tepisi, koji bi se potom posebnom spravom koja podseća na reket doslovno izudarali, kako bi se sva prašina i sneg istresli.

Ovakve konstrukcije su u pojedinim dvorištima i danas prisutne i i dalje služe svojoj svrsi. Ruskom stanovništvu nije neobično kada vide da neko ovako čisti tepihe, ali se turisti svaki put zaprepaste kada vide sugrađane koji iz sve snage "tuku" obešene tepihe.

Čuvanje kuhinjskih setova u posebnim kredencima

Sovjetski narod bio je opčinjen kristalnim i porcelanskim kuhinjskim setovima, koji su se uvek čuvali za dolazak gostiju ili neka buduća vremena. Ovakva praksa na Balkanu, možda i nije neobična, ali drugim narodima itekako jeste.

Kuhinjski servisi ručno oslikani, sa zlatnim obodima i u najrazličitijim oblicima bili su poput statusnog simbola - što više takvih setova jedna porodica ima, to je ona imućnija. Zato su se oni uvek držali "pod ključem" u posebnim kredencima koji su bili na nekom vidnom mestu.

Ova navika se kod ruskog naroda zadržala i danas, pa se u mnogim domovima i pored najsavremenijeg nameštaja i tehnologija može videti i rustični kredenac sa kuhinjskim setovima koji sećaju na prošla vremena. Mnogi od njih tu posebnu priliku za koju su kupljeni ni danas nisu dočekali, ali nema veze, važno je da su tu. Dočekaće.

Subotnjik - jer fizički rad oslobađa

Žitelji SSSR su verovali da je organizovanje besplatnih radnih akcija odraz prave socijalističke države. One su se najčešće sprovodile u subotu, kada je većini ljudi bio neradan dan, kako bi se oni u što većem broju odazvali akciji, pa su tako i dobile ime subotnjik.

Subotnjici su se organizovali i u okviru preduzeća, ali i na nivou stambenih zgrada, pri čemu bi se uvek planirale aktivnosti koje su za opštu dobrobit. Nekada je to uređivanje radnog prostora ili hola zgrade, nekada sađenje drveća i cveća ispred ulaza, a nekada čak i sakupljanja smeća, opalog lišća i grana.

Sovjetski Savez ne postoji već pune 32 godine (u decembru će biti 33), ali se duh ove manifestacije zadržao i danas. Naravno, on odavno nema veze sa socijalističkom ideologijom, ali i dalje pokazuje da se u jedinstvu i slozi može mnogo toga postići, a svet učiniti lepšim mestom za stanovanje uz samo malo truda i volje.

image
VV inauguration
banner