Svet

Kuleba: Rusija efikasnija u proizvodnji naoružanja od Zapada, trebaju nam "patrioti"

Kuleba je pozvao Vašington da usvoji "maksimalistički pristup" pitanju vojne pomoći
Kuleba: Rusija efikasnija u proizvodnji naoružanja od Zapada, trebaju nam "patrioti"Getty © Dursun Aydemir/Anadolu

Države na zapadu zaostaju za Rusijom kada su u pitanju napori da se poveća stopa proizvodnje odbrambene industrije, što dovodi u sumnju sposobnost SAD i njihovih saveznika da održe trenutni svetski poredak, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Kuleba je u intervjuu za "Forin polisi" izneo stav da SAD treba da "traže probleme u sebi, a ne u Ukrajini" prilikom razvoja strategije za sukob sa Moksvom.

"Rusija je postala efikasnija u proizvodnji naoružanja od čitavog zapadnog saveza. To je loš znak. Stvari se moraju promeniti ako smo ozbiljni u nameri da obranimo svet kakav poznajemo", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

On je američkoj administraciji poručio da treba da se zapitaju: "Šta to radimo pogrešno ako ne možemo da pomognemo svom savezniku da pobedi?"

"Ako ne možete da proizvedete dovoljno raketa za presretanje da pomognete Ukrajini kako bi pobedila u ratu protiv države koja želi da uništi svetski poredak, kako ćete onda pobediti u ratu sa protivnikom koji možda bude jači od Rusije?", dodao je Kuleba.

Kuleba je pozvao Vašington da usvoji "maksimalistički pristup" pitanju vojne pomoći i počne da tretira Rusiju kao "neprijatelja" sa kojim se ne može pregovarati dok je Vladimir Putin na mestu predsednika.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine je dodao i da je Kijev "zahvalan" za dodatnih 60 milijardi pomoći iz SAD, ali tvrdi da bi moral bio još više povećan da je Vašington u okviru tok paketa uključio i sisteme PVO "patriot".

image