Svet

Kuleba pozvao vojne obveznike da se vrate: Sve što sada imate, dugujete ukrajinskom državljanstvu

Povratak vojno sposobnih muškaraca, koji su napustili zemlju, biće fer prema preostalima koji su ostali da brane zemlju, ocenio je šef ukrajinske diplomatije
Kuleba pozvao vojne obveznike da se vrate: Sve što sada imate, dugujete ukrajinskom državljanstvu© Georg Wendt - Pool/Getty Images

Povratak Ukrajinaca vojnih obveznika u domovinu je pitanje pravde, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

"Mislim da je fer prema ukrajinskim muškarcima koji su ostali u Ukrajini i bore se, da se muškarci iz inostranstva vrate u zemlju. Moraju da podržavaju jedni druge i brane svoju zemlju koja im je dala sve", kazao je Kuleba na konferenciji za novinare sa letonskim ministrom spoljnih poslova Baibom Bražeom.

Kuleba je dodao da su muškarci koji su napustili zemlju nakon početka Specijalne vojne operacije "dobili pravni status i socijalne beneficije" u zemljama koje su ih dočekale samo iz jednog razloga - jer su državljani Ukrajine". 

"Sve što sada imaju u tim zemljama duguju svom ukrajinskom državljanstvu. Da su došli iz drugih zemalja, verovatno bi bili drugačije tretirani. Svi oni ne treba to da zaborave", ocenio je šef ukrajinske diplomatije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je ranije svojim konzulatima u inostranstvu pismo sa instrukcijama u kome zahteva obustavu svih konzularnih radnji za vojno sposobne Ukrajince između 18 i 60 godina, sa izuzetkom izdavanja dokumenta za povratak u Ukrajinu, preneo je ukrajinsko izdanje "Zerkalo nedeli".

Kako se navodi u pismu, koje je potpisao zamenik šefa ukrajinskog ministarstva Andrej Sibiga, takva mera će se primenjivati od 23. aprila i biće na snazi do donošenja odredbi spornog zakona koji pooštrava vojni poziv u Ukrajini.

image