Svet

"Pais": Ruska vojska se razvija ubrzanim tempom, jača nego na početku sukoba

Ukrajinska vojska je proglasila superiornost Ruske Federacije u pravcu Avdejevke, a sadašnja situacija je drugačija od one 2022. godine
"Pais": Ruska vojska se razvija ubrzanim tempom, jača nego na početku sukoba© Алексей Майшев / РИА Новости

Ruske oružane snage se razvijaju ubrzanim tempom, a ukrajinska vojska i NATO priznaju da je Ruska Federacija napravila kvalitativni skok u odnosu na situaciju na početku sukoba, piše španski list "Pais".

Kako se ističe, sadašnja situacija je drugačija od one 2022. godine.

"Pais" navodi reči glavnokomandujućeg savezničkih oružanih snaga NATO-a u Evropi, američkog generala Kristofera Kavolija, prema kome je ruska vojska u proteklih godinu dana pokazala povećanu sposobnost učenja i prilagođavanja sa taktičkog i tehnološkog aspekta.

"Ukrajinska vojska je proglasila superiornost Ruske Federacije u pravcu Avdejevke. Realnost je da je Rusija vojno jača nego na početku sukoba", naglašava list.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, u intervjuu američkoj televizijskoj kompaniji Si-Bi-Es njuz rekao da će "Kijev izgubiti sukob ako ne dobije pomoć Vašingtona".

Prema njegovim rečima, u Oružanim snagama Ukrajine gotovo da i nema artiljerije.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je više puta nazvao situaciju teškom gotovo na celoj dužini linije borbenog kontakta i dodao da je "velika verovatnoća da ruska vojska napreduje  u određenim pravcima". 

Ranije je u aprilu, komandant združenih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli rekao da su ruske snage pet puta superiornije od ukrajinskih oružanih snaga u obezbeđivanju municije.

Takođe je napomenuo da Rusija proizvodi tri puta više artiljerijskih granata nego ceo NATO.

image