Svet

Turski politikolog na skupu u Kalinjingradu: Pobeda Rusije je pobeda čitavog čovečanstva

Ruska vojska u Specijalnoj vojnoj operaciji se ne bori samo za svoj narod, smatra turski naučnik Perinček. Ako pobedi Rusija, pobeđuje Turska, pobeđuje Kina, pobeđuje Palestina. Pobeda Palestine je pobeda Turske, Rusije, Indije, Pakistana...
Turski politikolog na skupu u Kalinjingradu: Pobeda Rusije je pobeda čitavog čovečanstvaGetty © Peter Klaunzer - Pool/Keystone

SAD žele da kontrolišu energetske resurse i puteve u centralnoj Aziji, a glavne  prepreke na putu Vašingtona su zemlje poput Kine, Rusije, Turske i Irana, koje imaju duboke državne tradicije, moćne vojske i velike ekonomije, rekao je turski istoričar i politikolog Mehemt Perinček u ruskom Kalinjingradu, na naučnom skupu povodom 300 godina od rođenja Imanuela Kanta, prenosi sajt "Junajted vorld".

Konferencija pod naslovom "O važnosti principa mirne koegzistencije država sa različitim političkim sistemima" održana je na Baltičkom federalnom univerzitetu, u okviru rada "Kluba prijatelja Rusije", uz podršku partije Jedinstvena Rusija. Na njemu su učestovali političari i javne ličnosti iz Azerbejdžana, Kambodže, Indije, Letonije, Libana, Moldavije, Norveške, Pakistana, Rusije, Južne Afrike, Turske i SAD.

Obezbeđivanje istinskog mira i trajne bezbednosti u 21. veku, podvukao je Perinček, može se postići samo eliminacijom onih elemenata koji ih uništavaju. Neophodno je sprečiti agresiju SAD i Kolektivnog zapada, kao i izraelsku agresiju, koja je samo deo one zapadne. Da bi se postigao taj cilj, potrebno je da strategiju SAD učinimo neostvarivom.

Agresija SAD je uperena protiv svih suverenih zemalja

Agresija SAD i Kolektivnog zapada proizilazi iz ove strategije: svaka suverena država koja stoji na putu planovima SAD mora biti uništena. Naravno, postoje različiti sistemi, različite kulture i različite tradicije na kojima se zasniva suverenitet ovih zemalja. Strategija američkog predsednika Bajdena, upozorio je Perinček, neprijateljska je prema tome.

SAD prete postojanju različitih političkih sistema. Različiti sistemi, u različitim zemljama, ne suprotstavljaju se jedan drugom. Američka strategija je uperena protiv svih njih.

Ni na međunarodnom, ni na nacionalnom nivou, više ne važi ideološka konfrontacija koju je stvorio Hladni rat. Glavna konfrontacija u svetu i unutar država je sukob onih koji brane nacionalni suverenitet i onih koji žele da ga eliminišu.

Više ne postoji polarizacija na levicu i desnicu. U Evropi neka takozvana levičarska vlada može da na najbrutalniji način podrži militarizaciju i da vodi najagresivniju politiku. U nekoj zemlji konzervativna vlada može da služi agresiji SAD, dok u drugoj desnica može da brani suverenitet svoje zemlje, a time i suverenitet svih zemalja.

Bez obzira na ideologiju, oni koji brane nacionalni suverenitet okupljeni su u jednom taboru, a oni koji žele da ga unište su u suprotnom.

Ujedinjenje protiv imperijalizma

Kako oni koji brane nacionalni suverenitet mogu da osiguraju istinski mir i trajnu sigurnost u 21. veku, pita Perinček.

Osnovna stvar je stvaranje vojne sile koja bi predstavljala protivtežu agresivnoj sili. Ali najvažnije je delovati na osnovu zajedničke strategije.

Zajednička strategija je zajednički otpor napadima Kolektivnog zapada na svim frontovima. Pitanje Kipra, sirijsko pitanje, ukrajinsko pitanje, pitanje Tajvana, palestinsko pitanje, to nije briga samo jedne zemlje, već svih nas.

Kada se Turska protivi projektu Vašingtona, takozvanog Velikog Kurdistana, ona ne brani samo svoje interese. Borba turske vojske protiv terorizma PKK koju podržavaju SAD nije samo stvar turskog naroda. Remećenje planova Zapada ojačaće poziciju evroazijskih zemalja na svim drugim frontovima.

Ruska vojska u Specijalnoj vojnoj operaciji se ne bori samo za svoj narod. Ako pobedi Rusija, pobeđuje Turska, pobeđuje Kina, pobeđuje Palestina...

Palestinski narod ne bi trebalo da se sam suprotstavlja izraelskoj agresiji. Pobeda Palestine je pobeda Turske, Rusije, Indije, Pakistana...

Boreći se za Tajvan, Kina se bori na prvoj liniji čovečanstva za sve nas.

Ne možemo ostati ravnodušni prema problemima drugih zemalja. Ako Turska podržava Rusiju na ukrajinskom frontu, to ne znači da će učiniti uslugu Rusiji, već da štiti svoje interese.

Ovo je ključni koncept istinskog mira i trajne bezbednosti u 21. veku.

Moramo delovati sa zajedničkom strategijom da pobedimo atlantsku agendu na svim frontovima, upozorio je turski politikolog. To je strategija komunista u Kini, turskih i ruskih patriota, šiita u Iranu i sunita u Palestini itd. Nije u pitanju razlika političkih sistema, već zajednička sudbina.  

Forum koji je u februaru ove godine organizovala partija Jedinstvena Rusija je važan primer za to. Ovaj forum je okupio političke partije različitih ideoloških orijentacija protiv neokolonijalizma. Ovde je bilo komunističkih, nacionalističkih, islamističkih partija, liberalnijih elemenata, itd.

Naravno, ova zajednička strategija može se ostvariti samo na osnovu nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Sledeći osnovni principi će ovu strategiju učiniti čvršćom. Prvi je ujedinjenje protiv imperijalizma.

Sve zemlje nekog regiona treba da se suprotstave mešanju u poslove regiona i njegov razvoj. Zemlje Evroazije treba da se ujedine protiv onih koji žele da podele svet. Bajdenovoj agresiji potrebno je zadati snažan udarac. Takođe, treba podržati one političke snage u SAD i Evropi koje ne žele ratno huškanje. Kako je zaključio Perinček, probleme Evroazije potrebno je rešavati na miran način.

image
VV inauguration
banner