Svet

Zapad u strahu: Evropa mora da bude spremna na mogućnost povlačenja SAD iz NATO-a

Pojedine diplomate ukazuju da bi trebalo imati razrađen scenario povlačenja Amerikanaca iz Severnoatlantske alijanse i koracima koje bi Evropljani onda preuzeli, piše "Telegraf"
Zapad u strahu: Evropa mora da bude spremna na mogućnost povlačenja SAD iz NATO-a© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Evropske države moraju da budu spremne ako Donald Tramp povuče Sjedinjene Američke Države iz NATO-a, rekle su strane diplomate za britanski "Telegraf".

Diplomate iz zemalja članica NATO-a, koje nisu imenovane, istakle su da evropske prestonice moraju da planiraju i preispitaju trenutne odbrambene sposobnosti u svetlu "pretnji" koje je uputio bivši američki predsednik.

Britanski medij citira deo Trampove izjave koja je izazvala, kako navode, veliko uznemirenje među Evropljanima, a u kojoj on kaže da ne samo da ne bi pomogao već bi i podstakao Rusiju da napadne zemlje članice NATO-a koje ne ispunjavaju svoje finansijske obaveze. Iznose se i "predviđanja" bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost u vreme Trampovog predsedničkog mandata Džona Boltona koji je naveo da će on pokušati da se povuče iz alijanse ako bude ponovo izabran za predsednika.

Takođe, "Telegraf" podseća na svoje ranije otkriće da vlada Velike Britanije nema plan za takav scenario.

Međutim, u drugim evropskim prestonicama razmišlja se o tome da se takve pripreme moraju izvršiti, dodaje se u tekstu. 

Jedan evropski diplomata je rekao da su Trampovi komentari "zabrinjavajući", kao i da niko ne zna šta će sledeće da uradi.

Zvaničnik je rekao da zemlje NATO-a treba da "planiraju" scenario u kojem je on oslabio američku posvećenost Alijansi.

"Pripreme moraju da se obave", ističe ovaj diplomatski izvor.

Diplomata iz druge zemlje NATO-a rekao je da su Trampovi komentari probudili saznanje "da smo toliko zavisni od SAD". Rasprava o tome kako se zaštititi od rizika od povlačenja SAD je neophodna, smatra ovaj sagovornik.

Zemlje poput Velike Britanije bi morale da obezbede još veće vođstvo u evropskoj bezbednosti jer "ako se SAD povuku, ostaviće ogroman jaz".

Treći diplomata je rekao da će neizvesnost u vezi sa stavom Amerikanaca naterati evropske zemlje da više razmišljaju o planiranju odbrane i tome da li je ono adekvatno ili ne.

U Velikoj Britaniji, ministri su insistirali da je NATO postao jači u prošloj godini, pristupanjem Finske u aprilu 2023. i Švedske prošle nedelje.

Međutim, lord Deroh, bivši ambasador Velike Britanije u SAD, takođe je među onima koji iznose argument da vlada treba da bude spremna za sve moguće scenarije ako Tramp bude ponovo izabran.

"Da sam zvaničnik u bilo kom premijerskom kabinetu širom Evrope, angažovao bih stručnjake u vladi da počnu da razmatraju kako bi NATO bez Sjedinjenih Država izgledao i funkcionisao – za svaki slučaj", napisao je Deroh u autorskom tekstu za "Prospekt".

image