Svet

Borelj: Nema potrebe za jedinstvenom vojskom EU

Sa šefom spoljne politike EU složila se nemačka evroposlanica Hana Nojman, koja je istakla da "nema smisla pozivati na stvaranje evropske vojske" kada države članice ne mogu čak ni da proizvedu dovoljno municije da bi se branile
Borelj: Nema potrebe za jedinstvenom vojskom EUGetty © Thierry Monasse/Getty Images

Prioritet za članice Evropske Unije bi trebalo da bude povećana saradnja između 27 državnih armija bloka, a ne formiranje jedinstvene vojske, rekao je šef spoljne politike EU Žozep Borelj za "Politiko".

Borelj je insistirao da odbrana predstavlja nadležnost date države članice i da poenta "nije u tome da postoji vojska EU", već da bi sve armije bloka trebalo da budu u stanju da "bolje sarađuju".

Sa njim se složila nemačka evroposlanica Hana Nojman, koja je istakla da "nema smisla pozivati na stvaranje evropske vojske" kada države članice ne mogu čak ni da proizvedu dovoljno municije da bi se branile ili podržavale svoje najbliže partnere.

Do komentara Borelja i Nojmanove dolazi nakon što je Evropska komisija predstavila strategiju za unapređenje odbrambene industrije Evrope u utorak, pozivajući na racionalizaciju nabavke oružja među državama članicama i smanjenje zavisnosti od američke odbrambene industrije.

Kako je istakao Borelj, blok je zbog sve veće potražnje morao da se okrene uvozu, ali bi to trebalo da čini na kooperativan način. "Fragmentaciju treba rešiti saradnjom", rekao je šef EU diplomatije, sugerišući da će nova strategija EK podstaći zajedničku nabavku oružja i dovesti do projekata od zajedničkog evropskog interesa.

Sa druge strane, potpredsednica EK Margreta Vestager otkrila je da je blok potrošio oko 108 milijardi dolara na vojne nabavke u prvih 16 meseci nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, ali da se skoro 80 odsto nabavki odvilo van EU, a pretežno u SAD.

"Ovo više nije održivo – ako je ikada i bilo", rekla je Vestager.

Zabrinutost unutar bloka oko zavisnosti od Vašingtona kada je u pitanju odbrana povećana je usred komentara Donalda Trampa, koji je nagovestio da SAD neće stati u odbranu evropskih NATO saveznika koji ne izdvajaju dovoljno novca za odbranu ukoliko on ponovo postane predsednik.

Tramp je takođe tvrdio da ostale NATO članice treba da šalju barem onoliko naoružanja Ukrajini koliko su SAD to do sada učinile.

Aktuelni predsednik Džozef Bajden kritikovao je izjave svog najverovatnijeg protivnika na predstojećim izborima, nazvavši Trampove komentare o NATO-u "apsolutno bizarnim", dodavši da su evropski lideri "na smrt uplašeni" njegovim pretnjama.

image