Svet

Američki senator: NATO bi trebalo da izbaci članice koje ne plaćaju dovoljno

Grejem je dodao da je "veliki fan NATO-a", ali da članice tog bloka moraju da plate svojih dva odsto
Američki senator: NATO bi trebalo da izbaci članice koje ne plaćaju dovoljnoGetty © Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket

Američki senator Lindzi Grejem predložio je izbacivanje iz NATO-a zemalja čiji budžet za odbranu ne ispunjava kriterijume potrošnje bloka, ponavljajući niz kontroverznih izjava koje je nedavno dao bivši predsednik Donald Tramp.

Članice NATO-a bi trebalo da odvoje najmanje dva odsto svog BDP-a za potrošnju na odbranu koju, što, kako navodi Grejem, ne poštuje 19 od 31 članice.

Govoreći za Si-Bi-Es njuz, Grejem je rekao da se slaže sa Trampom, koji insistira na tome da sve NATO članice treba da plate "svoje račune" ako ne žele da im se uskrati vojna zaštita.

"Predsednik Tramp je u pravu što od članica NATO-a zahteva ispune svoju obavezu od dva odsto. Moramo to da pretvorimo u obavezu koja nešto znači", rekao je senator i dodao da želi "sistem u kojem, ako ne platiš, onda te izbace".

Grejem je dodao da je "veliki fan NATO-a", ali da članice tog bloka moraju da plate svojih dva odsto.

Tramp, koji je trenutno vodi u trci za republikansku nominaciju za  ovogodišnje predsedničke izbore, vatreni je kritičar tog vojnog bloka, nazivajući ga "zastarelim".

Prošle nedelje Tramp je rekao da neće braniti "delinkventne" članice NATO-a i da će čak "ohrabriti" Rusiju da napadne države koje ne troše dovoljno na odbranu.

image