Magazin

Šta nas "Simpsonovi" mogu naučiti o svetu umetnosti

Od ironičnih komentara na svet umetnosti, do predviđanja skandala oko nage figure Mikelanđelovog Davida, "Simpsonovi" su sjajan izvor za razumevanje zanimljivog i pomalo neobičnog sveta umetnosti. Uz mnoge reference na poznate svetske umetnike, animirani crtani je više puta uključio umetnost kao glavnu temu epizoda.
Šta nas "Simpsonovi" mogu naučiti o svetu umetnostiGetty © Matt Cardy

"Simpsonovi" su sigurno jedan od najpopularnijih animiranih filmova na svetu. Kroz humor i ironiju su predstavljali mnoge različite društvene teme, a među njima se nalazi i umetnost. Ove godine se završava trideset četvrta sezona serijala, koju je kreirao animator Met Grejning.

Prošle nedelje je u jednog njujorškoj galeriji održana projekcija epizoda koje komentarišu svet umetnosti. Jedan od organizatora, kustos Lola Kramer, objasnila je ideju iza događaja za portal "Art njuz (ArtNews)":

"'Simpsonovi' su važni, zato predstavljaju umetnost koja imitira život. Epizode koje smo odabrali govore o umetnosti koja imitra život, koja imitira umetnost. Događaj je za mene važan jer ga prepoznajem kao sofisticirani primer satire," dodala je, "Zašto je satira važna? Pretražite sami!"

Sledeće četiri reference na svet umetnosti su i dalje veoma aktuelne, bez obzira na godinu nastanka:

Ukusi se menjaju brže nego što Homer misli

Epizoda pod nazivom "Mom end Pop art (Mom and Pop Art)", nastala pre dvadeset četiri godine, prikazuje Homera koji pokušava da napravi roštilj za svoje dvorište, ali slučajno kreira deformisanu/apstraktnu skulpturu. Lokalni umetnički diler pronalazi njegovo delo, nazivajući Homera umetnikom. Skulpturu ubrzo kupuje bogati gospodin Berns.

Homer je bio uzbuđen zbog uspešnog podviga, podrugujući se liku poznatog američkog umetnika koji je gostovao u epizodi: "Moja prva prodaja! Tako ti i treba, Džaspere Džonse," rekao je Homer pop-art slikaru.

Želeći da nastavi svoju "umetničku karijeru", Homer pravi seriju sličnih instalacija, koje planira da pokaže javnosti. Međutim, kada je svoja nova dela pokazao ljudima na izložbi, publika se nije oduševila. "Ali, vi čudaci obožavate ove stvari!", rekao im je, ne shvatajući zašto stil rada kojim se proslavio odjednom nije više dobro prihvaćen. Tada Homer saznaje da se ukus i trendovi u svetu umetnosti veoma brzo menjaju.

"Simpsonovi" su predvideli da će David biti nazvan "pornografijom"

Sloboda ekspresije se dovodi u pitanje u epizodi "Iči i Skreči Mardž (Itchy & Scratchy Marge)". Kada mala Megi napadne Homera pod uticajem previše nasilnih "Iči i Skreči" crtaća, Mardž odlučuje da preuzme stvar u svoje ruke i uspeva da zaustavi emitovanje crtaća na televiziji.

Ipak, cenzura je otišla korak dalje kada su podržavaoci Mardžinog postupka želeli da zaustave pokazivanje Mikelanđelove čuvene skulpture Davida u Springfildu, jer "se mogu videti delovi tela koji, iako su praktični, predstavljaju zlo." Mardž tada shvata da je cenzurisanje umetnosti veoma komplikovano, pogotovo kada su u pitanju subjektivna mišljenja.   

Novac i slava diktiraju kvalitet

Komentar na uticaj slave u svetu umetnosti se nalazi u epizodi od pre devet godina, "Vor of art (The War of Art)". Nakon što Simpsonovi kupe sliku od prijatelja, otkrivaju da je rad poptpisao "poznati slikar naturalizma dvadesetog veka", Johan Oldenveld, pa je na aukciji ubrzo procenjeno da slika vredi čak sto hiljada dolara.

Ipak, kada Homer i Lisa pronaću pravog autora, nepoznatog Klausa Ziglera, optužuju ga za slikanje lažnjaka. "Falsifikator je tako ružna reč. Ja sam umetnički falsifikator," rekao im je Klaus. Kada ga je Lisa kritikovala, odgovorio joj je na jednostavan način: "Jedino si marila za tu sliku kada si mislila da ju je napravio neko slavan."

Umetnost voli bunt

Bart postaje ulični umetnik u epizodi "Egzit tru d Kviki mart (Exit Through the Kwik-E-Mart)". Odlučio je da se ruga se Homeru, pravljenjem postera u stilu umetnika Šeparda Ferija, koji je bio autor poznatih Obama "Houp (Hope)" postera.

Ironija nastaje kada se pravi autor Feri pojavi kao gost, nudeći Bartu priliku da organizuje sopstvenu izložbu, jer je "urbani vandalizam trenutno najpopularniji umetnički stil". Kada ga Bart upita kako umetnost može biti "ulična", ako se izlaže u galeriji, Feri ga opominje da "Ulična umetnost nema veze sa preispitivanjem autoriteta!"

image