Magazin

"Genije" bračnih afera: Kako je Đovani Viljoto postao Ginisov rekorder

Frederik Džip, Džon Mendoza, Nikolaj Peruskov i još 47 drugih bila su lažna imena pod kojima se Đovani Viljoto predstavljao svojim budućim "žrtvama", ženama koje su "padale" na lepe reči i obećanja o večnoj ljubavi. Ko je bio Đovani Viljoto, "genije" bračnih afera, zbog čega je dospeo u Ginisovu knjigu rekorda i kako se završila njegova ljubavna priča?
"Genije" bračnih afera: Kako je Đovani Viljoto postao Ginisov rekorder© Canva / Neustockimages

Život Đovanija Viljota u istoriji je upamćen po brojnim "romantičnim" malverzacijama, a čak i njegovo detinjstvo ima dve verzije: prema jednoj od njih mali Đovani rođen je u ruskoj porodici 1930. godine u Sirakuzi, dok druga verzija svedoči o italijanskom poreklu i životu u Njujorku. Bilo kako bilo, Đovani je tokom mlađih dana važio za velikog "šmekera" - markantan momak tamnog tena i bujne kose svojom pojavom plenio je gde god da se pojavi.

Ipak, ova priča ne bi bila zanimljiva da Đovani nije došao na ideju da svoju privlačnost iskoristi u punom kapacitetu. Doduše, ne potpuno legalnim putem.

Unosna "karijera" bračnog aferiste

Svesan svojih osobina, slatkorečivi Viljoto je za sebe odabrao "karijeru" bračnog aferiste, šarmantnog mladića koji je žene željne ljubavi i pažnje očaravao već na prvom sastanku, nudeći im ruku, srce i život iz snova. Žene su "kao pokošene" padale na njegove slatke reči: nakon sklapanja braka po hitnom postupku on bi svojoj novopečenoj supruzi saopštavao da živi na drugom kraju sveta i želi da se njegova draga preseli kod njega.

Zaljubljena žena, na krilima ljubavi, krenula bi pakovati svoje najvažnije stvari: dragocenosti, novac i skupe toalete, a nakon slanja na suprugovu adresu, voljeni muž nestajao bi bez traga i glasa.

Unapred razrađen plan

Svoje "žrtve" Đovani je birao jako pažljivo, a njegove "mete" bile su bogate i usamljene žene, dovoljno lakoverne da poveruju u ljubav na prvi pogled, a kada bi žena "pala" na priču svoj plan realizovao bi gotovo preko noći. Sa vremenom se Đovani izveštio još više, a uz pomoć lažnih identiteta počeo je da malverzacije obavlja još lakše: jednostavno bi "pljačkao" svoje novopečene supruge i nestajao sa dragocenostima i novcem, ostavljajući nesrećne žene u šoku.

30 godina "karijere" i 105 lažnih brakova

Đovani Viljoto mogao se pohvaliti upečatljivom "karijerom" srcolomca i prevaranta: za punih trideset godina uspeo je da prevari žene iz petnaest država i sklopi čak 105 lažnih brakova, a da bi uspeo u svojoj zamisli koristio je i lažni identitet. Pretpostavlja se da je imao preko 50 identiteta, a da je svaki novi brak sklapao na mesec do dva dana.

Njegov poslednji lažni brak bio je i razlog za kraj upečatljive "karijere": nedugo nakon misterioznog nestanka svog muža, Šeron Klark, jedna od Đovanijevih žrtava koja je radila na buvljoj pijaci u svom gradu, ostala je u šoku kada je na jednoj tezgi ugledala stvari koje je prethodno Đovani ukrao i brže bolje je otišla u policiju da slučaj prijavi. Đovanija su uhapsili na mestu sa sve stvarima.

Poslednji romantičar Amerike dobio 34 godine zatvora i novčanu kaznu

Tokom suđenja Đovani je pokušao istu taktiku koju je primenjivao na svojim žrtvama: večno mlad duhom i šarmantan, pokušao je da ubedi sudiju i porotu da je on poslednji romantičar Sjedinjenih Američkih Država koji jednostavno ne može da se odupre ljubavnim porivima kada ugleda predivne žene, i da kao častan muškarac oseća potrebu da se oženi.

Suđenja Đovaniju bila su svojevsan šou program za stanovnike Amerike, a satima pre suđenja ispred sudnice bi se okupljao veliki broj radoznalih posetilaca koji su želi da čuju odbranu neprikosnovenog bračnog aferiste. Većinu publike činile su naravno žene.

Ipak, sudiji Đovanijeva odbrana nije ulila poverenje: on mu je hladnokrvno presudio sa 28 godina zatvora za prevaru i još 6 godina za sklapanje više od jednog braka, a na sve to Đovani je bio u obavezi da plati i kaznu od 330 hiljada dolara.

Tragičan kraj Ginisovog rekordera po broju registrovanih brakova

Zatvorski dani Đovanija Viljote prolazili su sporo: usamljen i ljut na sopstvenu neopreznost i odluku sudije on je sedeo u samici i brojao Bogu dane. Osam godina nakon pravosnažnosti presude, 1991. godine, Đovani je dobio izliv krvi u mozak i preminuo, a na njegovu sahranu nije došla ni jedna od 105 supruga.

"Dostignuća" ovog bračnog aferiste zapala su za oko predstavnicima Ginisove knjige rekorda, a Đovani Viljoto posthumno je poneo "laskavu" titulu rekordera po broju registrovanih brakova.

image