Magazin

Kako podržati prijatelja koji prolazi kroz težak period

Osećate se nemoćno dok gledate kako vaš prijatelj prolazi kroz bolan period. U životu smo često svedoci da se nama bliski ljudi suočavaju sa izazovnim vremenima zbog kojih se osećaju tužno, povređeno, poraženo. U želji da budemo uz njih u njihovim najmračnijim trenucima, pružanje prave vrste podrške može biti vrlo delikatan zadatak. Potrebno je biti vrlo obazriv jer čak i iz najbolje namere, možemo nehotice da povredimo, da podsetimo osobu na ono što možda pokušava da zaboravi...
Kako podržati prijatelja koji prolazi kroz težak period© freepik/freepik

Svi smo u životu imali prijatelja, člana porodice ili kolegu koji se susreo s nekom vrstom gubitka ili sa traumom. Tuga je proces koji prolazimo kada u životu doživimo veliki gubitak. Gubitka nekoga ko nam je blizak ili gubitak nečeg važnog, poput posla. Kada neko doživi tugu, često će proći kroz duži period žalosti i drugih emocija, dok pati za izgubljenim. 

Ovo složeno i univerzalno ljudsko iskustvo koje prati gubitak voljene osobe, značajnu životnu tranziciju ili možda krah nekog sna, je emocionalno putovanje ispunjeno dubokom tugom, zbunjenošću i mnoštvom složenih emocija. Iako je tuga prirodan odgovor na gubitak, njen uticaj i način na koji se manifestuje mogu uveliko varirati od osobe do osobe. Ne postoji ispravan ili pogrešan način da se tuguje ali je svakako ključno dozvoliti vreme i prostor za tugovanje na način koji pojednicu prija. 

Ako želimo da pružimo podršku osobama koje tuguju, potrebno je da razumemo specifičnosti procesa tugovanja. Osnovni cilj tugovanja je prilagođavanje na gubitak, postizanje novog emotivnog balansa koji će omogućiti prihvatanje gubitka, kao deo ličnog iskustva i ponovno emocionalno investiranje u nove objekte (osobe, posao, ciljeve, ideale…)

Iako osobe koje tuguju misle da će tuga proći sama od sebe, kada prođe neko vreme, ovakvo razmišljanje često dovodi do otežanog tugovanja, a ne do prilagođavanja na gubitak i novog afirmativnog života. Neki mogu da se izbore sa stresom, ali većini ljude je u tim situacijama potrebna pomoć prijatelja, pa i stručne osobe. Neko vaš upravo prolazi kroz težak period? Uplašen je, zabrinut, očajan, i očekuje od vas pomoć. Pitate se kako da mu pomognete? Kako da doprete do nekoga ko tuguje? Da li morate da imate odgovor na sva pitanja? Da li davati savete ili ne? Da li je dovoljno da budete prisutni i pružite podršku i brižno prisustvo onome ko tuguje? Koju konkretnu vrstu pomoći i kako možete da pružite?

Da bismo pomogli dragoj osobi da prevaziđe težak period, postoji mnogo načina, a upravo pružanje utehe prijateljima i voljenima, stvara se zajednički osećaj blagostanja.

Evo šta možete preduzeti kako biste pomogli :

1. Prvo i najvažnije, pozovite svog prijatelja da se vidite

Pozovite dragu osobu na susret čak i ako možete izdvojiti samo pola sata. Možete zajedno popiti topli napitak ili ga jednostavno možete zagrliti. Sastanak uživo pravi veliku razliku za nekoga ko se oseća usamljeno, nakon velikog razočaranja ili gubitka.

2. Kreirajte bezbedno okruženje

Kada neko prolazi kroz tešku fazu, ključno je stvoriti bezbedno okruženje bez osuđivanja da izrazi svoja osećanja. Podstaknite otvorenu i iskrenu komunikaciju i aktivno slušajte bez prekidanja ili nuđenja trenutnih rešenja. I samo slušanje ponekad učiniti čuda u olakšavanju njihovog tereta. Budite strpljivi, pokažite razumevanje i brigu, čak i ako vam draga osoba iznova i iznova prepričava identičnu priču o svom gubitku, bilo da je to raskid, gubitak posla ili smrt važne osobe.

3. Potvrdite njihova osećanja

Potvrđivanje emocija vašeg prijatelja je suštinski aspekt pružanja osećaja komfora. Pokažite razumevanje za njihovu borbu i dajte im do znanja da su njihova osećanja validna i razumljiva. Uverite ih da je u redu iskusiti niz emocija i da ste tu da ih podržite dok kroz njih prolaze. Pokažite da vam je stalo i da brinete. Svakome prija pažnja, međutim, vodite računa o pitanjima koja postavljate. Izbegavajte da ih podsećate na njihovu traumu, već sačekajte da budu spremni za to. Ponekad je dovoljno samo pitati kako su i poslušati ono što imaju da kažu.

4. Ponudite praktičnu pomoć

Uzmite u obzir njihove potrebe i ponudite praktičnu pomoć kad god je to moguće. Bilo da se radi o pripremanju obroka, pričuvate dete ili prošetate psa, ili pomaganju u kućnim poslovima, ova dela ljubaznosti mogu pružiti predah i pokazati vašem prijatelju da nisu sami u svojim borbama. Mali gestovi mogu napraviti značajnu razliku u njihovom opštem blagostanju.

5. Skretanje pažnje 

Tokom izazovnih vremena, bavljenje zabavnim aktivnostima može poslužiti kao privremeni beg. Ohrabrite svog prijatelja da učestvuje u aktivnostima u kojima uživa: gledanje filma ili TV serije, utakmice, bavljenje hobijem ili ga pozovite u šetnju. Ovakvo "ometanje" može pružiti trenutke utexe i predaha od njihovih nevolja.

6. Vodite računa o granicama

Iako je neophodno pružiti podršku, podjednako je važno poštovati njihove granice. Uzmite u obzir da se svi drugačije nose sa tugom, neki pojedinci možda više vole samoću ili im je potreban prostor. Ostavite svom prijatelju da preuzme inicijativu u tome koliko mu je podrške potrebno i kada mu je potrebna, a dozvoljavajući im da postavljaju granice je način da pokažete poštovanje i razumevanje.

7. Napravite personalizovan poklon 

Pokažite svom prijatelju da vam je stalo tako što ćete kreirati promišljen i personalizovan poklon/paket, prilagođen njegovim specifičnim potrebama. Napunite ga stvarima koje donose udobnost i radost, kao što je omiljen slatkiš, udobno ćebe, mirisne sveće ili dnevnik za samorefleksiju. Ovaj opipljivi gest neće samo pružiti praktičnu podršku, već će ga podsetiti da je voljen i cenjen, a vaš dar će imati jedinstvenu, ličnu poruku. Možete i iznenadite prijatelja kućnom dostavom nečega za šta znate da obožava - karte za utakmicu ili koncert, mafini, mirisne sveće, saksijsko bilje. Takođe možete pokloniti boravak u banji na jedan ceo dan, manikir, masažu, tretman lica ili neki drugi tretman za koji znate da će mu/joj pričiniti zadovoljstvo.

8. Pomozite da pronađe stručnu pomoć 

Iako vaša podrška može biti neprocenjiva, u nekim situacijama može biti potrebna i stručna pomoć. Ako lična borba vašeg prijatelja potraje ili se vremenom pogoršava, nežno ih podstaknite da potraže pomoć terapeuta. Pronaćute im informacije o dostupnim resursima i ponudite da ih pratite na sesije, ako će se tako osećati prijatnije. Profesionalna podrška će obezbediti alate koji će im olakšati put isceljenja.

Put do oporavka nije linearan i može zahtevati vreme, strpljenje i kombinaciju različitih pristupa. Svako drugačije tuguje i doživljava nepredvidive uspone, padove i neuspehe u borbi sa tugom. Ukoliko želite da budete podrška najvažnije je biti prisutan, sa razumevanjem i saosećanjem.

image