Magazin

Istraživanja pokazuju: Očevi su srećniji od majki kada provode vreme sa svojom decom

Tate su manje izložene stresu kada su u pitanju deca - ovo je zaključak istraživanja koje je provela grupa naučnika kako bi proučili kako se roditelji osećaju kad je u pitanju odgajanje dece. Studija je pokazala da je roditeljstvo izazovna i rodno uslovljena aktivnost, a da očevi doživljavaju više emocionalnih dobrobiti, poput veće sreće, a manje stresa i umora od majki.
Istraživanja pokazuju: Očevi su srećniji od majki kada provode vreme sa svojom decom© freepik/senivpetro

"Roditeljstvo je emocionalno zahtevno i veoma rodno uslovljeno. Uočavamo rodnu neravnotežu u emocionalnim nagradama koje donose brige o deci: očevi kažu da su srećniji, jer imaju manje stresa i manje su umorni od majki. Sa druge strane, majke koje rade kažu da je i pored težine posla, ipak teže biti dobar roditelj", navode autori studije, prenosi "Sajkolodži tudej".

Studija pod nazivom "Srećne mame, srećniji očevi: rodna briga i uticaj roditelja", pokazuje da su tate srećnije a objašnjava i zašto. Istraživači studije su analizirali specifične aktivnosti brige o deci kako bi utvrdili gde i kada se aktivnost odvijala, koji je roditelj bio prisutan, koliko je brige bilo uključeno i kako je uticalo na raspoloženje majki i očeva.

Upravo u ovom istraživanju je razmatrano ko je šta radio u smislu zadovoljavanja osnovnih detetovih potreba, kao i ko je bio uključen u igru ili sport, pomoć u radu domaćeg zadatka i ko je organizovao dečje vankućne aktivnosti poput zakazivanje lekara ili ko je više vozio dete na zakazane obaveze.

Kako bi se odredio nivo stresa i sreće roditelja, fokus je bio na aspektu brige, a ne na količini utrošenog vremena, jer je dokazano da način na koji majke i očevi provode vreme sa svojom decom utiče na dobrobit majki i očeva.

Faktor stresa

Za očeve koji su učestvovali u studiji, emocionalne nagrade su bile veće: bili su srećniji i manje pod stresom, jer su se više bavili rekreativnim aktivnostima i manje stresnim aspektima roditeljstva. Prema istraživanju, očevi imaju viši nivo zadovoljstva životom i osećaju se povezanijima s decom od majki. Osim toga, očevi prijavljuju niži nivo depresije od muškaraca koji nemaju decu, dok su sa druge strane, simptomi depresije češći kod žena sa decom, nego kod onih koje nemaju decu.

Statistike kažu da majke provode 18 sati nedeljnu radeći kućne poslove, a očevi 10 sati. Pored toga, čak 53 posto majki smatra da previše vremena provode sa svojom decom, dok sa druge strane, većina očeva bi želela više vremena sa svojom decom.

U brizi o dec, očevi provode oko osam sati nedeljno (što je porast u odnosu na dva i po sata pre 50 godina) u poređenju sa 14 sati koliko provode majke.

Studija procenjuje da su među 18.000 roditelja koji su ispitivani, najmanje srećni oni koji imaju tinejdžere, a majke dodaju da su pod većim stresom od očeva. Istraživanje naglašava da su tinejdžerske godine teške za sreću i dobrobit roditelja u globalu.

image