Magazin

Holivud se dogovorio sa režiserima, glumci žele da obustave rad, a scenaristi još uvek štrajkuju

Dogovor holivudskih studija sa sindikatom koji zastupa filmske i televizijske režisere je sprečio obustavu rada režisera, ali scenaristi još uvek štrajkuju, saopštilo je Udruženje američkih režisera (DGA) i Udruženje filmskih i televizijskih producenata (AMPTP). Sada, postoji mogućnost i da veliki broj glumaca obustavi rad.
Holivud se dogovorio sa režiserima, glumci žele da obustave rad, a scenaristi još uvek štrajkujuGetty © David McNew

Sporazum uključuje povećanje plata, beneficije i zaštitne klauzule vezane za upotrebu veštačke inteligencije, prenosi "Gardijan". Glasanje o ratifikaciji će se obaviti do kraja nedelje. Udruženje američkih režisera će od svojih devetnaest hiljada članova tražiti da odobre trogodišnji ugovor, o kojem je saglasnost postignuta posle tri nedelje pregovora.

Preko sto šezdeset hiljada glumaca, novinara, spikera, voditelja i kaskadera, koji su članovi holivudskog sindikata Sag-Aftra (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists), glasalo je da će obustaviti rad (čak devedeset osam odsto je podržalo štrajk) ako Udruženje filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) ne bude poštovalo njihove zahteve, koji uključuju veće plate i određene regulacije o korišćenju veštačke inteligencije u industriji.

Pregovori počinju u sredu,7.juna, mesec dana nakon što je Savez američkih scenarista i pisaca (VGA) počeo da štrajkuje zbog odnosa sa AMPTP-om, koje predstavlja preko trista pedeset studija, televizijskih mreža i striming kompanija.

Ako se glumci iz Sag-Aftra pridruže scenaristima u njihovoj šestoj nedelji štrajkovanja, može doći do skoro poptunog stopiranja industrije, od produkcije do promovisanja gotovih projekata. Neki od njihovih zahteva su regulisanje korišćenja veštačke inteligencije za pisanje scenarija i druge kreativne poslove, veće plate, beneficije i skidanje tereta za samostalno kreiranje snimaka za audicije, za koje su nekada bile zadužene produkcija i kasting.

Savez američkih scenatista i pisaca (VGA) je u štrajku od drugog maja, zbog čega je već ugašeno nekoliko TV i filmskih produkcija. Pred štrajk, pisci su predložili godišnje održavanje sastanaka na kojima će se raspravljati o temama vezanim za korišćenje veštačke inteligencije za pisanje scenarija.

Ipak, veliki studiji su ih odbili. Pored toga, statistike udruženja su pokazale da polovina pisaca televizijskih serija sada radi za minimalac (dok je u sezonama 2013/14 samo trećina scenarista radila za toliku zaradu). Prosečna plata za pisce koji primaju više od minimalca je pala za četiri odsto u protekloj deceniji. Štrajk je zaustavio produkciju mnogih poznatih televizijskih i filmskih projekata, uključujući i poslednju sezonu poznate Netfliksove serije "Strejndžer Tings (Stranger Things)".

"Kako stvari stoje, u Holivudu neće biti srednje klase," rekla je za javnost Kerolin Renar, predstavnica saveza VGA i scenaristkinja serija "Dizni" kanala.

Pre nego što su reditelji postigli prethodno navedeni sporazum, udruženje VGA je kritikovalo studije, očekujući da će sporazum sa režiserima iskoristiti kako bi primorali pisce da prihvate slične uslove (koji još uvek nisu u poptunosti poznati za javnost).

Savez pisaca je čestitao Savezu režisera na postizanju sporazuma, ali poručuju da se njihov štrajk nastavlja i da njihove pozicije "ostaju iste". Poslednji štrajk je bio 2007. i 2008. godine, trajao je sto dana i državu je koštao 2,1 milijardu dolara.

image