Magazin

Objavljena lista najboljih restorana na svetu

Na listi od 100 najboljih svetskih restorana za 2023. godinu dominaraju španski kulinarski kreativci i fantastični kuvari iz Lime. Umeće i kreativnost kuvara da stvori magiju na tanjiru, uz spoj tradicije, kultura uz modernu pripremu i inovacije opčinio je žiri da baš ove restorane proglasi najboljim na svetskom nivou.
Objavljena lista najboljih restorana na svetu© freepik/DCStudio

Izbor najboljih svetskih restorana održava se od 2002. godine. Žiri na ovom prestižnom takmičenju najboljih, sačinjen je od 1.080 kulinarskih stručnjaka, piše "Theworlds50best" . Ovo je 21. put kako je objavljena lista, a pogledajte koji su se restorani našli na listi 10 najboljih na svetu.

10. "Table", Pariz, Francuska

Otvorena kuhinja i dugačak pult dizajniran kao talas, su postavka za trpezu. Jedno od omiljenih ponuda ovog restorana je desert sa čokoladom, kaparima i kavijarom, koje je samo jedno od mnogih originalnih jela koja se mogu naći. 

9. "Quintonil", Meksiko siti, Meksiko 

Poznato mesto za meksičku kuhinju za koju kažu da pomera granice, ali poznato i po izuzetnom gostoprimstvu supruge vlasnika ovog restorana. Restoran je fokusiran na sveže, lokalne proizvode i tradicionalne meksičke ukuse i tehnike koje su pripremljene na moderan način.

8. "Atomix", Njujork, SAD 

Opisan kao "šalter sa 14 sedišta na Menhetnu", dokazao je kvalitet prevazilazi kvantitet. Atomiks je ujedno i najbolji restoran u Severnoj Americi.

7. "Lido 84", Gardone Rivijera, Italija 

Kuhinja ovog inventivnog italijanskog restorana smeštena na živopisnom jezeru rezultat je dugogodišnjeg opsežnog istraživanja lokalnih sastojaka, starih knjiga recepata i internacionalnih tehnika kuvanja. Rikardo i Đankarlo Kamanini daju gostima priliku da iskuse italijansku hranu na potpuno nov način.

6. "Maido", Lima, Peru

Na japanskom, "maido" znači "dobrodošli", pozdrav kojim zaposleni u ovom japanskom restoranu sa peruanskim srcem, dočekuju svakog posetioca. Micuharu je kuvar i turistički vodič na ovom putovanju u dve zemlje, kombinujći tehnike obe kuhinje u kreiranju svojih remek dela. 

5. "Alchemist", Kopenhagen, Danska

Kada posetite Alhemičara, budite spremni za putovanje koje se razlikuje od svega što ste do tada iskusili u restoranima. Pozorišni doživljaj podeljen je na više "činova" koji goste vode kroz različite lokacije, vrste umetnosti i izuzetne zanatske veštine, vođeni glavnim kuvarom i glavnim umom Rasmusom Mankom. Hrana je ovde više od hrane, i to je deo razloga zašto je mesto nagrađeno nagradom za gostoljubivost, ali i petim mestom svetske liste najboljih restorana. 

4. "Asador Etxebarri", Baskija, Španija

Smešten u mirnom baskijskom selu okruženom planinama i zelenilom, ovaj restoran je pravi gastronomski raj u kome se proces kuvanja odvija na roštilju. Sve je "dirnuto plamenom" kuvara, od inćuna na tostu do mlečnog sladoleda sa cveklom.

3. "Diverxo", Madrid, Španija

Šef kuhinje Dabiz Munjoz uživa u pomeranju gastronomskih granica što je više moguće i njegov meni je jasna demonstracija toga, govore posetioci i gastronomski kritičari. Nekada se ovo kulinarsko putovanje započne pečennim bebi hobotnicama a zatim se nastavlja kroz kreacije španskog kuvara, koje se može završiti slatkim tajlandskim ukusima.

2. "Disfrutar", Barselona, Španija

Kolektivna kreacija tri kuvara koji pripremaju hranu koja iznenađuje i oduševljava u jednakoj meri, koristeći moderne tehnike i netaknute sastojke. Poznati su da testiraju tradicionalne predrasude o finoj trpezi, što prema rečima posetilaca, rezultira jednim od najimpresivnijih kulinarskih iskustava na svetu.

1. "Central", Lima, Peru

Restoran postoji od 2008. godine, a 2018. godine su se preselili u prostranu zgradu u Limi gde gosti mogu da uživaju u putovanju kroz 15 različitih peruanskih ekosistema, kategorisanih po nadmorskoj visini od 15 metara ispod Tihog okeana do 4.200 metara u Andima.

Svako jelo na meniju odražava poreklo njegovih sastojaka, od Suve doline (škampi, loče tikvice, avokado) do amazonske vode (pacu riba, lubenica i list koke). Izglasan kao broj 1 na ovogodišnjoj listi, Central je krunisan za najbolji restoran na svetu 2023. godine. 



image