Magazin

Kako prva ljubav može doživotno uticati na nas

Nekima su uspomene na prvu ljubav prijatne i pozitivne, dok bi drugi radije želeli "samo da je zaborave". Ipak, iskustva koja je prva veza donela su neprocenjiva i ostavljaju su trag koji je nemoguće obrisati. Zaljubljenost, uzbuđenje, ali i potencijalna razočarenja koje je donela postaju korisne lekcije koje nas vode kroz budućnost i oblikuju naše odnose sa drugima, ali i sa sobom.
Kako prva ljubav može doživotno uticati na nas© Pexels/Josh Hild

Bez obzira na uzrast i period života u kome se dogodila, prva emocionalna veza može ostaviti veliki trag na pojedinca godinama kasnije i uticati na buduće preference i izbore u ljubavi. Mnoga intenzivna (pozitivna, ali i negativna) osećanja se javljaju prvi put i oblikuju određena očekivanja i "standarde" za buduće partnere.

Od inicijalne zaljubljenosti i ushićenosti, do različitih frustracija i razočarenja, emocije koje je prva ljubav donela je teško zaboraviti i mogu imati veliku ulogu u oblikovanju naše percepcije o međuljudskim odnosima, kao i o sopstvenim ljubavnim željama. Prva veza može odrediti:

Odnose sa drugima, ali i sa sobom

Prva ljubavna veza će postaviti očekivanja za buduće veze, koja će mnogi pokušati da ostvare (najčešće podsvesno), kao da žele da ponovo dožive isti odnos. Ako smo posle prve ljubavi navikli na određen stil komunikacije, pokazivanja ljubavi, bliskosti, rešavanja konflikta i slično, često ćemo želeti da se i budući partneri uklapaju u isti "šablon". Takav način razmišljanja može imati dobru, ali i lošu stranu.

Na primer, ako se pojedinac osećao voljeno, sa "drugom polovinom" je često imao otvorene, iskrene razgovore i veza je generalno bila zadovoljavajuća, uglavnom će tražiti slične pozitivne karakteristike u sledećem partneru.

Međutim, ako je prvi ljubavni odnos bio toksičan, postoji mogućnost da će se podsvesno priželjkivati slična dinamika sa budućim partnerima, zato što je pojedincu jedino takva "ljubav" poznata. Tada je važno proći kroz ozbiljan proces isceljivanja, kako se bilo koje negativno iskustvo ne bi ponovilo. 

Na kraju, prva veza može oformiti jezike ljubavi, po kojima se mogu analizirati i ustanoviti sopstvene emocionalne potrebe u ljubavnom odnosu. Drugim rečima, bolje poznajemo svoje vrline, ali i slabe tačke.

Intimni život

Kao i kada su u pitanju otvoreni razgovori o osećanjima i ispoljavanje različitih jezika ljubavi, intimni život sa prvim partnerom ima veliku ulogu u formiranju seksualnih preferenci. Nakon sticanja iskustva sa prvim partnerom, istraživanje sopstvene seksualnosti i intime s drugima može postati mnogo lakše. Takođe, ako su postojale određene nesigurnosti vezane za seks u prvoj vezi, moguće je postepeno ih prevazilaziti u budućim odnosima i ustanoviti sopstvene želje i očekivanja (uz otvorenu komunikaciju i strpljenje).

Idealizacija prošlosti

Lepe uspomene na prvu ljubav donose određen rizik, jer pojedinac podsvesno može postaviti iste standarde za sve naredne emocionalne veze i projektovati prvu vezu u trenutni odnos. Postoje studije koje potvrđuju navedeni primer, budući da je veoma teško zaboraviti prvu ljubav, koja je predstavljala prvi susret sa intenzivnim osećanjima prema drugoj osobi. Pored toga, mnogi su prvu ljubav doživeli u adolescenciji, tokom formiranja ličnosti, tako da veza doslovno postaje "deo nas".

Isto važi i za one koji su imali negativno iskustvo sa prvom ljubavi - koliko god želeli da je zaborave, često se podsećaju na lepe trenutke i javlja se nostalgija za tim vremenom.

Ipak, mnogi psiholozi smatraju da sećanje na prvu vezu, kakva god je bila, može biti dobra stvar, jer nas uvek može biti dobar podsetnik da ne pravimo iste greške. Najvažnije je izbegavati preteranu idealizaciju prve veze, kako ne bi došlo do nesvesnog sabotiranja budućih iskustava.

Prepoznavanje "zrele ljubavi"

Prva veza je za mnoge bila samo uvod u kompleksan svet ljubavi. Iako možda nije potrajala, sigurno je bila veoma važan korak ka samospoznaji i emocionalnom odrastanju. Kroz emocionalno sazrevanje saznajemo da, pored svih lepih strana "neozbiljne" veze, zreo ljubavni odnos zahteva posvećenost, strpljenje, iskrenost, ranjivost... 

Prva ljubav je značajno poglavlje u životu osobe koje može da oblikuje njeno emocionalno blagostanje, izbor odnosa i očekivanja. Njen uticaj seže daleko od ranih faza romantike, ostavljajući otiske koji utiču na pojedince u godinama koje dolaze. Priznavanjem i razumevanjem ovih efekata, pojedinci mogu da upravljaju svojim kasnijim odnosima sa većom samosvesnošću i emocionalnom otpornošću.

image