Magazin

Nevidljivi rizici: Kako čistoća naše kuće utiče na naše zdravlje

U težnji za čistim i udobnim životnim prostorom, često je lako prevideti potencijalne zdravstvene opasnosti koje mogu vrebati u našim domovima. Od nevidljivih alergena do štetnih hemikalija, naši domovi mogu nehotice postati leglo bolesti. Svest o ovim potencijalnim rizicima može nam pomoći da usvojimo efikasne prakse čišćenja kako bismo održali zdravo i bezbedno okruženje za sebe i naše voljene.
Nevidljivi rizici: Kako čistoća naše kuće utiče na naše zdravlje© freepik/vecstock

Iako našu kuću diživljavamo kao bezbedno mesto, ako nije pravilno očišćena može se povećati rizik da vaša porodica oboli od alergija, astme i drugih respiratornih problema. Pored toga, pravilnim održavanjem - redovnim čišćenjem i dezinfekcijom, možete pomoći u sprečavanju širenja bakterija i virusa. Kada imate puno stvari o kojima brinete, sasvim je lako prevideti neke male stvari, ali čak i one mogu uticati na vaše zdravlje.

Na šta bi dodatno trebalo obratiti pažnju:

Buđ

Spore buđi mogu izazvati začepljen nos, kašalj, bol u grlu i svrab. Ali, ako imate alergije na buđ, probleme sa plućima ili slab imuni sistem, ove spore mogu dovesti do ozbiljne infekcije pluća. Buđ se stvara tamo gde ima vlage, pa bi trebalo paziti na curenje vode u kuhinji i kupatilu, spoljašnje zidove navlažene kišom ili snegom ali i vodu koja može doći preko krova. Takođe, poželjno je koristiti klima uređaj ili odvlaživač vazduha koji bi držao nivo vlažnosti ispod 50 posto.

Tepih

Tepisi su leglo prašine, buđi, grinja, prljavštine i drugih opasnih materija. Imajte u vidu da se u idelanim uslovima peru samo dva puta godišnje, a hoda se svakodnevno po njima. Takođe, hemikalije koje se koriste za pravljenje tepiha takođe mogu biti štetne. Umesto toga, trebalo bi razmisliti o podovima bez tepiha ili ako baš insistirate na tepihu, koristite usisivač sa HEPA filterom najmanje tri puta nedeljno i čistite ga parom svake godine.

Zavese

Zavese mogu zadržati grinje, perut kućnih ljubimaca, buđ i druge alergene. Isto važi i za ćebad, odeću, prostirke, čaršave i druge tkanine u kući, ali je zavese često teže očistiti. Umesto toga bi trebalo koristiti roletne i redovno brisati prašinu. Ili nabaviti zavese koje su bezbedne za pranje u vodi od 130 stepeni da kako bi se prljavština i alergeni sveli na minimum.

Donji deo toalet šolje

Tokom sledećeg čišćenja toaleta, razmislite na koje oblasti se najviše fokusirate. Posuda za četku za pranje, daska za sedenje, poklopac i vrh vodokotlića su veoma vidljive tačke, ali donja strana wc šolje i vodovodne cevi iza nje postaju prašnjavi i takođe zahvaćeni klicama. Da biste dezinfikovali teško dostupna mesta iza toaleta, pokušajte da dezinfikujete pomoću aparata na paru, a zatim obrišite suvom krpom.

Odvodi sudopere, kade i tuša

Odvodi za lavabo, tuš i kadu verovatno budu dobro oprani prilikom nedeljnog pranja, ali da biste sprečili dodatno nakupljanje prljavštine i dlačica, neka vam postane navika da uklonite odvod ili poklopac za odvod, isperite ga. Uz redovno održavanje, možete izbeći teže poslove, na primer, da morate da zovete pomoć za začepljen odvod.

Ventilatori, sistem za ventilaciju

Brisanje prašine i dezinfekcija proizvoda u kupatilu koji održavaju vazduh čistim su od suštinskog značaja za čistoću. Da biste očistili izduvni ventilator, uvek možete očistiti površinu od prašine, ali je obično efikasnije ukloniti poklopac i izvršiti dubinsko čišćenje ručnim usisivačem. Ne možete da uklonite poklopac? Poprskajte štapić za čišćenje prašine mešavinom 50 posto belog sirćeta i isto toliko vode, a možete dodati i nekoliko kapi ulja čajevca da biste prirodno dezinfikovali i osvežili vazduh.

Igračke za kupanje

Dečje igračke za kupanje su magneti za buđ. Prvo i najvažnije, uvek sve igračke potpuno osušite na vazduhu pre nego što ih sklonite, i pokušajte da uklonite svu vodu iz igračaka kako biste smanjili mogućnost da buđ raste unutar igračke. Držite klice i buđ dalje od svojih mališana, redovnim pranjem igračaka u kadi u rastvoru od ulja čajevca, belog sirćeta i vode.

image