Magazin

Vreme je za prolećni detoks, ali ne u ishrani

Detoks više nije samo termin koji se koristi u ishrani, već se može primeniti i za celokupan život, kao što je u međuljudskim odnosima, digitalnim sadržajem, životnim prostorom, a proleće je savršen period za nov početak.
Vreme je za prolećni detoks, ali ne u ishrani© Pexels/Gustavo Fring

Prolećna detoksikacija, to jest pročišćavanje, predstavlja mentalno i fizičko "čišćenje" tokom promene godišnjeg doba. Zimski period je bio za hibernaciju i praznike, ali proleće je nov početak za koji je potrebno biti rasterećen. Introspekcija i postavljanje novih prioriteta će pomoći u lakšem prihvatanju nove sezone u godini, a samim tim i nove faza u životu.

Može se izdvojiti više "kategorija", kao što su digitalni, emotivni i prostorni detoks.

Digitalni detoks u ovom slučaju podrazumeva preuređivanje svog digitalnog otiska, arhive sadržaja i kontakta. Dobro je početi od starih fotografija ili fajlova u telefonu i kompjuteru. Mnogi čuvaju različite fotografije, dokumente, video zapise i slične datoteke u svojim uređajima, samo zato što veruju da je raspoređivanje i brisanje velike količine fajlova suvoparan posao. Ipak, kao i svaki otpad (čak i onaj koji nije opipljiv), previše nakupljanja može samo dovesti do većeg posla - bolje je izdvojiti određeno vreme za "sređivanje" telefona, kompjutera, tableta i osloboditi određenu količinu prostora, ali i rastretiti uređaj.

Osim brisanja viška fajlova, digitalni detoks podrazumeva i društvene mreže. Pretražiti sopstvene profile na različitim platformama i izbrisati nepotrebne objave, onlajn prijatelje ili profile koje pratimo bez određenog razloga može biti dobro za mentalno rasterećenje. Pruža priliku za biranje novog sadržaja i formiranje uglađenijeg imidža na mrežama.

Sledeći (i pomalo naporan) detoks je emotivni. Prvo, može imati veze sa ličnim osećanjima, strahovima i sumnjama koje se moraju dobro analizirati i rešiti. U suprotnom, emotivni teret može samo da nastavi da se nakuplja i otežava odnose sa drugima, ali i sobom. Dobro je poraditi na sebi kroz različite vežbe za introspekciju, a dobro je i potražiti pomoć od profesionalaca ili bliske osobe.

Druga vrsta emotivnog detoksa ima veze sa ostalim ljudima u životu: Da li je konačno vreme raskinuti toksičnu ljubavnu vezu, prijateljstvo ili poznanstvo? Odnosi koji iscrpljuju i prouzrokuju negativne emocije, koje više nije moguće popraviti, mogu biti okončani tokom prolećnog detoksa. Teško je oprostiti se sa drugima, pogotovo akoje odnos bio iskren ili intenzivan, ali važno je povremeno analizirati ljude oko sebe i shvatiti ko nam zaista može biti prava podrška, a koga je bolje ostaviti u prošlosti.

Poslednji tip detoksa je onaj koji je možda i najlakše primeniti, jer se rezultati odmah mogu videti. Čišćenje i reorganizacija životnog prostora ima brojne benefite za fizičko i mentalno zdravlje. Na početku deluje kao veliki izazov, pa je zbog toga dobro početi od malih stvari. Na primer, lakše je reorganizovati nekoliko polica u sobi ili kupatilu, nego preuprediti ceo stan u jednom danu. Za neke može biti lakše početi od unutrašnjosti automobila, torbe ili ormara, pa postepeno prelaziti na veće površine.

Bacanje starih stvari, čišćenje životnog prostora ili čak pravljenje većih estetskih promena u enterijeru mogu značajno podići raspoloženje, a mnoge studije su pokazale direktni uticaj okoline na čovekovo mentalno zdravlje.

Navedene kategorije se mogu obavljati pojedinačno, ali i u isto vreme. Najvažnije je odrediti prioritete prema sopstvenom životu i potrebama, ali sigurno je da bilo ko može osetiti benefite prolećnog detoksa.

image
VV inauguration
banner