Magazin

''Dopaminski detoks'' - oslobađanje od digitalnih uređaja pretvara i najdosadnije poslove u zabavu

Mnogima je danas izazov da pogledaju film bez proveravanja mobilnog telefona. Mlađima je sve teže da održavaju navike učenja i čitanja. Ipak, za ovaj savremen problem postoji i savremeno rešenje - digitalni, to jest dopaminski detoks.
''Dopaminski detoks'' - oslobađanje od digitalnih uređaja pretvara i najdosadnije poslove u zabavu© Pexels/cottonbro studio

Potrebna je određena koncentracija za čitanje knjiga, obavljanje rutinskih poslova, učenje, vežbanje, pa čak i gledanje filma. Ipak, sve je teže dostići zen stanje uma i završiti zadatak pred nama, pogotovo kada smatramo da je ''dosadan''.

Savremeni dopaminski detoks može pomoći u razvijanju kocentracije i kognitivnih sposobnosti. Ograničavanje korišćenja kompjutera ili mobilnih telefona, koji su najveći izvori ''brzog'' dopamina danas, može biti ključan deo uspostavljanja zdravijih navika.

Kada se mozak umori od beskonačnog gledanja sadržaja, otvaraju se prilike za produktivnije i zdravije dobijanje dopamina. Reč ''detoks'' u ovom kontekstu ne znači potpuno odricanje zadovoljstava u životu. Umesto toga, vežba se smanjenje nezdravih razbibriga, kao što su društvene mreže prepune sadržaja, koji se najčešće zaboravi u roku od nekoliko sekundi.

Na primer, deci je sve teže da ''sede mirno'' i slušaju predavanja, zbog uticaja kratkog i dinamičnog sadržaja koji se može gledati na internetu. Međutim, i odrasli takođe imaju probleme koji su nastali kao posledica zavisnosti od digitalnog sveta. Mentalni umor ili gubljenje vremena gledanjem u telefon i televizor ''kao zombi'' su samo neki od faktora koji se mogu ispraviti digitalnom detoksikacijom.

Cilj je da se počne uživati i u manje zanimljivim, svakodnevim radnjama, kao što su odlazak u prodavnicu ili pranje sudova. Podstiče razvoj discipline i samokontrole.

Kako početi proces

Potrebno je identifikovati glavne krivce. Da li odvajanje od telefona na nekoliko sati zvuči kao nemoguća misija? Šta ako neko pozove, pošalje poruku, ili se propusti viralni momenat?

U većini slučajeva, ovo su samo izgovori koji opravdavaju učestalo proveravanje društvenih mreža. Ograničavanje sati provedenih na telefonu u toku dana mogu biti prvi korak. Jutro za vesti i notifikacije, pauza od nekoliko sati, osim obaveznih poruka ili poziva, a kasno popodne može biti vreme za poslednju ''proveru''. Preporučljivo je da se elektronski uređaji ne koriste pred spavanje, kako bi se telo i mozak pravilno odmorili.

Na ovaj način, mozak će prirodno ''tražiti'' izvor dopamina u manje zabavnim aktivnostima. Umesto sat vremena gledanja sadržaja na Jutjubu ili Instagramu, šetnja tokom koje se mogu obaviti kratke obaveze se postepeno pretvaraju u prijatne aktivnosti. Vremenom, ovo prelazi u naviku i poptunu promenu razmišljanja. Dva sata za odlazak u teretanu, umesto čitanje diskusija na Tviteru, može imati pozitivne uticaje na telo i um.

Ubrzo, mnoge radnje koje su nekada delovale naporno i jednolično postaju novi izvor dopamina, pa samim time i uživanja. Umesto gledanja epizode serije, može da je bolje skuvati domaći obrok, pročitati poglavlje knjige ili konačno raspremiti ormar. Kada radnje koje drže koncentraciju, vežbaju mentalnu aktivnost i produktivnost postaju uživanje, tada je detoks uspešan.

image
VV inauguration
banner