Magazin

Deca koja se smiruju uz mobilni telefon neće umeti da kontrolišu svoje emocije

Povećano vreme boravka ispred ekrana izaziva probleme sa regulacijom emocija kod dece, smatraju eksperti.  Studija objavljena u medicinskom časopisu "Jama pedijatrija", analizirala je preko 400 roditelja dece uzrasta od 3 do 5 godina, koji koriste mobilni telefon kako bi im odvukli pažnju i kako je to uticalo na ponašanje dece tokom narednih 6 meseci
Deca koja se smiruju uz mobilni telefon neće umeti  da kontrolišu svoje emocije© freepik/master1305

Često smo svedoci situacija gde roditelji daju detetu mobilni telefon da bi bilo mirno u restoranu, da ne bi bilo uznemireno u Domu zdravlja ili na putu. Ukoliko se dete često stavlja ispred ekrana da bi bilo mirno, kasnije neće znati pravilno da reguliše svoje emocije, govori najnovija studija.

"Kada vidite da je dete uzrasta od 3 do 5 godina uznemireno, da leži na podu, udara, plače i baca stvari, frustrirano je, nemojte mu stavljati mobilni telefon u ruke da ga smirite, jer mu to neće pomoći u budućnosti", kaže doktorka Dženi Radeski, razvojno bihejvioralni pedijatar za Si-En-Ena.

Dajući deci mobilne uređaje u ovakvim situacijama, učimo ih da takvim ponašanjem mogu da dobiju šta god žele, a  uskraćujemo mogućnost da nauče kako da se suoče sa svojim emocijama, smatra pedijatar. Idealni način da se pomogne detetu je da mu se da vreme i mesto da se smiri. "Nisi loš zato što se loše osećaš, samo moraš da se malo odmoriš, kao što svi rade nekada", predlog je doktorke Radeski, kako pomoći deci da se suoče sa teškim trenucima.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje roditelje da ne izlažu decu mlađu od 1 godine ekranima - u bilo kom obliku. A za decu uzrasta od 2 do 4 godine ukupno vreme pred ekranima ne bi trebalo da bude duže od sat vremena dnevno.

Doktorka Dženi Radeski dala je savet kako da pomognete detetu da izrazi svoja osećanja koristeći boje. Svoja osećanja dete će pokazati bojama, pa ukoliko se oseća smireno i zadovoljno, dete pokazuje zelenu boju, za brigu i stanje uznemirenosti žutu, a ukoliko je jako uznemireno i ljuto, pokazaće to crvenom bojom. Takođe, i roditelji mogu iskazati svoja osećanja koristeći boje, što će dodatno pomoći deci u pokazivanju svojih, smatra pedijatar.

image
VV inauguration
banner