Magazin

FOMO efekat: Strah od propuštanja objava na društvenim mrežama

FOMO (fear of missing out) je akronim za fenomen 21. veka – strah od propuštanja važnih događaja. Iako ovaj koncept nije potpuno nov, razvoj društvenih aplikacija je pojačao ovu vrstu nemira . Kako previše analiziranja i upoređivanja sebe sa ljudima na internetu može da utiče na nas?
FOMO efekat: Strah od propuštanja objava na društvenim mrežama© Pexels/Teddy Yang

Pored zabavnog ili edukativnog sadržaja na društvenim mrežama, nešto manje korisno nam često privuče pažnju - tuđi životi. Tačnije, delovi života koji su pažljivo odabrani za javno prikazivanje. U Instagram hajlajtu retko ćemo naići na nečije najtužnije momente u godini. Čak i oni koji smatraju da ih ''ne interesuje'' šta drugi rade povremeno daju sebi nekoliko sekundi da prelistaju tuđi profil i vide mnogo žurki, putovanja, hrane...

FOMO, ili osećaj ''propuštanja", se najčešće javlja kada neko od naših prijatelja ili kolega objavi događaj kome nismo mogli da prisustvujemo ili nismo bili pozvani. Ovo može da dovede do velikih sumnji u odnosima i dileme da li nam je neko pravi prijatelj ili ne. Iako meriti prijateljstva i našu poziciju u svetu preko objava na internetu zvuči smešno, može postati veliki problem. Takođe, mnogi trendovi i vesti u svetu se razmenjuju onlajn. Ako ne znamo najnovije teme koje kruže internetom, javlja se osećaj propuštanja i odbačenosti tokom razgovora u društvu. 

Dodatan osećaj anksioznosti i niže vrednosti stvaraju i besprekorni kadrovi i video snimci influensera. Iako znamo da je veliki deo ovakvih objava isceniran i isplaniran, pojavljuje se osećaj divljenja ili zavisti. Ovo jeste deo korišćenja društvenih mreža, ali šta se desi kada ovo ode u lošu krajnost?

Zavisnost od tehnologije i aplikacija je veliki problem današnjice. Može da nam poremeti društveni život i odnose sa drugim ljudima. Takođe, prekomerno upoređivanje sopstvenog života i onih koji se mogu videti onlajn mogu dovesti do ozbiljnih posledica na mentalno zdravlje. Lako je osećati se manje vrednim kada vidimo ljude istih godina kao mi da imaju ''sređen'' i zabavan život.

Ovo izazva teskobu generaciji Zed koja je pojačana sadržajem o slavnim ličnostima na društvenim mrežama. Pored mladih muzičara i glumaca, postati poznat i uspešan preko TikToka ili Instagrama je nov i brz put ka novcu i slavi. Mnogi mladi ljudi osećaju ogroman pritisak da se što pre ''dovedu u red'' i pronađu uspešnu karijeru odmah nakon školovanja. Takođe, učestalo postavljanje žurki i društvenih događaja predstavlja pritisak kod mladih da, ako ne iskoriste svoje ''najbolje'' godine na ovaj način, propuštaju zabavan život.

Međutim, istraživanja su pokazala da je FOMO prisutan među svima, bez obzira na godine i pol. Često upoređivanje sa drugima na internetu može dovesti do kompleksa niže vrednosti, anksioznosti ili depresije. Ovo može imati ozbiljne posledice na našu percepciju realnosti, ali i na naše prave i iskrene ljudske odnose. Postoji nekoliko načina na koje možete da sprečite ove negativne uticaje:

1. Pronađite hobi u kom uživate, ali nikako ga ne postavljajte na društvene mreže. Iako je veoma primamljivo podeliti trenutak iz teretane, ili nov crtež na koji ste ponosni, potrudite se da ovo ostane uživanje koje radite samo za sebe.

2. Promenite sadržaj. Ako vam je teško da se potpuno odreknete onlajn naloga, pronađite edukativne teme koje možete da istražujete, što može učiniti sate gledanja u telefon produktivnim. 

3. Odredite ko su vam prijatelji, a ko poznanici. Pravi prijatelji su oni s kojima nemamo potrebu da se dokazujemo, ili da ih impresioniramo. Dovoljno je ugovoriti sastanak s nekim ko nam je drag i imati iskrene i prizemne razgovore. Takođe, možete se poveriti ovakvim prijateljima ako smatrate da FOMO postaje ozbiljan problem za vas.   

image